Ana Sayfa Haberler EMT Savunma ve Havacılık, APUS’un Kabiliyetlerini Sergiledi

EMT Savunma ve Havacılık, APUS’un Kabiliyetlerini Sergiledi

EMT Savunma ve Havacılık, Ankara’da gerçekleştirdiği bir tanıtım etkinliği ile Kablo Güdümlü Gözetleme ve Haberleşme Sistemi APUS’un kabiliyetlerini sergiledi. 17 Eylül’de gerçekleştirilen etkinliğe, Türk savunma ve havacılık sanayisinden çeşitli firmaların yetkilileri katıldı.

100 metreye kadar çıkabilen APUS, tanıtım etkinliği kapsamında, 50 metre yükselerek, taşıdığı iki farklı faydalı yük sayesinde, iki farklı görevi aynı anda icra edebileceğini gösterdi. APUS’un taşıdığı faydalı yüklerden bir tanesi telsiz rölesi diğeri ise elektro-optik görüntüleme sistemi oldu.

APUS, üzerinde yer alan röle sayesinde, arazi yapısı nedeniyle birbirinin görüş hattında olmayan iki telsizin iletişimini sağladı. Bu maksatla telsizlerden biri APUS’un yer istasyonunun yakınına konuşlandırıldı. Diğer telsiz ise 4 kilometre kadar uzağa yerleştirildi. Her iki telsizin arasında yer alan tepe ise sistemlerin doğrudan haberleşmesini ilk başta imkânsız kıldı. Daha sonra üzerindeki röle ile havalanan APUS, telsizlerin sorunsuz şekilde iletişim kurabilmesini sağladı.

APUS, aynı uçuş esnasında üzerinde taşıdığı elektro-optik görüntüleme sistemi ile canlı olarak görüntü aktarımı da sağladı.

Pilot Gerektirmeyen Çözüm

Kara ya da deniz araçlarına entegre edilerek çalışacak şekilde tasarlanan APUS, 4 adet elektrik motoru sayesinde yerden havalanıyor. Enerji ve iletişim amacıyla entegre edildiği araca sürekli bağlı bulunmak durumda olan APUS, bu özelliği nedeniyle EMT Savunma ve Havacılık tarafından “insansız hava aracı” ya da “dron” olarak sınıflandırılmıyor. Etkinlik sırasında MSI Dergisi’nin sorularını yanıtlayan EMT Savunma ve Havacılık Genel Müdürü Mehmet Can Küçük, APUS’un bu yönüyle Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nün yönetmeliklerinde tanımlanan uçuş izinlerine tabii olmadığını ifade etti.

Pilot olmaksızın görev yapacak şekilde tasarlanan APUS, entegre edildiği araçtan kalkış ve araç üzerine iniş işlemlerini otonom bir şekilde gerçekleştiriyor. Operatör, basit bir kullanıcı ara yüzüne sahip olan APUS’a, sadece aracın yüksekliğini değiştirmek için girdi veriyor. Rüzgâr olması halinde, havada asılı konumda kalmak (hover yapmak) için herhangi bir operatör girdisine ihtiyaç duymayan APUS, havadaki dengesini kendi sağlayabiliyor. Bu sayede operatör faydalı yükle ilgili işlemlere odaklanabiliyor.

Loading

İlgili İçerikler

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezler kullanmaktadır. Bu konuda bilgi sahibi olduğunuzu düşünüyoruz, ancak isterseniz devre dışı bırakabilirsiniz. Kabul Et Detaylı bilgi almak için tıklayın.