Şebnem ASİL / s.asil@savunmahaber.com
Alper ÇALIK / a.calik@savunmahaber.com
EnginSoft Turkey, 11 Mayıs’ta Ankara’da ve 25 Mayıs’ta İstanbul’da düzenlediği Ansys İleri Mühendislik Teknoloji Günlerinde, distribütörü olduğu Ansys yazılımının kabiliyetlerini, farklı sektörlerden gelen katılımcılarla paylaştı. Katılımcılar, etkinliklerde; yapısal analizden akışkanlar dinamiğine, elektromanyetikten optik sistemlere kadar geniş yelpazedeki disiplinlere yönelik modülleri bulunan Ansys araçlarıyla ilgili bilgileri, alanının uzmanlarından öğrenme fırsatı buldular.
Ankara’daki etkinliğe, büyük çoğunluğu ASELSAN, Aselsan Sivas, Roketsan, TUSAŞ, TÜBİTAK SAGE ve TÜBİTAK UZAY gibi savunma ve havacılık sektöründeki kurumlardan gelen 200’ü aşkın kişi katıldı. İstanbul’daki etkinliğe ise çoğunluğu Deniz Kuvvetleri Komutanlığı, Arçelik, Ford Otosan, HAVELSAN, KARSAN, Otokar, STM, Şişecam ve Vestel gibi otomotiv, denizcilik, savunma ve beyaz eşya sektörlerindeki kurumlardan gelen, yaklaşık 200 kişi katılım sağladı. Katılımcılar arasında, genel müdür ve üst düzey yönetici seviyesinde çalışanlar da yer aldı.
EnginSoft Turkey, Kritik Sektör Projelerinde Rol Aldı
Etkinlikler, EnginSoft Turkey Genel Müdürü Dr. Şadi Kopuz’un açılış konuşmasıyla başladı. 2015 yılında kurulan EnginSoft Turkey’in faaliyetleri hakkında bilgi veren Dr. Kopuz, özellikle savunma, havacılık, denizcilik, otomotiv, beyaz eşya ve enerji sektörlerine yönelik olarak sundukları hizmetlere odaklandı. EnginSoft’un, mühendislik ve analiz hizmetleri alanında Avrupa’nın en büyük firmalarından biri olduğunu söyleyen Dr. Kopuz, EnginSoft Turkey olarak, yazılım satışının yanında mühendislik hizmetleri, offset ve Ar-Ge çalışmaları da yürüttüklerini ifade etti.

Dr. Kopuz, EnginSoft Turkey’in dönüm noktaları hakkında bilgi paylaşarak; 2016 yılında offset projeleri kapsamında Leonardo firmasına mühendislik hizmeti ihracatında bulunduklarını; 2017 yılında en büyük müşterileri olan ASELSAN ile ilk dönemsel sözleşmelerini imzaladıklarını; 2018 yılında rol aldıkları projelerle savunma ve havacılık alanındaki iş hacimlerini önemli ölçüde genişlettiklerini ve Avrupa Birliği projelerinde yer almaya başladıklarını ve 2020 yılında ilk büyük denizcilik projesi olan Denizaltı Yüzer Havuz projesinde önemli bir rol üstelendiklerini ifade etti.
Anahtar Teslim Çözümler
EnginSoft Turkey, yazılım satışına ilave olarak, sağladığı mühendislik hizmetleriyle de müşterilerine çözüm ortağı olmaya devam ediyor. Firma bu kapsamda, mekanik tasarım ve ileri mühendislik hizmetleri çalışmalarının yanında, 40’ın üzerindeki alt yüklenicisiyle prototip üretimini de kapsayan anahtar teslim çözümler sunuyor. Dr. Kopuz, konuşmasında, bu konudaki faaliyetleri daha da genişletmeyi hedeflediklerini ve bununla ilgili kurumsal altyapı çalışmaları da yaptıklarını ifade etti.
Yerinde Mühendislik Hizmeti
EnginSoft Turkey’in sektöre sunduğu hizmetlerden biri de alanında uzman mühendisleriyle verdiği iş gücü desteği hizmeti. Bu hizmet kapsamında EnginSoft Turkey mühendisleri, belirlenen süre boyunca ilgili firma bünyesinde çalışıyor, böylece sektörün gelişmesi, iş gücünün hızlı temini ve mühendislerin sektörün büyük oyuncuları ile buluşmasında önemli bir rol alıyor.

Uzman Analiz Mühendisi Yetiştirme Programı
EnginSoft Turkey, yakın zamanda, özellikle savunma ve havacılık sanayisine yönelik bir Uzman Analiz Mühendisi Yetiştirme Programı başlatmayı da planlıyor. Bu programda verilecek eğitimlerle katılımcıların 2-3 ay gibi bir süre içerisinde Ansys araçları ve ileri mühendislik analizleri konusunda uzmanlaşması hedefleniyor. EnginSoft Turkey, bu eğitim programının öncü sektör paydaşlarıyla iş birliği halinde hayata geçirilmesi için çalışmalarına devam ediyor.
Ansys Kullanıcıları, Rakiplerine Fark Atıyor
Ankara’da düzenlenen etkinlikte bir sonraki konuşmacı olan Ansys Türkiye, Doğu Avrupa, Balkanlar ve Rusya CIS Yöneticisi Gilles Lebiez, “Ansys 2022 Vizyon ve Stratejisi” başlıklı bir sunum yaptı. Mühendislik süreçleri sırasında Ansys simülasyonlarından faydalanan firmalardan bahseden Lebiez, örnek olarak BMW ve Airbus’ı verdi. BMW’nun elektrikli araçlar konusunda rakiplerinin önüne geçmek için Ansys yazılımının sunduğu imkânlardan yararlandığını söyleyen Lebiez, Airbus’ın ise yeni nesil otonom uçakların geliştirilmesiyle ilgili süreçlerde, yapay zekâ ve makine öğrenmesi gibi konularda Ansys araçlarını kullandığını ifade etti.
Dünyadaki dijital dönüşümün çok hızlı bir şekilde ilerlediğini ve rekabetin giderek zorlaştığını belirten Lebiez, Ansys’in mühendislik ve simülasyon çözümlerinin, firmaların inovasyon çalışmalarına ivme katacağına ve sorunlarını erken tespit ederek maliyetlerini düşürmelerine yardımcı olacağını belirtti.
Ansys’in, pazardaki tüm CAD ve PLM yazılımları ile uyumlu olduğunun altını çizen Lebiez, kullanıcıların bu sayede ürün tasarım ve geliştirme süreçlerinde, kendileri için uygun olan araçları rahatlıkla kullanabileceklerini de ekledi.
Temel Fizik’ten, Sistemlerin Sistemine Kadar Çözümler
Etkinliklerde sunum yapan diğer konuşmacılar ve değindikleri konular ise şunlar oldu:

– EnginSoft Turkey Mühendislik Direktörü Nasser Can Kasımbeyoğlu, Ansys yazılımının çeşitli kullanıcılarından alınan geri bildirimlere göre, yeni ürünlerin pazara çıkış süresini ortalama yüzde 30’a kadar düşürebilirken; tasarım döngüsünü ise ortalama 2 seneye kadar kısaltabildiğinden bahsetti. Ayrıca, hatalı ürün çıkarma oranlarının, ortalama yüzde 66’a kadar azaltıldığına da değindi. Aynı zamanda Ansys’in geniş ürün yelpazesinden bahsederek her bir ürün ailesinin potansiyel kullanım alanlarını ve yenilikçi çözümlerini anlattı.

– EnginSoft Turkey Yapısal Ekip Yöneticisi Oytun Kısmalı, Ansys’in Yapısal, Elektromanyetik, Optik ve Gömülü Yazılım ürün ailelerinden bahsederek zorlu fiziksel uygulamalarda Ansys’in kullanıcılarına sunduğu çözümleri anlattı ve her bir Ansys Modülünün uygulamasına ilişkin örnekler sundu.

– EnginSoft Turkey Yapısal Analiz Mühendisi Nazım Açıcı, Ansys’in Yapısal ürün ailesi çözümlerinin endüstrideki çeşitli uygulamalarına yönelik örnekler verdi. Bu örneklerde, zorlu mühendislik hesaplamalarının yüksek doğrulukta sonuçlar elde edilmesini sağlayarak iyileştirme sürecine olan katkısından bahsetti.

– EnginSoft Turkey CFD Ekip Yöneticisi Abdurrahman Ekinci, hesaplamalı akışkanlar dinamiği (CFD) analizleri için Ansys’in yüksek kabiliyetli bir ürün ailesine sahip olduğuna dikkat çekti. Bu ürünlerin, örneğin, hiperkavitasyon torpidolarının tasarımı dahil geniş yelpazedeki uygulama alanlarında kolaylıkla kullanılabileceğini ifade etti.

– EnginSoft Turkey CFD Tasarım Mühendisi Anıl Görkem İnan, Ansys’in, savunma ve havacılık sektörü gibi hızla ilerleyen sektörlerdeki eğilimleri ve gelişmeleri yakından takip ettiğini ifade etti. Bu sektörde son yıllarda görülen eğilimlere paralel olarak, hipersonik hesaplamalara yönelik modelleri ve “sıfır emisyon” hedefleri doğrultusunda hidrojen yanma modelleri gibi çeşitli özel modellerin Ansys’e eklendiğini belirtti.

EnginSoft Turkey’in 25 Mayıs’ta İstanbul’da gerçekleştirdiği etkinlikte ise Ankara’daki programdan farklı olarak Ansys Kıdemli Elektromanyetik Uygulama Mühendisi Dr. Amazir Moknache, “Elektromanyetik Prototiplemeden Sanal Doğrulamaya Ansys Elektronik ve Optik Ürün Ailesi” konulu bir sunum yaptı. Sunumda Dr. Moknache, elektronik ürün ailesi ile tasarlanan sistemlerin fiziksel uygulama senaryolarının, sanal gerçeklik (VR) ürünleri ile test edilebilirliğinden bahsetti. Ek olarak, otonom araç teknolojilerinde Ansys çözümlerinin entegre çalışma platformu sağlayarak tasarımlarda kullanılabilirliğine değindi.
