Geliştirdiği hafif sınıf insansız kara araçları askeri operasyonlarda kullanılan Esetron, sahada kendini ispat etmiş bu çözümlerini, SAHA EXPO 2022’de sergileyecek. İnsansız hava, kara ve suüstü araçları için operatör kontrol üniteleri ve elektro-optik sistemler için kontrol istasyonları üreten; ayrıca kara ve suüstü araçları için insansız dönüşüm kitleri geliştiren firma, SAHA EXPO 2022’de, yeni iş birlikleri kurmayı da hedefliyor.
Esetron, 2011 yılında, robotik sistemler geliştirmek amacıyla yola çıktı. Vizyonunu “teknolojiyi doğru bir şekilde kullanarak savunma ve havacılık sektöründe yerli malı ürün geliştirme” olarak belirleyen firma, robotik sistemler geliştiren ve çözümler üreten, dinamik bir yapıya sahip. Esetron; savunma ve otonom araçlar gibi geleceğe yön veren sektörlerde, kullanıcı deneyimi ve kalite konularında en iyiyi hedefleyen özgün ürünler tasarlamayı ve üretmeyi hedefliyor. Aynı zamanda, sanayi ve kullanıcılarla yakın ilişkileri ve kullandığı farklı üretim teknolojileri sayesinde müşteri ihtiyaçlarına en üst düzeyde cevap verebilmeyi amaçlıyor.
Esetron’un önde gelen kabiliyetleri arasında; gömülü sistem yazılımı tasarımı, elektronik kart tasarımı ve üretimi, mekanik tasarım ve üretim, nesnelerin interneti (IoT) teknolojileri ve sistem tasarımı yer alıyor. Firma, hafif sınıf insansız kara araçlarının (İKA) yanı sıra insansız hava araçları, İKA ve insansız suüstü araçları için operatör kontrol üniteleri ve elektro-optik sistemler için kontrol istasyonları üretiyor. Ayrıca, kara ve suüstü araçları için insansız dönüşüm kitleri de geliştiriyor.
Esetron’un İKA’ları, Savunma Sanayii Başkanlığının yürüttüğü projeler kapsamında Kara Kuvvetleri Komutanlığına, Özel Kuvvetlere ve Emniyet Genel Müdürlüğüne teslim edildi ve kullanıma girdi.
Uzman Ekipten Benzersiz Çözümler, Yakın Destek
Esetron, ürünlerinin tasarımını ve üretimini, alanında uzman mühendisleriyle gerçekleştiriyor. Farklı uzmanlıklara sahip bu ekip, Esetron’u, çok yönlülük ve gelişim alanlarında avantajlı bir konuma taşıyor.
Esetron, tasarladığı ve geliştirdiği ürünlerle hem son kullanıcılara hem de savunma ve havacılık sanayisi firmalarına benzersiz çözümler sunuyor. Firmanın ürünleri, askeri operasyonlarda da aktif olarak rol alıyor. Esetron, ürünleri için yedek parça, bakım-onarım ve eğitim hizmetini ve desteğini de veriyor.

GEKO İnsansız Kara Aracı
Esetron’un İKA ürün ailesinin en küçük üyesi olan GEKO; arazide gerçekleştirilen operasyonlarda, iç ve dış ortamlarda keşif ve gözetleme görevlerini yerine getiriyor. İki tekerlekli bir İKA olan GEKO, uzaktan kontrol birimi ile kullanılıyor.
GEKO, ters döndüğünde kendini düzeltebildiği gibi, istikametini de muhafaza edebiliyor. Üzerinde bulunan sensörler sayesinde yönünü uzaktan kontrol biriminde gösterebilen GEKO, istikametin muhafazası özelliği sayesinde, operatörün yönünü kolaylıkla bulabilmesini sağlıyor.

KOMODO İnsansız Kara Aracı
KOMODO, dört adet tekerleği ve bunlara takılan paletleri sayesinde, taşıdığı faydalı yüklerle çok katlı binalarda ya da geniş arazilerde keşif, gözetleme ve fünye bırakma ve ateşleme görevlerini yerine getirebiliyor. Araç, hem gündüz hem de gece şartlarında kullanılabiliyor.
Küçük, dar ve ulaşılması zor alanlarda manevra kabiliyetine sahip olan KOMODO, kullanıcıya, bu alanlardan gerçek zamanlı aktardığı görsel ve işitsel bilgilerin yanı sıra sensör bilgisiyle de istihbarat sağlıyor.

EJDER İnsansız Kara Aracı
EJDER, hem iç mekânlarda hem de geniş arazide gerçekleştirilen operasyonlarda, kablosuz olarak çalışabilen; görüş hattı içinde 600 m mesafeden, tüm fonksiyonları ile uzaktan kontrol edilebilen tekerlekli ve paletli bir İKA’dır. Araç, üzerinde bulunan Picatinny ray sayesinde takılabilen faydalı yüklerle zorlu operasyonlarda operatörün en büyük destekçisi olarak öne çıkıyor.
EJDER, kullanıcıya, gerçek zamanlı görsel ve işitsel bilgilerin yanı sıra sensör bilgisi de sunuyor. Araç, aynı zamanda, uzaktan kontrol biriminden gelen sesi de bulunduğu ortama aktarabiliyor.

KAMİKAZE İnsansız Kara Aracı
KAMİKAZE, kullanıcı dostu bir mekanik bağlantı sistemiyle takılan 30 kg’ye kadar patlayıcıyı taşıyıp belirlenen noktada patlatabilen tekerlekli bir İKA’dır. Çift emniyetli patlatma mekanizmasına sahip KAMİKAZE, kablolu ve kablosuz olarak uzaktan kontrol edilebilir.

Yılan Kamera
Yılan Kamera; oyuk, mağara, bina içi oda, havalandırma boruları ve benzeri ortamlarda kullanılmak için tasarlanan, her bir eklemi 60 cm olan, 15 metre uzunluğunda esnek bir kameradır. İnce yapısı sayesinde dar yerlere girebilen Yılan Kamera, el terminali ile kullanıcıya gerçek zamanlı görüntü sağlayabilir.
Operatör Kontrol Birimleri
Esetron, insansız hava araçları, İKA ve insansız suüstü araçları için operatör kontrol üniteleri ve elektro-optik sistemler için kontrol istasyonları da tasarlıyor ve bunları üreterek teslim ediyor. Bu kapsamda ASELSAN, Asisguard, FNSS, HAVELSAN gibi savunma sanayisinin önde gelen firmalarının projelerinde alt yüklenici olarak ürün tasarımı ve üretimi gerçekleştiriyor. Firma, çeşitli tipteki deniz, kara ve hava araçları için yaklaşık 20 farklı ürün tasarlayıp üretti.
İnsansızlaştırma Kitleri
Esetron, tasarımını ve üretimini gerçekleştirdiği hafif sınıf insansız kara araçları ile elde ettiği birikimi, envanterde bulunan taktik tekerlekli ve paletli zırhlı kara araçlarını uzaktan kontrol edilebilir hale getirmek için de kullanıyor. Bu kapsamda insansızlaştırma çözümleri ve araç üstü ataşmanların tasarım ve entegrasyonu ile ilgili çalışmalar gerçekleştiriyor. Bu kapsamda ASELSAN, FNSS ve Otokar gibi firmalara çalışıyor.