ETECube’ün bütünleşik güvenlik ve emniyet sistemi olan nginr®s’nin teknoloji hazırlık seviyesi (technology readiness level / TRL), 9’a ulaştı. Diğer bir deyişle artık bu teknoloji, gerçek ortamlarda kullanılabilir hale gelmiş durumda. İleri yapay zekâ, mikro duyargalar, duyarga ağları, nesnelerin interneti, blokzincir ve blokağı gibi teknolojilerin birlikte kullanıldığı dağıtık mimarisi ile nginr®s, aynı alan için geliştirilmiş elektronik sistemlerin sahip olmadığı birçok yeteneği, yüksek performans ve güvenilirlikle kullanıcıların hizmetine sunuyor.

Sistemin temelini, ETECube’ün tanımlama ve bütünleştirme makinası olarak adlandırdığı nginr® oluşturuyor. ETECube’ün, birçok Avrupa ve Asya ülkesinde ve ABD’de patentini aldığı blokağı teknolojisine dayanan nginr®s;
- Kart, parmak izi ve avuç içi damar izi ve benzeri teknolojilere sahip gelişmiş giriş kontrol sistemleri,
- Kapalı devre kamera sistemleri,
- Açık kaynak arama makinaları ve haber kaynakları,
- Siber güvenlik sistemleri,
- Güvenlik enformasyonu ve olay yönetim (security information and event management / SIEM) sistemleri ve
- Tel çit güvenlik sistemleri gibi
çok sayıda ve değişik özelliklere sahip sistemlerden alınan veriyi işleyebiliyor; yapay zeka teknikleri kullanarak bu veriden enformasyonu çekebiliyor; çekilen enformasyonu, doğruluğunu ve tutarlığını kontrol ettikten sonra, büyük bir bilgi tabanında birleştirebiliyor. Büyük veriyi yüksek performansla işleme ve birleştirme yeteneği sayesinde nginr®s, birçok fiziki güvenlik, iş güvenliği, sağlık ve emniyet sürecini bütünleştirebiliyor.

Tel Çitten, İleri Görüntü Analizi ve Doğal Dil İşlemesine Uzanan Güvenlik
Kullanıcılar, nginr®s’nin tel çit güvenlik birimini, sistemin diğer birimlerinden bağımsız olarak tedarik edebiliyor. Sistemin birimleri, birlikte veya ayrı ayrı tedarik edilip kullanılabiliyor. nginr®s’nin tel çit güvenlik sistemi, mikro duyargaları sayesinde birçok tel çit tipinde; tel çitin üzerinden tırmanarak, tel çiti alttan kaldırarak veya tel çiti keserek geçmeye çalışanları tespit edebiliyor. Yetkisiz giriş yapılan konumu, giriş yapmaya çalışan kişi veya kişilerin resimlerini de çekerek güvenlik personeline bildiriyor. Bölgeyi izleyebilen kameralar varsa onları da yetkisiz geçiş yapılan noktaya çevirip, görüntüyü ilgili noktaya yaklaştırıyor.
nginr®s, birçok kamera kontrol yazılımı ile standart arayüzler kullanarak etkileşim kurabiliyor. Onlardan gelen tespit ve kimliklendirme bilgilerini, blokağında bütünleştirebiliyor; ayrıca kendi yapay zekâ yazılımını kullanarak kameralardan alınan görüntülerde, ileri görüntü analitiği yapabiliyor. Bu kapsamda, resim ve videolarda yüksek doğrulukla;
- İnsanları algılayıp sınıflandırabiliyor,
- Bilinen kişilerin kimliğini görüntülerinden tespit edebiliyor,
- Yangın, patlama, gösteri, kalabalık, suç gibi birçok olayı tanımlayabiliyor,
- Araçların marka, model ve renklerini ayırt edebiliyor,
- Plakaları okuyabiliyor,
- Yerleri ve binaları tanıyabiliyor.

İleri doğal dil işleme yeteneği sayesinde nginr®s, birçok formattaki yazılı veriyi çözümleyip bunların konusunu, olumlu veya olumsuz olduğunu ve diğer özelliklerini anlayabiliyor. Sistemin açık kaynak arama makinası, internet üzerinde dolaşarak veri toplayabildiği gibi, istenen haber sitelerinden filtreleyerek haberleri çekip bunları ilgi alanlarına göre süzebiliyor. Tüm bu işlemlerin sonunda, Bu veri ve haberleri, diğer görüntü, ses ve formatlı veri dosyalarından elde edilen enformasyon ile bütünleştirebiliyor.
Geniş Kullanım Alanı
Sahip olduğu özellikler, nginr®s için çok sayıda kullanım alanı yaratıyor. Kullanıcı, sistem ile birlikte gelen kullanım senaryolarına ilave olarak, yeni senaryoları ve her bir senaryo ile angajman sürecini, kendisi tanımlayabiliyor. Böylece kullanıcı, son derece esnek, uyarlanabilir ve güçlü bir güvenlik sistemine sahip olabiliyor. Sistem ile yönetebilecek senaryolara örnekler, şöyle sıralanıyor:
- Sistem; hırsızlık, cinayet ve terör saldırısı gibi olayları, kamera görüntülerinden anında anlayabiliyor ve ilgili güvenlik unsurlarını uyarabiliyor. Olaya karışanların, olay öncesi kayıtlarını otomatik olarak arıyor ve hemen takip çalışmalarını başlatıyor. Takip verisini de otomatik olarak güvenlik birimlerine aktarabiliyor.
- Sistem, yangın ve patlama gibi olayları, kamera görüntüleri ve diğer duyargalardan alınan verilerle tespit edebiliyor. Müdahale ekiplerine, yangının yeri ve şekliyle ilgili görüntüleri ve bilgileri aktarabiliyor. Yaralılar, güvenli bölgeye intikalini tamamlamış olanlar ve tehlikeli bölgede olan kişiler ve durumları hakkında anlık verileri, istenilen sıklıkta ve anında güvenlik birimlerine iletebiliyor.
- Sistem, yetkisiz girişleri; tel çit sistemi, giriş kontrol sistemleri ve kameralarla takip edip, tespit ettiğinde, anında ilgili birimlere uyarılar gönderebiliyor.
- Sistem sayesinde baret, maske, yelek gibi güvenlik donanımının kullanımıyla ilgili kontroller, kamera görüntüleri üzerinde otonom olarak yapılabiliyor ve ihlaller, yönetim birimlerine bildirilebiliyor.
- Sistem, iş süreçlerinin ihlalini veya iş süreçlerinden farklı davranan kişileri tespit edip ilgili birimlere bildirebiliyor.
- Binada olmayan bir kişinin, herhangi bir elektronik sisteme giriş yapması, bir plakanın farklı bir araçta kullanılması, aynı giriş kartının normal olmayan bir örüntü ile kullanılması gibi konular, sistem tarafından otonom olarak tespit edilebiliyor ve ilgili birimlere bildirilebiliyor.

Bu senaryoların sayısını daha da arttırmak mümkün.
Esnek mimarisi ve patentli ileri teknolojisi ile nginr®s, bütünleşik bir güvenlik sistemi olarak kullanıcılara hizmet vermeye hazır. Güvenlik güçleri, sağlık birimleri, itfaiye, rafineriler gibi büyük endüstriyel kuruluşlar, fiziki güvenliğin sağlanması gereken askeri veya sivil yerleşkeler, limanlar, havalimanları, garlar ve benzerleri, nginr®s’nin potansiyel kullanım alanlarına verilebilecek örnekler arasında yer alıyor.
