MSI Dergisi’nin 188’inci sayısında yayımlanan Özel Haber, derginin internet sitesinde paylaşılmıştır:
Naile BAYRAKTAR / n.bayraktar@savunmahaber.com
Alper ÇALIK / a.calik@savunmahaber.com
Nisan ayında gerçekleştirilecek Eurasia Airshow 2020 ile ilgili hazırlıklar, tüm hızıyla devam ediyor. 25 milyar doların üzerinde siparişin imza altına alınması hedeflenen etkinlikle ilgili son gelişmeler, 25 Aralık’ta, Ankara’da düzenlenen basın toplantısı ile paylaşıldı. Eurasia Airshow CEO’su Hakan Kurt, Antalya Uluslararası Havalimanı’nda, 22-26 Nisan’da gerçekleştirilecek etkinliğe ilişkin pek çok konu hakkında, basın mensuplarına bilgi verdi.

Kurt, yaptığı sunumda, Liste 1’de yer alan ülkelerin, Eurasia Airshow 2020’ye katılımlarının kesin olduğunu belirtti ve ülkelerden etkinliğe katılacak firmalardan öne çıkanları sıraladı. Kurt ayrıca, Liste 2’de yer alan; büyük gövdeli sivil ve askeri uçaklar ile ilgili bilgiler paylaşarak, Embraer ve Boeing’in firma olarak etkinliğe katılımının kesinleştiğini söyledi. Farklı kullanıcılar aracılığı ile Airbus’ın uçaklarının etkinlikte yer alacağını belirten Kurt, Airbus’ın firma olarak katılımı yönünde de görüşmelere devam ettiklerini sözlerine ekledi. Kurt, bu firmalarla ilgili şunları söyledi: “Sivil anlamda, bu sene özellikle önemli bir platform üreticisi olarak Embraer’i de fuara ekledik. Airbus’ı da ekleyebilirsek aşağı yukarı global oyuncuların neredeyse büyük bir kısmını fuarda sergilemiş olacağız.”
Eurofighter Typhoon ve TEMPEST de Sergilenebilir
Kurt, Liste 3’te yer alan ve katılımları kesinleşen savaş uçakları ile ilgili de bilgiler verdi ve bu yılki etkinlikte, Eurofighter Typhoon ve TEMPEST’in sergilenmesi konusunda görüşmelere devam ettiklerini sözlerine ekledi. Kurt, bu iki uçağın potansiyel katılımlarını ise şu şekilde yorumladı: “Eurofighter Typhoon, daha önce, Türkiye’de, sanırım Hava Kuvvetleri Komutanlığının bir etkinliğinde uçmuştu; ama ticari bir etkinlikte hiç uçmadı. TEMPEST programı ise İngiltere ve İtalya ortaklığında, Avrupa’da sürdürülen 6’ncı nesil diye tanımlayabileceğimiz bir savaş uçağı projesi. Londra’daki DSEI 2019 fuarında, tam ölçekli maketi sergilenmişti. Yine tam ölçekli maketi sergilenmek üzere onay bekliyoruz. TEMPEST eğer Türkiye’de sergilenirse ilk kez İngiltere dışına çıkmış ve yurt dışında bir fuarda sergilenmiş olacak.”

Eurasia Airshow 2018, Beklentileri Aştı
Kurt, sunumunda, 25-29 Nisan 2018 tarihlerinde Antalya Uluslararası Havalimanı’nda ilk kez gerçekleştirilen Eurasia Airshow’a ilişkin çeşitli istatistikler de verdi:
- Etkinliğe, 67 ülkeden 343 firma katılım sağladı.
- İlk 3 günde, etkinliğin 27.256 profesyonel ziyaretçisi oldu.
- Etkinlik, halk günlerinde, 130.000’in üzerinde ziyaretçi ağırladı.
- Fuarda, 32 şale kuruldu.
- Statik alan, kapalı alan ve şale alanları olmak üzere, toplam 410.000 m2 sergileme alanı kullanıldı.
- 73 ülkeden toplam 168 resmi heyet ağırlandı ve bunların 112’si askeri heyetlerden oluştu.
- Fuar sırasında imzalanan ve firmalar tarafından resmi olarak anons edilen sipariş ve anlaşmaların toplam tutarı 15 milyar doları aştı.
- Statik alanda, 81 hava aracı sergilendi.
- 5 gün boyunca, 100’ün üzerinde hava gösterisi gerçekleştirildi. Bunlar arasında, Türk Yıldızları’nın yanı sıra Rus yapımı bir MiG-29 ve İsveç yapımı bir Saab Gripen savaş uçağı da vardı.
- 13 ülkeden 306 akredite medya kuruluşu etkinliği takip etti.

Hedef: Avrasya Pazarını, Türkiye’de Kilitlemek
Kurt, etkinliğin vizyonunu şu sözleri ile özetledi: “Türkiye hava sahası tarihinin en kritik dönemecinde ve Türk havacılık sanayisinin en güçlü döneminde, bizim Eurasia Airshow 2020 hedefimiz; Avrasya pazarını, Türkiye etrafında kilitlemek. Eurasia Airshow 2020’nin temel çıktısı bu. Şu an Türkiye hava sahası, oldukça kritik ve önemli bir durumda. Türkiye havacılık sanayisi de ürettiği ürün gamı itibarı ile en güçlü dönemini yaşıyor. Dolayısıyla hem sanayi gelişmiş hem hava sahası kıymetliyken etrafımızdaki pazarı Türkiye etrafında kilitlemek kadar doğru bir zamanlama olamazdı. Biz de tüm yurt içi ve yurt dışı iletişim çalışmamızı bunun üzerine sürdürüyoruz.”

Eurasia Airshow 2020, Çıtayı Yükseltiyor
Eurasia Airshow 2020, ölçülebilir hedefleri anlamında da çıtayı yükseltmiş durumda. Bu yılki etkinliğin hedeflerinden bazıları şu şekilde sıralanıyor:
- Katılımcı firma sayısı: 400
- Ticari ziyaretçi sayısı: 45.000+
- Halk günü ziyaretçisi: 170.000+
- Sergilenecek hava aracı: 100+
- Siparişler toplamı: 25+ milyar dolar

Rakip; Dubai ve Singapur
Dünyadaki konumları açısından değerlendirildiğinde, rakiplerinin Dubai Airshow ve Singapore Airshow olduğunu ifade eden Kurt, 2022’de gerçekleştirecekleri 3’üncü Eurasia Airshow’da, ticari açıdan Dubai Airshow’un rakamlarını geçmeyi hedeflediklerinin altını çizdi.
Kurt, ticari rakamlardan kastını ise şu şekilde açıkladı: “Bizim birinci çıktımız, fuarda katılımcı firmalarımızın elde ettiği ticari beklentiler. Dolayısıyla bunun da ölçümü, ticari ziyaretçi sayısından ortaya çıkıyor. Biz Eurasia Airshow 2022’yi gerçekleştirdiğimizde, Dubai Airshow’un ticari ziyaretçi sayısını geçmeyi hedefliyoruz. Bizim temel konumlama hedefimiz bu. Bir diğeri, sergilenen uçak sayısı. Dubai Airshow’un kendisi de web sitesinde açıkladığı üzere, sanıyorum 78 araç fuarda sergilendi. Bunların 16’sı, ABD Hava Kuvvetlerine ait uçaklardı. Biz, geçtiğimiz yıl, 81 uçak sergileyerek bu rakamı geçmeyi başardık. Bir diğer gösterge, resmi heyet sayısı. Biz, zaten bu rakam itibarıyla de Dubai Airshow ve Singapore Airshow’u geçen sene geçtik. Dolayısıyla hem Antalya’nın konumu hem de Türkiye’nin diplomasideki başarısı sayesinde, resmi heyetler açısından, bu sene de rakiplerimizi açık ara geçeceğimizi düşünüyoruz.”

Kurt, bir önceki etkinliğin Türk firmalar açısından ticari başarısını da küçük bir örnekle açıkladı: “Dün Nijerya Büyükelçiliğine gitmiştim. Nijerya Hava Kuvvetleri Komutan Yardımcısı da Eurasia Airshow 2018’e katılmıştı. ASELSAN’la ilk kez bizim etkinliğimizde ilişkilerini geliştirmeye başladıklarını ve şu an sipariş aşamasına geldiklerini belirtti.”

Uçaklar için Alınan Erken Onaylar, Bir Başarı Göstergesi
Eurasia Airshow 2020’de sergileneceği kesinleşen uçaklar hakkında bilgi veren Kurt, listelerin, etkinliğin yaklaşık 4 ay öncesinde netlik kazanmış olması ile ilgili şunları söyledi: “Biz fuarın başarılı olması için, Türkiye’de var olan diplomatik misyonların tamamı ile ayrıca global firmaların hem merkezleri hem de Türkiye temsilcileri ile görüşmelerimizi zaten çok uzun zaman önce tamamladık. Geri dönüşlerini de alıyoruz. Yani bu kadar önceden size katılımı onaylanan uçaklarla ilgili bilgi aktarabilmem, aslında çok önceden verilmiş emeklerin karşılığı. Normalde, bu uçakların onaylandığı haberini, benim, size mart sonunda verebilmem gerekirdi.”

Meet The Buyer: B2B’lere Yeni Bir Soluk
Eurasia Airshow 2020, katılımcı firmalara, özellikle de KOBİ’lere, iş geliştirme anlamında da pek çok yenilikler sunuyor. Bunların en önemlilerinden birisi de ilk kez gerçekleştirilecek olan Meet The Buyer programı. Bu program, etkinliğe farklı ülkelerden stantlı katılım sağlayacak firmaları, farklı ülkelerin satın alma makamları ile bir araya getirmeyi hedefliyor. Program kapsamında, her biri 15’er dakikalık 3.000 karşılıklı görüşme gerçekleştirilmesi planlanıyor. Etkinliğe, özellikle savunma, havacılık, uzay, havayolları, bakım, onarım ve yenileme merkezleri, yer hizmetleri ve kiralama alanında faaliyet gösteren KOBİ’lerin katılımı bekleniyor.

Katılımcı firma listelerinin mart ayında kesinleşmesinin ardından, firmalar, Eurasia Airshow internet sitesinde oluşturulacak portal üzerinden, program için kayıt yaptırabilecekler. Bu program, Farnborough Airshow ve Singapore Airshow kapsamında gerçekleştirilen ve benzer bir niteliğe sahip olan ikili görüşme etkinliklerini organize eden, İngiliz GEN Aerospace firması tarafından düzenleniyor.
Kurt, Meet The Buyer ile ilgili şunları belirtti: “Katılımcı firmalarımızın, hem fuardan daha çok verim almalarını hem Eurasia Airshow’a daha çok aidiyet duymalarını hem de Eurasia Airshow’dan daha çok ticari çıkar elde etmelerini istiyoruz. Dolayısıyla başka bir fuarda arayıp bulamadıkları iş potansiyelini ayaklarına getirmeye çalışıyoruz.”
Meet The Buyer programının yanı sıra bu yılki Eurasia Airshow’da da geçtiğimiz yıl olduğu gibi normal bir toplantı planlama sistemi olacak. Firmalar bu sistemi kullanarak, karşılıklı olarak toplantı ayarlayabilecekler.

Havacılık, Uzay ve Uydu Ekosistemi Bir Arada
Eurasia Airshow 2020’deki bir diğer yenilik ise 5’inci Global Satellite and Space Show’un da etkinlik kapsamında, Antalya Uluslararası Havalimanı’nda gerçekleştirilecek olması. Bu maksatla Eurasia Airshow 2020’de, bir hol, tamamen Global Satellite and Space Show için ayrıldı. Bu holün yaklaşık %90’ı ise katılımı kesinleşen; ABD’li, Fransız, İranlı, Pakistanlı ve Rus firmalar için rezerve edildi. Aynı organizatör tarafından düzenlenen iki önemli etkinliğin aynı platformda gerçekleştirilmesi ile Avrasya’daki, havacılık, uzay ve uydu ekosistemi bir araya getirilecek. Kesişen ekosistemler sayesinde, yeni sinerjilerin yaratılması için de imkân sağlanacak. Kurt, Rus firmaların, şu ana kadar Rusya dışında kurulan en büyük uzay pavilyonu ile Eurasia Airshow 2020’de yerini alacağını belirtti.
Etkinlikte ayrıca, farklı oturumlar halinde bir zirve de gerçekleştirilecek. Bu oturumlar, şunlar olacak:
- Women in Air
- Ground Handling
- Airport Management
- Air Fighters Future
- The Role of Aviation Industry in National Security
- Inflight Mobility
Yurt İçinde Tanıtım, IDEF ve TEKNOFEST’in Ardından Başladı

Kurt, yurt içinde yürütülen tanıtım çalışmalarının başlangıcı ile ilgili zamanlamayı şu şekilde açıkladı: “Yaklaşık 1 yıldır, özellikle hem IDEF’e harcanan emek ve onlara gösterdiğimiz saygı hem de TEKNOFEST’e harcanan emek ve onlara gösterdiğimiz saygıdan, bu iki etkinlik bitene kadar yurt içinde bir faaliyet göstermedik. Bu nedenle Eurasia Airshow 2020 için yurt içinde tanıtım çalışmalarına, IDEF 2019 ve TEKNOFEST 2019 bittikten sonra başladık. Kimsenin enerjisini, firmalarımızın ya da etkinliklerin enerjisini bölmek istemedik. Bu süreçte, son 1 yıldır çalışmalarımızı yurt dışında sürdürdük. Ekim ayı itibarı ile de yurt içi çalışmalarımıza ağırlık verdik. İki aydır da yoğun bir şekilde sürdürüyoruz. Oradan da geri dönüşler alıyoruz. Mart ayında, yurt içindeki katılımcılara ilişkin daha sağlıklı cevaplar verebileceğim size.”
“Antalya, Türkiye’nin En Doğru Fuar Merkezidir”
Kurt, bir öncekinde olduğu gibi, etkinliği neden Antalya’da gerçekleştireceklerini şu sözleri ile açıkladı: “Antalya seçimimizin doğru olduğunu şu verilerle sizlerle paylaşmak istiyorum. Geçen sene fuarımıza katılan delegasyonların, 5 günlük fuar boyunca, ortalama fuarda kalma süresi 4,5 gün. Yani gelen heyetlerimiz, ortalama 4,5 gün kaldıktan sonra Antalya’dan ayrıldılar. İstanbul’da bu rakam, herhangi bir fuar için ve fuar merkezi fark etmeksizin, ortalama 1,5 günü geçmiyor. Antalya’nın ikinci en önemli özelliği, İstanbul’dan farklı olarak, otellerde her şey dahil sistemi uygulanması. Gelen heyetler, otelde vakit geçiriyorlar, otelden ayrıldıklarında da fuar merkezinde vakit geçiriyorlar. Arada şehirde çok yapmak istedikleri bir şey olmadığından, biz son derece verimli bir Antalya programı geçirdik. İlk defa Antalya’da etkinlik yapıyorduk. Buna rağmen son derece gururla ve başarıyla anlatabilirim ki; Eurasia Airshow 2020’nin Antalya’da gerçekleştirilmesi, Antalya’da olmanın sağladığı değerler açısından, tekrar tercih edilmiştir. Bu anlamda, benim profesyonel fuarcılığa bakış açımdan, Antalya, Türkiye’nin en doğru fuar merkezidir. Biz kendi alanımızda, Eurasia Airshow’u Antalya’da yapmaya devam edeceğiz.”
Kurt, Teşekkürlerini de İletti
Kurt, sunumunda, Eurasia Airshow 2018’in gerçekleştirilmesi konusunda kendilerine destek sağlayan kurum ve kuruluşlara teşekkürlerini iletmeyi de ihmal etmedi. İlk olarak, Eurasia Airshow 2018’i himaye eden Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığına teşekkür eden Kurt; etkinliğe çeşitli şekillerde katkı sağlayan; Dışişleri Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, Milli Savunma Bakanlığı, Genelkurmay Başkanlığı ve Kuvvet Komutanlıkları, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, Devlet Hava Meydanları İşletmeleri (DHMİ) Genel Müdürlüğü, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü, Savunma Sanayii Başkanlığı, Antalya Valiliği, Antalya Büyükşehir Belediyesi ve Türk Hava Yolları’na da teşekkürlerini iletti.
Kurt ayrıca, ABD, Bangladeş, Çekya, Fransa, İngiltere, İsveç, İtayla, Katar, Kuveyt, Nijerya, Pakistan, Polonya, Rusya, Ukrayna ve Umman Büyükelçilikleri ile bu ülkelerin askeri ataşelerine de teşekkür etti.
MİLGEM de Ziyaret Edildi
Kurt, Eurasia Airshow 2018’e ilişkin teşekkürlerini sıralarken, Deniz Kuvvetleri Komutanlığından da bahsetti ve etkinlik sırasında yaşanan önemli bir gelişmenin altını çizdi: “Fuar esnasında, Deniz Kuvvetleri Komutanlığına ait MİLGEM sınıfı bir geminin Antalya körfezine demirlemesiyle birlikte, biz de neredeyse heyetlerimizin tamamına, bu gemiyi gezdirme imkânı bulduk. Bizimkisi bir havacılık etkinliği olmasına rağmen, heyet ağırlığı itibarı ile MİLGEM sınıfı bir gemiye, bugüne kadar yapılan en önemli heyet ziyaretlerinden birisiydi. Dolayısı ile havacılık merkezli bir etkinlik sayesinde, Türkiye’nin en önemli savunma ürünlerinden birini tanıtma fırsatını da bulduk.”
Eurasia Airshow 2018’den Alınan Tecrübeler
Kurt, Eurasia Airshow 2018’den edindikleri tecrübeleri de samimi bir dille aktardı: “Birincisi, alana yabancıydık. Her ne kadar gösteri yaparsanız yapın, kullanmadığınız bir alan sizin için yabancı. Biz DHMİ Genel Müdürlüğünün, Antalya Uluslararası Havalimanı C Terminali’nin sol kısmında, piste paralel verdiği bir alanda bir fuar merkezi inşa ettik. Statik alanı da yine C Terminali’nin sol kısmındaki apronu kullanarak gerçekleştirdik. Çok basit sorunlarımız oldu. Tuvalet bir sorundu mesela. Bu sene biraz daha kaliteyi arttırıyoruz; ama günlük ziyaretçi sayısının 30.000’i geçtiği her yerde, sabit kanalizasyon sisteminiz yoksa bunu idame ettirmek çok zor. Dünyanın her yerinde böyle. Bu bir sorundu bunu görmedik. Antonov An-124’ün, 3’üncü ve 4’üncü motorlarının pist dışı kalması, o pistin de kum merkezli bir pist olması, uçağın 2 gün boyunca yaptığı iniş kalkışlarda, bize biraz sorunu yaşattı. Hem inişinden hem de kalkışından sonra, 3’er saat boyunca alanda kumlanma oluştu. Bunu da kolay kolay kimsenin hesap edebilmesi mümkün değildi. Bunları yaşamadan görebilmek çok zordu. Tecrübe etmiş olduk.”
Kurt, Eurasia Airshow 2018’deki resmi heyet ziyaretlerini ise şu şekilde yorumladı: “Heyet dinamizmimizi de arttırmamız gerekiyor. Ama şu da bir gerçek: ‘Bugün siz havacılık firması olsanız, Eurasia Airshow’u niye tercih edersiniz?’ diye bana sorsanız, ‘Heyetlerden dolayı tercih ederim.’ derim. Çünkü gerçekten, dünyadaki fuarlardaki heyetleri de gördükten sonra, çok net bir şekilde ifade edebilirim ki Eurasia Airshow 2018, bir ilk olmasına rağmen, bu anlamda çok başarılı bir etkinlikti. Ama biz o heyet dinamizmini bir %50 daha arttırabilirdik, bu sene onun üzerine uğraşıyoruz. Firmalarımızdan, biraz önce bahsettiğim randevu sisteminden faydalananlar, fuardan çok memnunlar. Ama arada, ‘Biz heyet görmedik.’ diyenler de var. Aslında bu katılımcı firmalarımızın hatası değil, biz gösterememişiz, biz iletişim kurduramamışız. Bu sene onu aşmaya çalışıyoruz. Ancak her şeyi dijital olarak yönettiğimiz için, elimiz de kuvvetli. Bunu söyleyene, ‘…toplantı talebi girmemişsin.’ diyebiliyoruz. Ama günün sonunda, bizim yine de katılımcılarımıza, belki biraz da onları zorlayarak, uluslararası iş geliştirme sistemlerine hâkim olmaları yönünde ikna etmemiz lazım. Bunu yapmaya çalışıyoruz.”

Liste 1. Eurasia Airshow 2020’ye Kimler Katılıyor
Etkinlik sırasında stantlı katılım gösterecek veya statik alanda hava aracını sergileyecek olan firmalardan kesinleşenler ve ülkeleri şu şekilde sıralanıyor:
- ABD: Honeywell, Boeing
- Azerbaycan: Azertek
- Birleşik Krallık: BAE Systems, ADS Grup
- Brezilya: Embraer
- Çin, etkinliğe bir pavilyon ile katılıyor
- Fransa: SAFRAN
- İtalya: Leonardo, MA Group
- Katar: Katar Hava Yolları, Es’hailSat
- Kazakistan: Kazakhstan Engineering
- Pakistan: PAC KARMA, NRTC, DG DEPO, GITZ
- Polonya: PZL
- Rusya: United Aircraft Corporation (UAC), United Engine Corporation (UEC), Russian Helicopters, Roscosmos, Almaz Antey, Rosoboronexport, Rostec
- Ukrayna: Ukroboronprom
Bunların haricinde, büyük oyunculardan Airbus ve Antonov’un da etkinliğe katılımı konusunda görüşmeler sürüyor.
Liste 2. Eurasia Airshow 2020’de Sergilenecek Büyük Gövdeli, Askeri ve Sivil Uçaklar:
- Airbus A350-1000
- Boeing C-17 Globemaster III
- Airbus A400M
- Lockheed C-130 Hercules
- Irkut MC-21
- Embraer E195-E2
- Sukhoi Superjet 100
- Boeing 777 300-ER
- Ilyushin Il-76
- Bombardier Dash 8
- Gulfstream G650
Liste 3. Eurasia Airshow 2020’de Sergilenecek ve Gösteri Yapacak Savaş uçakları:
- F-16 Fighting Falcon
- F/A-18 Hornet
- JF-17 Thunder
- SU-35
Bunların yanı sıra henüz kesinleşmemekle birlikte, Eurofighter Typhoon ve TEMPEST’in de Eurasia Airshow 2020’de sergilenmesi hedefleniyor.
Liste 4. Eurasia Airshow 2020’de Sergilenecek Helikopterler:
- Eurocopter
- Sikorsky S70
- Mi-8
- T129 ATAK
- Mi-38
- Ansat