Alper ÇALIK / a.calik@milscint.com
Türkiye’nin şova dayalı ilk havacılık fuarı olarak, ilk kez 2018 yılında düzenlenen Eurasia Airshow, bu yıl, 2-6 Aralık tarihlerinde, devam eden COVID-19 salgını nedeniyle çevrim içi olarak gerçekleştirildi. Türk havacılık sektörünü ve pazarını, uluslararası alanda odak noktası haline getirmeyi hedefleyen etkinliğe, 67 farklı ülkenin askeri ve sivil havacılık kurumlarından heyetler ile 343 sektör firması katıldı. Etkinlik kapsamında düzenlenen yuvarlak masa toplantıları ise savunma bakanı, genelkurmay başkanı ve hava kuvvetleri komutanı seviyesindeki katılımcıları buluşturmayı başardı.
Havacılık Sektörü, Yerli Firmalar ile Büyüyor
Etkinlik, 2 Aralık’ta, sanal olarak düzenlenen ve YouTube üzerinden canlı olarak yayınlanan açılış töreni ile başladı. Törende, Bangladeş Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Masihüzzaman Serniabat, Birleşik Krallık DIT DSO (Department for International Trade Defence and Security Organisation / Uluslararası Ticaret Bakanlığı Savunma ve Güvenlik Kurumu) Direktörü Mark Goldsack ve Türk Hava Yolları Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO’su İlker Aycı birer konuşma yaptı.
Törende ilk konuşmayı yapan Aycı, şunları söyledi: “Yerli şirketlerimiz, Türk Hava Yolları, HAVELSAN, ASELSAN, Alp Havacılık, TUSAŞ gibi önde gelen firmalarla Türk havacılık sektörünü başarıyla temsil ettiler. Türkiye olarak 2003 yılında sadece 162 uçağa ve 27.000 koltuk kapasitesine sahipken, bugün koltuk kapasitemiz 4 katına çıkarak 103.500’e, filomuzdaki uçak sayısı 546’ya ulaştı. Türk Hava Yolları da envanterindeki modern ve enerji tasarruflu modellerden oluşan 364 uçakla dünyanın en büyük 10’uncu filosuna sahip.”

Aycı’nın ardından söz alan Goldsack, ülkesinin Milli Muharip Uçak projesinde Türkiye ile gerçekleştirdiği kapsamlı iş birliğine atıfta bulunarak, iki ülkenin ortaklaşa geliştirdiği kabiliyetlerin, gelecekte benzer başka iş birliklerine de zemin hazırladığının altını çizdi.
Orgeneral Serniabat, Türkiye’nin salgın döneminde pek çok ülkeye tıbbi malzeme yardımında bulunduğunu hatırlatarak, Beyrut’ta gerçekleşen patlamada hasar gören ve Türkiye’de onarılan Bangladeş Deniz Kuvvetleri gemisi için bir kez daha teşekkürlerini iletti.
Savunma Bakanları ve Kuvvet Komutanları Buluştu
Etkinlik, düzenlenen çeşitli yuvarlak masa toplantıları ile devam etti. Değişik seviyelerde katılımcılarla gerçekleştirilen bu toplantılardan biri, savunma bakanlarını ağırladı. Toplantıya katılan isimler; Romanya Milli Savunma Bakanı Ms. Nicolae-Ionel Ciucă, Zambiya Savunma Müsteşarı Tuğgeneral Oscar Chapula, Brezilya Savunma Bakanlığı Savunma Ürünleri Sekreteri Dr. Marcus Rosas Degaut Pontes ve Ürdün Başbakanı adına Ürdün Sivil Havacılık CEO’su Haitham Misto oldu.
Etkinliğin ikinci günü düzenlenen yuvarlak masa toplantısı ise çeşitli ülkelerin hava kuvvetleri komutanlarını bir araya getirdi. Toplantıya; Lübnan Hava Kuvvetleri Komutanı ve Genelkurmay Başkanı Tuğgeneral Ziad Haykal, Afganistan İslam Cumhuriyeti Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Abdul Fahim Ramin, Bangladeş Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Masihüzzaman Serniabat, Brezilya 6. Hava Kuvvetleri Komutanı Tümgeneral Jefson Borges, Ürdün Krallığı Hava Kuvvetleri Komutanı Tuğgeneral Zaid Negresh, İtalyan Hava Kuvvetleri Lojistik Departmanı Şefi Tuğgeneral Luc DE Martinis, Kuzey Makedonya Cumhuriyeti Havacılık Tugayı Komutanı Albay Stojko Pejovski ve Bosna Hersek Hava Tugayı Komutanı Albay Janko Petrusiç katıldı.

Sonraki Etkinliğin Tarihleri Belli Oldu
Etkinliğe katılan firmalar arasında; Boeing, Rolls-Royce, Sukhoi, UAC, Antonov, BAE Systems, Saab, Qatar Airways, Thales, Honeywell, GE Aviation, Pratt-Whitney, Goodrich ve IRKUT gibi sektörün önemli oyuncuları da vardı. Birleşik Krallık, İran, Katar, Polonya, Rusya ve Ukrayna’dan katılan resmi heyetler ise çeşitli temaslar gerçekleştirdiler.
Eurasia Airshow organizatörleri, etkinliğin tamamlanmasının hemen ardından, 9 Aralık’ta, bir sonraki etkinliğin tarihini açıkladı. Bu kapsamda, Eurasia Airshow 2022’nin, 23-27 Mart tarihlerinde, Antalya Havalimanı’nda gerçekleştirilmesi planlanıyor.