Ana Sayfa Haberler Rheinmetall, Yeni Nesil Tank KF51 Panther’i Eurosatory’de Gün Yüzüne Çıkardı

Rheinmetall, Yeni Nesil Tank KF51 Panther’i Eurosatory’de Gün Yüzüne Çıkardı

Rheinmetall, yeni geliştirdiği ana muharebe tankı KF51 Panther’i, 13-17 Haziran tarihlerinde, Fransa’da gerçekleştirilen Eurosatory 2022 fuarında ilk kez sergiliyor. Tankın dikkat çekici özellikleri arasında; 130 mm’lik top, 12,7 mm’lik eş eksenli makineli tüfek, otomatik doldurucu, 3 kişilik standart mürettebat konfigürasyonu, 4. personele yönelik ilave operatör istasyonu ve opsiyonel olarak sunulan HERO 120 gezinen mühimmat lançeri yer alıyor. Ayrıca tankın silah sistemleri de dahil tüm fonksiyonları, tüm operatör istasyonlarından kontrol edilebiliyor.

KF51 Panther’in ana silahını Rheinmetall Future Gun System (FGS / Geleceğin Silah Sistemi) teşkil ediyor. FGS, 130 mm çapındaki yivsiz top ve otomatik doldurucudan oluşuyor. Otomatik doldurucuda atıma hazır 20 mühimmat bulunuyor. Rheinmetall tarafından konuyla ilgili yayınlanan basın bülteninde, FGS’nin, hâlihazırda kullanılmakta olan 120 mm’lik silah sistemlerine kıyasla yüzde 50 daha fazla etkinlik sağladığı ve daha uzun menzilden etkili olduğu ifade ediliyor. FGS, kinetik enerjili (KE) mühimmatların yanı sıra programlanabilir akıllı (airburst) mühimmatını ve ilgili eğitim mühimmatını da ateşleyebiliyor. KF51’in ikincil silahı ise 12,7 mm’lik eş eksenli makineli tüfekten oluşuyor. Tankın üzerine ayrıca, farklı tiplerde uzaktan komutalı silah sistemleri de takılabiliyor. Fuarda ilk kez gün yüzüne çıkarılan KF51  Rheinmetall’in yeni UKSS’i Natter ile birlikte sergilendi. Natter üzerinde ise 7,62 mm’lik makineli tüfek yer aldı. KF51 üzerine ayrıca, opsiyonel olarak HERO 120 gezinen mühimmat lançeri de takılabiliyor. Rheinmetall’in iş ortağı UVision tarafından geliştirilen HERO 120, araca, görüş hattının ötesindeki hedeflere de saldırabilme imkânı sunuyor.

KF51, aktif, reaktif ve pasif olmak üzere bir dizi farklı koruma teknolojisine sahip. Tank, KE tehditlere karşı da kullanılabilen bir aktif koruma sistemi taşıyor. Bu sistemin, tankın ağırlığını fazla arttırmadan, koruma seviyesini yükselttiği ifade ediliyor. KF51’de Top Attack Protection System (TAPS / Yukarıdan Saldırıya Karşı Korunma Sistemi) bulunuyor. Bu sistem adından da anlaşılacağı üzere, tankı, yukarıdan gelen tehditlere karşı koruyor.

KF51’in en çok dikkat çeken özelliklerinden biri de yenilikçi kullanım konsepti. Komutan ve nişancı kulede, sürücü ise gövdede olmak üzere standart olarak 3 mürettebatla görev yapacak şekilde tasarlanan tankta, gövde içerisinde 4. bir personel için de ilave operatör konsolu bulunuyor. Bu konsolun, bölük komutanı, tabur komutanı ya da faydalı yük operatörleri tarafından kullanılabileceği belirtiliyor. Bunun yanında, NATO Genel Araç Mimarisi (NGVA) ile uyumlu olarak tasarlanan KF51’in tüm fonksiyonları, tüm operatör konsollarından kontrol edilebiliyor. Böylece komutan ve nişancı gerektiğinde rolleri değiştirebiliyor. Hatta gövde içerisindeki konsollardan da silah sistemleri dahil olmak üzere tankın tüm fonksiyonları yönetilebiliyor. Bu özellikler sayesinde, gelecekte, KF51’in insansız kuleye sahip sürümlerinin ya da tamamen insansız sürümlerinin geliştirilmesi de planlanıyor. Tankın üzerinde 360 derece farkındalık sağlayan kamera sistemleri de bulunuyor.

Leopard 2 ana muharebe tankının mobilite konsepti üzerine inşa edilen KF51’in, 59 tonluk ağırlığı ve 500 km’nin üzerindeki menzili ile mevcut tanklara kıyasla daha yüksek bir hareketlilik kabiliyeti sunduğuna dikkat çekiliyor.

Loading

İlgili İçerikler

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezler kullanmaktadır. Bu konuda bilgi sahibi olduğunuzu düşünüyoruz, ancak isterseniz devre dışı bırakabilirsiniz. Kabul Et Detaylı bilgi almak için tıklayın.