Ana Sayfa Söyleşiler FIDAE 2020 CEO’su Albay Raúl Mera VARGAS’tan, Türk Şirketlerine Mesaj: “Şili’de, Türk firmaları için iş yapma potansiyeli, oldukça yüksek.”

FIDAE 2020 CEO’su Albay Raúl Mera VARGAS’tan, Türk Şirketlerine Mesaj: “Şili’de, Türk firmaları için iş yapma potansiyeli, oldukça yüksek.”

MSI Dergisi’nin 190’ıncı sayısında yayımlanan Söyleşi, derginin internet sitesinde paylaşılmıştır:

Bölgesinde lider konumunda olan ve başarılarla dolu uzun geçmişi sayesinde dünya çapında bilinen; Amerika kıtasının önde gelen havacılık, savunma ve güvenlik fuarlarından olan Uluslararası Hava ve Uzay Fuarı FIDAE, 31 Mart – 5 Nisan 2020 tarihleri arasında, Şili’nin başkenti Santiago’da bulunan, Comodoro Arturo Merino Benítez Uluslararası Havalimanı’nda gerçekleştirilecek. FIDAE 2020 CEO’su Albay Raúl Mera VARGAS, halihazırda devam eden fuar hazırlıkları ve gerek fuar katılımcılarının gerekse ziyaretçilerin fuardan ne gibi faydalar sağlayacağı hakkındaki görüşlerini, MSI Dergisi ile paylaştı.

FIDAE 2020 CEO’su Albay Raúl Mera Vargas

FIDAE 2020’de, önceki yıllara kıyasla ne gibi farklar olacak? 2020’deki fuarda ne gibi yenilikler söz konusu olacak?

İki yılda bir düzenlenen ve bu yıl 20’ncisini gerçekleştireceğimiz FIDAE’de, 40 yıldır yaptığımız gibi katılımcı kuruluşlara, heyetlere ve ziyaretçilere özel ilgi gösterme özelliğimizi bir kez daha ortaya koyacağız.

FIDAE 2020’de, bu yolculuğa savunma fuarı olarak başladığımızı unutmadan ve kapsamımızı uzay çalışmaları gibi kritik ve tarihi öneme sahip alanları da içerecek şekilde genişletmiş olduğumuzun bilinciyle hareket edeceğiz. Bu kapsamda, A Salonu’nda, uzayla ilgili şirketlere, kuruluşlara ve ilgili kurumlara yönelik bir pavilyon oluşturduk.

FIDAE ayrıca, ana amacı uzay konusundaki çalışmaları ve iş birliğini arttırmak olan “Uzay Zirvesi”ne ev sahipliği yapacak ve böylelikle fuar, uzay teknolojileri konusunda çalışan uzmanlarla fuar katılımcıları arasında muazzam bir bilgi alış verişi platformuna dönüşecek. Diğer yandan, uzay ortamının simüle edildiği, dev bir ekrana görsel-işitsel içeriklerin yansıtılacağı ve eğitim amaçlı turların gerçekleştirileceği, 22 metre çapında bir Uzay Kubbesi inşa ettik.

FIDAE 2020’ye ilişkin bir diğer önemli husus ise fuarda ilk kez bir basın pavilyonunun yer alması olacak. İçinde fuarın Medya Ortaklarının yer alacağı A Salonu’ndaki pavilyon, Basın Merkezi’ne doğrudan erişime sahip olacak ve gerek ziyaretçiler gerekse katılımcı kuruluşlar, tüm medya mensuplarına tek bir yerden ulaşabilecek.

FIDAE 2020’den beklentilerinizi; fuar katılımcısı, ziyaretçi ve VIP heyet sayısı gibi rakamlar üzerinden bizimle paylaşabilir misiniz?

Fuara, dünya çapından 500’ün üzerinde firmanın ürünlerini sergilemek üzere katılmasını bekliyoruz. Fuar alanındaki yerlerin tamamına yakını satılmış durumda, ki bu da firmaların FIDAE’ye katılım konusunda ne kadar istekli olduklarının açık bir göstergesi.

Daha önceki dönemlerde olduğu gibi FIDAE 2020, farklı ülkelerin silahlı kuvvetlerinin bir araya geleceği, önemli bir buluşma noktası olacak. Dünyanın çeşitli yerlerinden pek çok ülke, uluslararası pazarın önemli oyuncularıyla anlaşmalar imzalamak amacıyla fuara heyet katılımı gerçekleştireceğini teyit etmiş durumda. FIDAE’nin pek çok sektöre hitap eden bir etkinlik olmasından hareket eden ve devlet kurumlarından ve sivil ve askeri kuruluşlardan gelen tüm katılımcıların iş fırsatı yaratma potansiyeli olduğunu göz önünde bulunduran FIDAE organizasyon komitesi, ağırlıklı olarak Latin Amerika ülkelerinin silahlı kuvvetlerinden ilgili birimlerin fuarı ziyaret etmesi ve küresel düzeydeki kilit karar vericilerle doğrudan temas kurması konusunda girişimlerde bulundu.

Bir önceki FIDAE’nin, gerek havacılık ile ilgili kısmına gerekse fuar kısmına sektör profesyonellerinden ve halktan katılanların sayısı, 123.000’in üzerindeydi.

FIDAE 2018, dünya çapından pek çok katılımcıya ve ziyaretçiye ev sahipliği yapmıştı.

FIDAE 2020’de hangi konferansların gerçekleştirilmesi planlanıyor?

FIDAE’nin başlıca özelliklerinden biri, fuar katılımcılarının, heyetlerin ve ziyaretçilerin ihtiyaçlarının karşılandığı, entegre bir fuar olması. Uzmanların; uzay, havacılık, savunma ve güvenlik ile ilgili meseleleri analiz ettiği ve çeşitli yol haritası önerilerinde bulunduğu, içeriği son derece zengin pek çok konferansın düzenleneceği FIDAE, bu konular hakkında bilgi alış verişine ve tartışmalara ev sahipliği yapacak. Konferanslar, aynı zamanda, iş fırsatlarının yaratılmasına ve bilimsel gelişmelere de olanak sağlayacak.

FIDAE 2020’de düzenlenecek çok sayıdaki konferansa örnek olarak; bir Latin Amerika Uzaktan Algılama Haftası (Latin American Remote Sensing Week / LARS) kapsamında gerçekleştirilecek etkinliklerden oluşan “FIDAE Uzay Zirvesi”ni, Uzay Konferansı’nı ve Uzay Madenciliği Konferansı’nı verebiliriz. Fuar kapsamında düzenlenecek diğer etkinlikler ve düzenleyen kurum ve kuruluşlar ise şu şekilde: Şili Hava Kuvvetleri Komutanlığı (Fuerza Aérea de Chile / FACh) Lojistik Komutanlığı – 18’inci Lojistik Komutanları Toplantısı; FACh’nin Strateji ve Uzay ve Havacılık Çalışmaları Merkezi (CEEA) – “Hava Gücü” Konferansı; Şili Havacılık ve Uzay Hukuku Enstitüsü (IDAE) – “Uzay Hukuku”; Havalimanı Komisyonu (DAP) – “Havalimanı Komisyonu”; FACh’nin Uzay ve Havacılık Tıp Merkezi (CMAE) – “Uzay ve Havacılık Tıbbı”; Havacılık ve Uzay Ulusal Müzesi – Latin Amerika Uzay ve Havacılık Müzeleri Toplantısı; FACh’nin Havacılık Politeknik Akademisi (APA) – “Biyolojik İyileştirme” konulu Gelecek için Bilim (CONCIF) konferansı; Sivil Havacılık Genel İdaresi (DGAC) – “Operasyonel Güvenlik”; Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği (IATA) – IATA “Wings of Change (Değişimin Kanatları)”.

Şili’de, Türk savunma ve havacılık şirketlerinin katılımıyla yürütülmekte olan savunma ve havacılık projelerinin son durumu hakkında kısaca bilgi verebilir misiniz?

Yerel düzeyde, özellikle Şili’de, Türk firmalar için iş yapma potansiyeli, oldukça yüksek. Örneğin, Şili Kara Kuvvetleri, halihazırda, motorize piyade alayları tarafından kullanılan bir dizi zırhlı aracı, mekanize birimlerin kullanabileceği hale dönüştürmeye yönelik görüşmeler yapıyor. Bunun gerçekleşmesiyle birlikte büyük ilerleme katedilmesi planlanıyor. Şili Kara Kuvvetlerinin iyileştirilmesine yönelik çalışmalar kapsamında uzun yıllardır analiz edilmekte olan bu konuya, aralarında FNSS’nin de bulunduğu çeşitli uluslararası firmalar ilgi gösteriyor. FNSS, bir önceki FIDAE fuarında, zırhlı muharebe aracı PARS’ı sergilemişti ve bu aracın satın alınması da gündeme gelebilecek konular arasında.

Şili’de, Türk savunma ve havacılık şirketlerine yönelik fırsatlar neler? Halihazırda devam eden programlar ve ihaleler hakkında bilgi verebilir misiniz?

Şili Cumhurbaşkanı Sebastián Piñera’nın 1 Haziran 2019’daki meclis konuşmasında duyurduğu, ülkenin uzay alanında gelişmesini amaçlayan proje, Şili’de ile ilişkiler kurmuş olan ya da kurmak isteyen Türk firmaları için bir fırsat olabilir. Proje, modern bir uydunun satın alınıp uzaya gönderilmesini ve ilgili ekipmanla birlikte çalışabilirliğinin sağlanmasını içeriyor. Dolayısıyla Şili, üç yıla kalmadan, halihazırda elinde bulunan tek uydu olan ömrünü tamamlamış FASat-Charlie uydusuna olan bağımlılığından kurtulacak ve hem sivil hem askeri kullanım için kullanılacak 6 ila 10 yeni uyduya sahip olacak. Bu iddialı planın uygulanabilmesi için ilk aşama olan ihale aşaması, ülkemizin iş potansiyelinin farkında olan firmalar için büyük fırsatlar barındırıyor.

Türk katılımcılarla ilgili beklentileriniz neler?

Türkiye’nin FIDAE’ye katılımını çok anlamlı buluyoruz. Bugüne kadar, Türk firmalara toplam 700 metrekarelik bir alan ayrılmış durumda. Türkiye’nin fuara yoğun ilgisi sebebiyle Türk Pavilyonu’nu G Salonu’na almayı düşünüyoruz. Bu da Şili’de düzenlediğimiz bu fuarın, dünya çapındaki önemini ve yerel düzeydeki işlerin yönetimi açısından sağlam bir başlangıç teşkil ettiğini, bir kez daha gözler önüne seriyor.

Türk katılımcılara ve ziyaretçilere vermek istediğiniz bir mesajınız var mı?

Latin Amerika’daki başlıca ticari platform olan ve kapsamını giderek genişleten fuarımızın 40’ıncı yılını kutlarken Türkiye’yi de FIDAE’de görecek olmak bizi memnun ediyor. Uluslararası Havacılık ve Uzay Fuarı FIDAE, bir kez daha katılımcı kuruluşların, heyetlerin ve ziyaretçilerin beklentilerine uygun şekilde, birinci sınıf bir etkinlik olarak kapılarını açacak. Şili Hava Kuvvetleri tarafından düzenlenen FIDAE’nin Şili Hükümeti tarafından da destekleniyor olması, bu fuarı, yeni iş birlikleri kurmak için önemli bir fırsat haline getiriyor.

FIDAE 2020 CEO’su Albay Raúl Mera Vargas’a, zaman ayırıp sorularımızı cevaplandırdığı ve verdiği bilgiler için, okuyucularımız adına teşekkür ediyoruz.

Loading

İlgili İçerikler

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezler kullanmaktadır. Bu konuda bilgi sahibi olduğunuzu düşünüyoruz, ancak isterseniz devre dışı bırakabilirsiniz. Kabul Et Detaylı bilgi almak için tıklayın.