Lansman toplantısı ve imza töreni etkinlikleri düzenleyen FNSS, sergilediği yeni ürünlerle birlikte fuarı yoğun bir gündemle geçirdi. Firmanın ilk kez sergilediği araçlar şunlar oldu:
- PARS IV 8×8 Yeni Nesil Tekerlekli Zırhlı Araç
- Gölge Süvari teknolojisinin kullanıldığı Ağır Sınıf İnsansız Kara Aracı (A-İKA)

Firmanın standında yer alan diğer araçlar; PARS 4×4 STA, KAPLAN STA ve Zırhlı Amfibi Hücum Aracı (ZAHA) ile PARS III 6×6 ve PARS 6×6 İZCİ taktik tekerlekli zırhlı araçları oldu. KAPLAN MT Orta Ağırlık Sınıfı Tank ise seri üretim konfigürasyonunda sergilendi.
FNSS, araçların yanı sıra uzaktan komutalı kule (UKK) sistemleri tarafında da fuara yeniliklerle katıldı. Firma, TEBER UKK ailesinin 35 mm ana silaha sahip TEBER-35 sürümünü, fuarda ilk kez sergiledi. İlk kez sergilenen bir diğer silah sistemi ise daha önceden tek kişilik versiyonu olan ve 25 mm’lik ana silaha sahip SABER-25’in UKK sürümü oldu. 7,62 mm makinalı tüfeklerden, 40 mm otomatik bombaatarlara kadar farklı silahlar ile donatılabilen SANCAK UKK da fuarda görücüye çıkan kule sistemleri arasında yerini aldı. Bunlardan TEBER-35 UKK, PARS IV 8×8 üzerine; SABER 25 UKK, PARS III 6×6 üzerine; SANCAK ise PARS IV 6×6 ÖOA üzerine entegre edilmiş şekilde sergilendi. FNSS ayrıca, ZAHA’nın üzerindeki UKK sistemine ÇAKA isminin verildiğini de fuarda duyurdu.

STA Projesinde Araç Sayısı Artıyor
Fuarın 2. günü düzenlenen yeni ürünlerin lansman toplantısında konuşan FNSS Genel Müdürü ve CEO’su K. Nail Kurt, fuarda ilk kez sergiledikleri ürünler hakkında bilgi verdi. Toplantıda, yerlilik konusuna büyük önem verdiklerini vurgulayan Kurt; güç grubu, zırh çeliği, otomatik top sistemleri ve aktarma organları gibi kritik bileşenlerin yerlileştirilmesi konusunda çalışmalara devam ettiklerini ve bunların bir kısmının, FNSS’nin paydaşları sayesinde yerlileştirildiğini söyledi.

Firma, fuarın 3. günü düzenlenen bir törende, SSB ile STA projesine yönelik bir sözleşme imzaladı. Bu sözleşmeyle proje kapsamında tedarik edilecek araç sayısı artmış oldu. İlave araçlar, Savunma Sanayii İcra Komitesi’nin 2 Aralık 2020 tarihinde gerçekleştirilen toplantısında alınan karar uyarınca tedarik edilecek. Projenin, toplam 260 aracı kapsayan ilk fazının, 2022 yılının Şubat ayında sona ermesi; ilave araçların teslimatlarının ise 2023 yılı içerisinde başlaması öngörülüyor. İlave olarak kaç adet araç sipariş edildiğine yönelik bir bilgi ise henüz kamuoyu ile paylaşılmadı.

PARS IV 8×8 Sahneye Çıktı
FNSS, PARS IV 8×8’in tasarım çalışmalarına, 2019 yılında, Kara Kuvvetleri Komutanlığının ihtiyaçlarına yönelik olarak SSB tarafından yürütülmekte olan Yeni Nesil Araçlar Projesi kapsamında başladı. PARS IV’ün, yaklaşık 2 yıl süren tasarım çalışmalarını geride bırakan FNSS, tam fonksiyonlu ve çalışır durumdaki ilk prototipin üretimini de tamamladı. Aracın kalifikasyon çalışmalarına yakın zamanda başlanması hedefleniyor.
PARS IV 8×8, PARS ailesine özgü kabiliyetlere sadık kalınarak geliştirildi. Bunlar arasında, tüm akslardan dönüş yeteneği sayesinde gelen düşük dönüş yarıçapı ve aracın önündeki geniş periskoplar sayesinde komutan ve sürücü için sağlanan 180 derecelik görüş açısı da yer alıyor.

Günümüz muharebe sahalarının ihtiyaçları gözetilerek pek çok yeni özelliğin eklendiği PARS IV’ün koruma seviyesi ve ateş gücü de arttırıldı. Lansman toplantısında araç hakkında bilgi veren Kurt, aracın kendi sınıfındaki en yüksek balistik, mayın ve EYP korumasına sahip olduğuna; gerekirse aracın balistik koruma seviyesinin daha da arttırılabildiğine dikkat çekti. PARS IV 8×8 ayrıca, 35 mm ana silaha sahip kulelerle donatılabilecek şekilde tasarlandı ve fuarda, TEBER-35 UKK ile birlikte sergilendi. İlave kabiliyetler ile birlikte ağırlığı 35 tonun üzerine çıkan araca, hareket kabiliyetinden ödün verilmemesi için 700 beygire yakın güce sahip bir güç grubu entegre edildi.
PARS IV’ün durumsal farkındalığı, gövdesinin dışına eklenen ve 360 derece görüş sağlayan sistemlerle bir üst seviyeye taşındı. Bu sistemler; gece görüş sistemleri, kızılötesi görüntüleme sistemleri ve gündüz kameralarından gelen veriyi; füzyon prensibi ile işleyerek personele bütünleşik tek bir görüntü sunuyor ve hiçbir tehdidin gözden kaçmamasını sağlıyor.

Özel Kuvvetlerin Yeni Aracı: PARS IV 6×6 ÖOA
PARS IV 6×6 ÖOA, kullanıcıya sunduğu yüksek koruma kabiliyetleri ile dikkat çekiyor. Özel Kuvvetler Komutanlığının (Öz.K.K.lığı) doğrudan yaptığı bir talep üzerine tasarlanan bu araç, tehdidin belirsiz ve el yapımı patlayıcı (EYP) riskinin yüksek olduğu özel durumlara yönelik olarak geliştirildi.
FNSS, PARS IV 6×6’nın yüksek koruma seviyesini, prototip olarak üretilen araç üzerinde yapılan mayın ve EYP testleri ile kanıtladı. PARS IV 6×6 ÖOA üzerinde, PARS ailesindeki standart koruma tedbirlerine ilave olarak; RPG koruma ağı ve 360 derece koruma sağlayan sis havanları gibi ilave sistemler de bulunuyor.
PARS IV 6×6, üzerinde 2 adet UKK taşıyor. FNSS’nin bu araç için geliştirdiği SANCAK adı verilen UKK’lardan biri aracın ön bölümünde; diğeri ise arka tarafta yer alıyor. 2 eksende stabilizasyon ve lazer mesafe tespit kabiliyetine sahip SANCAK’ın üzerine; 7,62 mm makinalı tüfek, 12,7 mm makinalı tüfek ya da 40 mm otomatik bombaatar olmak üzere da 3 farklı silah takılabiliyor.
Durumsal farkındalık, 2 adet silah kulesinin ve araç önündeki periskopların yanı sıra aracın çeşitli yerlerinde bulunan ve 360 derece görüş açısı sunan kameralar ile sağlanıyor. Araç üzerinde ayrıca, özel görevlere yönelik pek çok faydalı yük yer alıyor.
Meskûn mahallerdeki dar sokaklar göz önünde bulundurularak tasarlanan ve toplamda 7 m uzunluğa sahip olan araç, 7 m yarıçapta dönebiliyor.
Gölge Süvari, Yeniden Hayat Buldu

FNSS, lansmanını IDEF’19 sırasında yaptığı Gölge Süvari konseptini de yeni yüzü ile ilk kez fuarda sergiledi. 2 yıl önceki fuarda, uzaktan kumanda sistemi entegre edilmiş bir M113 zırhlı personel taşıyıcı araç olarak sergilenen Gölge Süvari, IDEF’21’de, silahlarını kuşanarak muharip kabiliyet kazanmış bir araç olarak ziyaretçilerin karşısına çıktı. Yine M113 platformu üzerine şekillendirilen ve artık ağır sınıf insansız kara aracı (A-İKA) olarak adlandırılan platform, bu kez 25 mm’lik otomatik topa sahip SABER 25 UKK’nın farklı bir sürümü, FNSS tarafından geliştirilen Otonomi Kiti ve 360 derece durumsal farkındalık sistemleri ile donatıldı. Otonomi Kiti, donanım ve yazılım alanındaki teknolojik gelişmelerin hızlı uyarlanabilmesi amacıyla açık bir mimari ile tasarladı.
Aracın durumsal farkındalık sistemleri arasında, gündüz ve gece görüş kameraları ve LIDAR’lar yer alıyor. A-İKA, FNSS Otonomi Kiti sayesinde, devriye ve takip gibi temel görevleri kendi başına gerçekleştirebiliyor. Uzaktan komuta ile de yönetilebilen araç, operatör ile iletişiminin kesilmesi halinde, kendi başına üsse geri dönebiliyor. Araç, opsiyonel olarak insanlı şekilde de görev yapabiliyor.

FNSS, A-İKA ile birlikte, Otonomi Yazılım Geliştirme Simülatörü’nü de sergiledi. FNSS, bu simülatör sistemini kullanarak, gelecekte Otonomi Kiti’nin kabiliyetlerini arttırmayı hedefliyor.