Askeri kara araçları alanında ortaya koyduğu özgün ve yenilikçi ürünlerle öne çıkan FNSS, bu yıl 3’üncüsünü düzenlediği FNSS MILDESIGN Uluslararası Kara Araçları Tasarım Yarışmasında dereceye giren yarışmacıları, IDEF 2019 fuarı sırasında gerçekleştirilen törenle açıkladı. Toplam 184 projenin mücadele verdiği bu yılki yarışmada, 200.000 TL’nin üzerinde para ödülü dağıtıldı.
“Öğrenci” ve “Profesyonel” olmak üzere iki farklı kategoride düzenlenen yarışmada ödül alan projeler, projeleri tasarlayan ekipler ve aldıkları ödüller şu şekilde sıralandı:
Öğrenci Kategorisi:
– 1’inci Proje: KIRAY – 20.000 TL
Ahmet Aygur – Erciyes Üniversitesi
Hüseyin Durnacı – Erciyes Üniversitesi
Akgül Eldem – Erciyes Üniversitesi
Beyza Özdemir – Erciyes Üniversitesi
Hatice Boran – Erciyes Üniversitesi
– 2’nci Proje: ZIPKIN – 10.000 TL
Furkan Uçar – Gazi Üniversitesi
– 3’üncü Proje: GÖKBÖRÜ – 5.000 TL
Volkan Tuna – Gazi Üniversitesi
Profesyonel Kategori:
– 1’inci Proje: TUNGA – 100.000 TL
Göktürk Topuz – Endüstri Ürünleri Tasarımı
– 2’nci Proje: Y4-360 – 50.000 TL
Metin Kaplan – Endüstriyel Ürün Tasarım Danışmanı
– 3’üncü Proje: BUFALO – 20.000 TL
Mehmet Bozok
Yarışmada ayrıca, öğrenci kategorisinde 3; profesyonel kategoride ise 6 proje mansiyon ödülü almaya hak kazandı. Mansiyon ödülü alan projeler şunlar oldu:
Öğrenci Kategorisi:
– Proje: ALTAN
Abdullah Taşpınar – Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi
Ümit Meterelliyoz – Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi
– Proje: TECER
Emre Karahan – Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
– Proje AZADE
Berk Şahin – Marmara Üniversitesi
Profesyonel Kategori:
– Proje: SYSTEM X
Kürşad Özdemir – Öğretim Üyesi
Elif Erdoğdu – İstanbul Teknik Üniversitesi
Serdar Songür – Viyana Teknik Üniversitesi
Tarık Emre Kırhallı – Yeditepe Üniversitesi
– Proje: KORGAN
Emre Husmen – Otomobil Tasarımcısı
– Proje: MAVS
Hakan Gürsu – Endüstri Ürünleri Tasarımı & CEO
Furkan Uçar – Gazi Üniversitesi
Gizem Karataş – Orta Doğu Teknik Üniversitesi
Mustafa Halid Acar – Karabük Üniversitesi
– Proje: SAHRA 8×8
Furkan Atakul – Endüstriyel Tasarım
Kadir Özkan – Anadolu Üniversitesi
Hasan Özmen – Konya Selçuk Üniversitesi
– Proje: OTTO
Semih Yılmaz – Endüstri Ürünleri Tasarımı
– Proje: ÖRÜMCEK
Özgür Erdoğan – Makine Mühendisi
FNSS Genel Müdürü ve CEO’su K. Nail Kurt, FNSS’nin bu yarışmayı düzenleme konusundaki motivasyonunu şu sözlerle açıklıyor: “FNSS olarak, kullanıcı ihtiyaçlarını, daima yenilikçi ve özgün ürünlerle karşılayan bir firma olduk. Bu süreçte en büyük avantajlarımızdan birisi de tasarım kabiliyetimizdi. Bu sebeple sadece FNSS’nin değil, Türk savunma sanayisinin özgün ürün geliştirme kabiliyetlerini desteklemek adına, sektöre yeni tasarımcılar kazandırmaya büyük önem veriyoruz. Hatta yarışmamıza, rakibimiz olan firmaların tasarımcılarının da katılım gösterdiğini görüyoruz ve bu bizi çok mutlu ediyor. Bu sayede, FNSS’nin, geleceğin savunma sistemlerini tasarlamaya aday; bu alanda lider bir firma olduğunu da bir kez daha göstermeyi amaçlıyoruz.
Yarışmaya duyulan güven de bizim için ayrıca önemliydi. Bu sebeple jüri üyesi olarak görev yapmaları için, tedarik makamından temsilcilerin ve akademik camiadan uzmanların yanı sıra uluslararası arenada rakibimiz olan firmalardan uzmanları da davet ettik.”
İlk kez 2011 yılında gerçekleştirilen ve her 4 yılda bir tekrarlanan FNSS MILDESIGN Uluslararası Kara Araçları Tasarım Yarışması ile savunma sektörünün özgün ürün geliştirme çalışmalarının desteklenmesi ve yeni tasarımcıların savunma sanayisine kazandırılması hedefleniyor. Önceki yarışmalarda dereceye giren tasarımcılardan bazıları, hâlihazırda aralarında FNSS’nin de yer aldığı sektör firmalarında görev yapıyor.
Yarışma ile ayrıca, insan ergonomisini gözeten askeri ürünlerin tasarımı da teşvik ediliyor. İnovasyonun ve yeni fikirlerin ön planda tutulduğu yarışma, uluslararası arenadaki zırhlı kara araçları alanında düzenlenen tek tasarım yarışması olma özelliği taşıyor.
Başvuruların 15 Kasım 2018’de başladığı yarışmada, son tasarımlar 1 Mart’ta teslim edildi. Yarışmanın jüri değerlendirme aşaması ise 23 Mart’ta gerçekleştirildi. FNSS tarafından bir araya getirilen çok uluslu jüride, tedarik makamını ve akademisyen bakış açısını temsil eden üyelerin yanı sıra FNSS’nin uluslararası alanda rakibi olan firmalardan uzmanlar da yer aldı.
1,322 Toplam Görüntüleme, 2 Günlük Görüntüleme