Ana Sayfa Haberler FNSS, PARS III 8×8 İstihkâm Aracı’nı, İlk Kez IDEF’te Sergiledi

FNSS, PARS III 8×8 İstihkâm Aracı’nı, İlk Kez IDEF’te Sergiledi

MSI Dergisi’nin 181’inci sayısında yayımlanan IDEF’19 Özel Dosyası’nın ikinci bölümündeki haber aşağıda paylaşılmıştır:

 

IDEF Özel Dosyası’nın ilk bölümünde, FNSS ile ilgili olarak, KAPLAN MT tankının seri üretim projesi ve Özel Maksatlı Taktik Tekerlekli Zırhlı Araç (ÖMTTZA) Projesi imza törenlerine, Zırhlı Amfibi Hücum Aracı (ZAHA)’nın lansmanına, FNSS MILDESIGN 2019 yarışması ödül törenine ve FNSS ile STM arasında imzalanan TOGAN İyi Niyet Protokolü’ne ilişkin haberlere yer vermiştik. Bu bölümde ise FNSS’nin IDEF 2019’da ilk kez sergilediği araçlar ve silah sistemleri ile devam ediyoruz.

PARS III 8×8 Zırhlı İstihkâm Aracı

 

FNSS, PARS III 8×8’in farklı görevlere uyarlanma konusundaki modülerliğini, Umman Kraliyet Kara Kuvvetleri için geliştirdiği ve fuarda ilk kez sergilediği zırhlı istihkâm aracı konfigürasyonu ile gösterdi.

FNSS tarafından geliştirilen ve mayın temizleme ve engel inşa etme/yıkma görevlerini icra etmeye yönelik ilk 8×8 istihkâm aracı olan PARS III 8×8 Zırhlı İstihkâm Aracı, kısa sürede takılıp çıkartılabilen donanımları ve ekipmanları sayesinde, farklı görevleri etkin bir şekilde yerine getirebiliyor. Aracın, dost birliklerin ve unsurların hareket ve harekât kabiliyetini arttırmaya yönelik olarak, farklı donanım ve ekipmanlarla icra edebileceği görevler arasında;

  • Engelleri etkisiz hâle getirme, geçit açma, muharebe yollarının bakımını yapma,
  • Mayınlı arazide geçit açma operasyonunu gerçekleştirerek intikalin devamlılığını sağlama,
  • Beka kabiliyetini arttırmak maksadıyla muharebe ve savunma mevzilerinin inşası, gözetlemeye karşı tedbir alma (gizleme), sahte tesislerin inşası ve aldatma tedbirleri faaliyetlerini yürütme ve
  • Engeller oluşturarak düşman unsurların ilerleyişini engelleme.

yer alıyor.

Aracın devam eden kalifikasyon testlerinin, bu yılın ilk yarısında tamamlanması ve ardından da aracın envantere girmesi hedefleniyor.

FNSS’nin, Umman Kraliyet Kara Kuvvetlerinin ihtiyaçlarını karşılamak için imzaladığı sözleşme, 13 farklı konfigürasyondaki, toplam 172 aracın; tasarımı, geliştirilmesi, üretimi ve teslimi ile garanti döneminde sunulacak entegre lojistik destek (ELD) hizmetlerini kapsıyor. Araçlardan 145 adedi, 8 ayrı konfigürasyonda teslim edilecek PARS III 8×8; 27 adedi ise 5 ayrı konfigürasyonda teslim edilecek PARS III 6×6 olacak. Teslim edilecek PARS III 8×8 Zırhlı İstihkâm Aracı sayısı ise 6.

FNSS’nin balistik korumaya sahip kule çözümü olan UKSS’nin 2 farklı sürümü, 2 farklı araç üzerinde sergilendi.

 

FNSS’nin Geliştirdiği UKSS, Uzaktan Komutalı Silah Sistemlerine Balistik Korumayı Getiriyor

FNSS, teknik özellikleri ve balistik koruması ile kendi sınıfında öne çıkan Uzaktan Komutalı Silah Sistemi (UKSS)’ni de fuarda ilk defa sergiledi. UKSS’nin 2 farklı sürümü, ZAHA ve PARS III 8×8 Zırhlı İstihkâm Aracı üzerinde yer aldı.

Kalifikasyon çalışmaları 2018 yılının Aralık ayında tamamlanan ve seri üretimine başlanan UKSS’nin ilk müşterisi ise bir yurt dışı kullanıcı olacak.

Uzaktan komutalı silah sistemleri, insansız kullanımları sayesinde, personel güvenliğini sağladığı ve atış kontrol sistemi ile isabet oranını önemli ölçüde arttırdığı için, dünya genelindeki silahlı kuvvetler tarafından yoğun olarak kullanılıyor. Özellikle meskûn mahaldeki operasyonlar, bu sistemlerin balistik korumaya sahip olmasının, görevin sürdürülebilirliği açısından kritik öneme sahip olduğunu gösteriyor. Çünkü bu sistemler, hem düşman ateşinin hem de çatışmada etrafa saçılan enkaz ve yıkıntı parçalarının hedefi olabiliyor ve görevini yerine getiremez hale gelebiliyor. UKSS ise NATO STANAG 4569 Seviye 2 balistik koruması ile görevini, yüksek güvenilirlikle sürdürebiliyor.

UKSS; M2 12,7 mm / .50 kalibre makinalı tüfek, Mk19 40 mm otomatik bombaatar, M240 7,62 mm makinalı tüfek ve FN MAG58 7,62 mm makinalı tüfek ile donatılabiliyor. 12,7 mm makinalı tüfek ile donatıldığında 300; 7,62 mm makinalı tüfekle donatıldığında 750; 40 mm bombaatar ile donatıldığında ise 64 mühimmat yüklenebilen UKSS, 4×4 araçlardan ana muharebe tanklarına kadar farklı tipteki araçlara entegre edilebiliyor.

 

 

AV-8 KBRN Keşif Aracı

 

AV-8 KBRN Keşif Aracı Görücüye Çıktı

FNSS’nin ilk kez sergilediği araçlardan birisi de DRB Hicom Defense Technologies Sdn Bhd. (DEFTECH) firması ile birlikte, Malezya Kara Kuvvetleri için geliştirdiği AV-8 Taktik Tekerlekli Zırhlı Araç (TTZA) ailesinin AENBCRV (Armored Engineer Nuclear, Biological and Chemical Reconnaissance Vehicle / Zırhlı Nükleer, Biyolojik ve Kimyasal Keşif Aracı) sürümü oldu. Girdiği tüm testlerden başarıyla geçen AV-8 AENBCRV, kalifikasyon testlerinin ikinci ve son aşaması olan “Dayanıklılık Testleri” safhasının sonuna geldi. Araç, bu yılın ilk yarısında envantere girmeye hazırlanıyor.

AV-8 AENBCRV, dışarıdan gelebilecek her türlü kimyasal, biyolojik, radyoaktif ve nükleer tehdidi tespit ve teşhis edecek sistem ve ekipmanlarla donatıldı. Araç, tehlike bölgelerini analiz ederek kullanıcısını ve bölgede bulunan diğer dost askeri ve sivil unsurları, ilgili tehditlere karşı uyarabilecek ve böylece, gerekli koruma önlemlerinin alınmasını sağlayabilecek.

AV-8’in, üzerinde taşıdığı özel ekipmanlarla karmaşık ve modern bir sistem mimarisine sahip olan AENBCRV konfigürasyonunun; konsept tasarım, detay tasarım, imalat ve montaj faaliyetlerinden oluşan “İlk Araç Geliştirme Süreci”, FNSS tarafından gerçekleştirildi. Aracın, kullanıcı tarafından belirlenen gereksinimleri, tam ve eksiksiz olarak karşıladığını gösterecek olan kalifikasyon testlerinin ilk aşaması olan Karada Performans Testleri ve KBRN Sistemi Testleri, FNSS’nin Ankara’daki tesislerinde gerçekleştirildi. İkinci aşama olan Dayanıklılık Testleri ise 2019 Şubat ayı itibarıyla Malezya’da başladı. Tüm bu testlerin başarılı bir şekilde sonuçlandırılması ile ilk aracın kabulü ve son kullanıcıya teslimi, önümüzdeki günlerde Malezya’da yapılacak.

Proje kapsamında, 4 adet AENBCRV aracı teslim edilecek. Bunlardan ilki, kalifikasyon testlerini tamamlayan araç olacak. Kalan 3 araç da FNSS tarafından üretilerek 2020 yılına kadar kullanıcıya teslim edilecek.

AV-8 AENBCRV, FNSS tarafında geliştirilen ilk 8×8 KBRN aracı olma özelliğini taşıyor. Aracın temel görev ekipmanı olan KBRN sistemi, kullanıcı tercihleri doğrultusunda, yerli ve yabancı çok sayıda firmadan tedarik edildi. FNSS, KBRN sisteminin bazı alt sistemlerinde, yerlileştirme çalışmaları da yürüttü ve yerli alt yüklenicilerin yetkinlik kazanmasına da katkıda bulundu.

IDEF Özel Dosyası’nın bir sonraki bölümünde, fuarda ilk kez sergilenen KAPLAN STA aracı, zırhlı araçlara yönelik olarak geliştirilen uzaktan komuta konsepti Gölge Süvari ve KAPLAN MT tankı üzerinde gerçekleştirilen PULAT aktif koruma sistemi entegrasyonuna yönelik olarak hazırladığımız haberlere yer vereceğiz.

 1,805 Toplam Görüntüleme,  1 Günlük Görüntüleme

İlgili İçerikler

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezler kullanmaktadır. Bu konuda bilgi sahibi olduğunuzu düşünüyoruz, ancak isterseniz devre dışı bırakabilirsiniz. Kabul Et Detaylı bilgi almak için tıklayın.