FNSS, Zırhlı Amfibi Hücum Aracı’nın (ZAHA) testlerine dair yeni görüntüler paylaştı. 10 Şubat’ta firmanın sosyal medya hesabından paylaşılan fotoğraflarda, ZAHA’nın hem kıyıda hem de denizde ilerlediği görülüyor.
ZAHA, Türk Deniz Kuvvetleri Komutanlığının amfibi zırhlı araç ihtiyacını karşılamak için, Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) tarafından tedarik faaliyetleri yürütülen Zırhlı Amfibi Hücum Araçları (ZAHA) projesi kapsamında geliştiriliyor. FNSS, 23 adedi personel taşıyıcı, 2 adedi komuta kontrol aracı ve 2 adedi de kurtarma aracı olmak üzere, toplam 27 adet araç teslim edecek.
Zırhlı amfibi hücum araçları, amfibi harekâtta; hem birliklerin kıyıya güvenli bir şekilde çıkartılmasını sağlıyor hem de karaya çıktıktan sonra, bir zırhlı personel taşıyıcı olarak görev yapıyor. Bu araçlar, harekâtın amfibi hücum safhasında, havuzlu çıkarma gemilerinden denize iniyor ve yüksek süratle gemi-kıyı intikalini yaparak birliklerin, koruma altında, en kısa zamanda karaya çıkmasını sağlıyor. Karada ise diğer zırhlı araçlarla yan yana görev icra edebiliyor. Zırhlı amfibi hücum araçlarının, görev tanımlarının gereğince, çift doğalı araçlar olarak, hem denizde hem de karada üstün performans göstermeleri gerekiyor. Dünyada çok az sayıda ülke, bu tür araçları envanterinde bulunduruyor. NATO ve müttefiklerinde ise bu sınıftaki araçları üreten, FNSS dışında tek bir firma bulunuyor.
Zorlu Gereksinimler için Üstün Özellikler
ZAHA, zorlu gereksinimleri karşılayabilmek için bir dizi özelliğe sahip:
- Harekâtın amfibi hücum safhasında, birliklerin, koruma altında, en kısa zamanda karaya çıkmasını sağlamak için, denizde, 7 knotluk azami sürate ulaşabilir.
- Çıkarma harekâtının, zorlu hava koşullarında da devam edebilmesi için Deniz Durumu 4’e kadar harekât yapabilir.
- Denizde alabora olması durumunda, kısa sürede kendisini döndürebilir.
- Rampa ve 7 tahliye kapağı, personelin çok hızlı tahliye edilmesini sağlar.
- Toplam 18+3 personele kadar taşıma kapasitesi ile kıyıya birlik nakliyesi yapabilir.
- Görev profiline uygun balistik ve mayın korumasına sahiptir.
- Zorlu intikal süreçlerinin ardından askerin savaşabilecek şekilde hazır olmasını sağlamak için, personel ergonomisine yönelik, MIL-STD-1472 uyumlu tasarıma sahiptir. Koltukları, personeli mayın şokuna karşı korur.
- Kıyı mayınlarına karşı, Mayın Geçit Açma Sistemine sahiptir.
- 12,7 makineli tüfek ve 40 mm bombaatara sahip, 2 eksenli stabile, uzaktan komutalı silah sistemine; ayrıca 8 adet sis havanına ve motordan sis yapma kabiliyetine sahiptir.
- Korozyon dayanımını arttırmak için deniz şartlarına karşı koruma sağlayacak boya, kaplama ve pasif katodik korumaya sahiptir.
- KBRN korumasına sahiptir.
Bu özellikleri, ZAHA’yı benzerlerine göre:
- Araç içerisinde taşınacak personel sayısı,
- Balistik ve mayın koruma seviyeleri ve
- Karada ve suda sağlanacak performans kriterleri konularında üstün konuma getiriyor.