Ön cephe muharebe unsurlarının özel görev gereksinimleri; teknolojideki ilerlemeler, savaş ve güvenlik tehditlerindeki değişiklikler ve gelişen askeri doktrinler de dahil olmak üzere farklı etkenlerle yeniden şekillenmektedir. Bu gelişmeler de zırhlı harekât, amfibi harekât, mobil ateş desteği, yarma taarruzu, zırhlı keşif, alan hakimiyeti, meskûn mahal harekâtı, sınır ötesi harekât, istihkam, engel aşma, lojistik destek, bakım ve kurtarma gibi çok kapsamlı operasyonlar ve platformlara adapte edilen yeni teknolojilerle birlikte yeni strateji ve doktrinlerin ortaya çıkmasına olanak sağlamaktadır.
FNSS, ön cephe muharebe unsurlarında görev yapmak üzere tasarlanan; günümüzün muharebe ihtiyaçlarını karşılayacak özgün çözümleri hayata geçirmektedir. Aynı zamanda, geleceğin ön cephe hattının da ana unsurlarını oluşturacak olan paletli ve tekerlekli araçlar, Türk Silahlı Kuvvetleri ve müttefik ülke ordularının envanterlerinde yerlerini almaktadır. FNSS, ulaştığı geniş ürün yelpazesi ile dünyanın sayılı kara araçları firmaları arasında yerini almıştır. Bu denli geniş bir ürün yelpazesine sahip olan dünya çapındaki sayılı firmadan biri konumuna gelmiştir.
Türk Silahlı Kuvvetleri Envanterine Giren İlk 6×6: PARS IV
Türk Silahlı Kuvvetleri envanterine giren ilk 6×6 araç olan PARS IV 6×6 Özel Operasyonlar Aracı; FNSS’nin yeni nesil araçlar geliştirme konusunda ulaştığı seviyenin, AR-GE kabiliyetlerinin ve mühendislik çözümleri alanında sahip olduğu tecrübenin bir göstergesidir. PARS IV 6×6, özel operasyonlara yönelik ateş kabiliyeti, el yapımı patlayıcılara (EYP) karşı etkin koruma, yüksek mayın ve balistik koruma içeren beka altyapısı, yeni teknoloji ürünü görev donanımları ile mevcut araçların ötesinde, özel operasyonların taktik ihtiyaçları doğrultusunda, özgün bir konsept olarak tasarlanmıştır. Modüler bir zırh yapısına sahip olan araç, entegre EYP kiti ve kullanıcı tarafından kolayca sökülüp takılabilen RPG ağı sayesinde pasif koruma unsurlarını tek bir
platformda barındırmaktadır. Süpersonik seslere duyarlı ve silah kuleleriyle entegre akustik uyarı sistemi, aktif karıştırma/köreltme sistemi, 360 derece çift kullanıcılı sis havanları ve KBRN sistemi de temel koruma unsurları olarak araç üzerinde yer almaktadır.
Araçta, önde ve arkada, FNSS tarafından geliştirilen iki adet bağımsız SANCAK Uzaktan Komutalı Kule sistemi
(UKSS) mevcuttur. İhtiyaç halinde kullanıcı tarafından silahları kolayca değiştirilebilen kulelerde, 3 ayrı silah
tipi (7,62 mm ve 12,7 mm makineli tüfek ile 40 mm otomatik bombaatar) kullanılabilmektedir. Araçların görev donanımı, tek araç seviyesinde ve birlik bütünlüğü içinde, ast-üst unsurlar arasında eş zamanlı, emniyetli ve kesintisiz iletişim, yüksek durumsal farkındalık, etkin komuta kontrol yeteneği içerecek şekilde yüksek teknolojili sistemler içermektedir.

Sırada PARS İZCİ Var
PARS IV 6×6 Özel Operasyonlar aracının yanı sıra Türk Silahlı Kuvvetleri envanterine yine ilk kez girecek olan PARS İZCİ 6×6 ve 8×8 taktik tekerlekli zırhlı araçlar ailesi, yüksek yerlilik oranına sahiptir. Aileye üye araçlar,
FNSS mühendisleri tarafından, potansiyel ihtiyaçlara yönelik konfigüre edilebilecek şekilde tasarlanmıştır. Bu araçlar, keşif ve iç güvenlik harekatları için özel olarak tasarlandığı için sağladıkları yüksek durumsal farkındalık özelliği sayesinde kullanıcısına taktik avantajlar sunar. Araçlar, her türlü arazi koşulunda sahip oldukları yüksek hareket kabiliyetinin yanı sıra üstün balistik ve mayın korumasıyla da öne çıkar.
PARS İZCİ, mayın ve pusu korumalı araçların (MRAP) koruma seviyesine sahip olmakla birlikte, modern bir zırhlı muharebe aracında beklenen, her türlü iklim ve arazi koşulunda hareket kabiliyetlerini bünyesinde barındırmaktadır. Araç alt sistemlerinin mayın korumalı gövdeye modüler olarak bağlanması, bakım ve değişim kolaylığı sağlamaktadır. Özellikle yürüyen aksam ve güç aktarma sistemlerinin bakım ve erişimindeki bu kolaylık, aracı benzerlerinden üstün kılar.
İlklerin Tankı KAPLAN MT
Tekerlekli araçlar muharebe alanında giderek yaygınlaşırken paletli araçlar, muharebe alanının ana unsurları olarak, her arazide rahatlıkla hareket etmeleri gibi yadsınamaz avantajlar sunmaktadırlar. Hafif ve orta ağırlıkta tanklar, hareket kabiliyeti ve beka kabiliyeti yüksek, modern görev donanımına sahip ve son teknolojileri barındıran paletli araçlar olarak, değişen muharebe sahasında orta ağırlıkta hızlı ateş gücü ihtiyacından doğan boşluğu etkinlikle doldurmaktadır. FNSS’nin orta sınıf tank üzerine yürüttüğü çalışmalarının bir sonucu olarak üretime geçirilen KAPLAN MT, Amerika Birleşik Devletleri ordusunda hafif-orta tank projesi henüz prototip aşamasındayken Endonezya ordusu envanterine girmiştir. Bu program ile Türkiye’de üretilen bir tank sistemi, ilk kez bir ordu envanterine alınmıştır.
Yüksek balistik ve mayın koruması ve yüksek ateş gücü gibi gereksinimleri başarıyla karşılayan KAPLAN MT, gelişmiş balistik ve mayın koruma sistemlerine sahip tasarım mimarisi sayesinde, piyade birlikleri için yakın ateş desteğinden daha büyük hedeflere karşı zırh delici mühimmat kullanımına kadar uzanan geniş bir ateş gücü çeşitliliğinin kullanılmasına imkân tanımaktadır. Araç içi yerleşim; mürettebatın konforu, ergonomi, taktiksel gereksinimlerin yanı sıra sürüş, kulenin ateşlenmesi ve mühimmatın yüklenip çıkarılması gibi muharebe sırasında karşılaşılan şartlar dikkatlice göz önünde bulundurularak tasarlanmıştır. KAPLAN MT, yüksek hareket kabiliyeti ve düşük silueti ile günümüz asimetrik harp şartlarında, çok etkili olacak bir çözüm olarak öne çıkmaktadır.

Paletli Araçlar GÖLGE SÜVARİ’lere Dönüşüyor
Muharebe alanlarının geleceği olan yapay zekâ ve makine öğrenmesindeki son gelişmeler, askeri doktrin ve stratejilerde yepyeni bir döneme girileceğine işaret etmektedir. Bu gelişmelere paralel olarak, insansız kara araçları (İKA) da savunma teknolojilerinde gün geçtikçe daha fazla yer almaktadır. Bu araçlar, gelişen teknoloji ile görev alanları ve kabiliyetleri de geliştikçe, daha fazla özerklik ve uyarlanabilirlik özellikleriyle dünya çapındaki modern orduların ilgi odağı haline gelmektedir. Simetrik ve asimetrik tehditlerin kaçınılmaz olduğu günümüzün karmaşık operasyonel gereksinimleri, İKA’ların muharebe sahasında kullanılmasını neredeyse bir zorunluluk haline getirmiştir. FNSS de bu yönde başlattığı çalışmalarının bir çıktısı olan ve M113 aracını temel alan insansız kara aracı; “GÖLGE SÜVARİ” konseptini ilk kez 2019 yılındaki IDEF fuarında sergilemiştir. Bugün gelinen noktada GÖLGE SÜVARİ, uzaktan komuta veya otonom hareket kabiliyetine sahip bir muharebe sistemi olarak öne çıkmaktadır. Göreve uygun faydalı yüklerin entegrasyonuna imkân veren tasarımı sayesinde, ateş destek başta olmak üzere her türlü görevi karşılayacak bir otonom insansız kara aracı ailesine evirilmiştir. FNSS de bu konsepti, her türlü paletli zırhlı kara aracına entegre edilebilecek bir kit ile geleneksel bir kara platformuna otonom kabiliyet kazandırmaya yönelik uygulanabilir ve uyarlanabilir bir çözüm olarak sunmaktadır.

FNSS’den Yeni Bir Teknoloji Atılımı: Hibrit Güç Grubu
Yeni nesil teknolojilerin zırhlı muharebe araçları için geliştirilmesi ve uyarlanması, bu alanda sektörde ön alınabilmesi ve sürdürülebilir inovasyon için büyük önem taşımaktadır. Bu doğrultuda yeni nesil tahrik sistemleri, süspansiyon sistemi, dişli kutuları ve güç aktarma organlarının özgün olarak tasarlanması ve uyarlanması gibi alanlarda, FNSS önemli atılımlara imza atmaktadır. Geliştirdiği yeni nesil hibrit dizel elektrikli paletli araç tahrik sistemi sayesinde muharebe ve keşif senaryolarında aracın kullanılmasını sağlayan sessiz sürüş, uzatılmış sessiz izleme gibi görevleri etkinlikle yerine getirecek yeni bir araç geliştirmiştir. FNSS’nin yeni hibrit zırhlı aracı KAPLAN Hibrit, arttırılmış yakıt ekonomisi ve harici iletilebilir gücün eklenmesi özelliğiyle, paletli bir araç için olağanüstü arazi performansı sunmaktadır. KAPLAN Hibrit, düşük devirlerde yüksek tork üreten elektrik motorları sayesinde, yeni hibrit tahrik sistemi ile diğer paletli platformlara göre üstün ivmelenme sağlamaktadır. Bu özellik, tehditlere ve gerektiğinde sahanın tahliyesine hızlı bir şekilde yanıt vermek için savaş alanında kritik avantaj sağlayacaktır. 20 ton araç ağırlığına kadar uygulanabilir olan yeni hibrit paletli araç tahrik sistemi, kullanıcı ihtiyacına göre yeni paletli araç üretim programlarına ve/veya modernizasyon programlarına da uyarlanabilecektir. Hibrit aktarma organlarının 40 tonluk versiyonu da geliştirme aşamasındadır.
FNSS, sunduğu tüm bu yeni kabiliyetler ve ürün yelpazesinde yer alan daha birçok ürünüyle Türk Silahlı Kuvvetlerinin yanı sıra dost ve müttefik ülke silahlı kuvvetlerinin ön cephe hattı araç ve sistemlere olan gereksinimlerini tam anlamıyla karşılayabilmektedir. Dünya çapında ihracat başarılarıyla dost ve müttefik ülkelerin de bu alandaki ihtiyaçlarına cevap veren FNSS, Dünyanın güvendiği ve saygı duyduğu Türk savunma şirketi olma yolunda emin adımlarla ilerlemektedir.