Ana Sayfa Haberler FNSS’nin Geliştirdiği PARS 4×4 STA ve KAPLAN STA, Hareket Halindeyken Yaptıkları Atışlarda, Hedefleri Başarıyla Vurdu

FNSS’nin Geliştirdiği PARS 4×4 STA ve KAPLAN STA, Hareket Halindeyken Yaptıkları Atışlarda, Hedefleri Başarıyla Vurdu

Silah Taşıyıcı Araç (STA) Projesi kapsamında FNSS tarafından geliştirilen PARS 4×4 STA ve KAPLAN STA araçları, hareket halindeyken test atışları yaptı. Test atışlarında, yine FNSS tarafından STA Projesi kapsamında geliştirilen Uzaktan Komutalı Tanksavar Kulesi’nden (UKTK) OMTAS füzeleri fırlatıldı ve hedefler başarıyla vuruldu. Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB), gelişmeyi, 25 Kasım’da duyurdu.

FNSS’nin ana yüklenicisi olduğu STA Projesi, SSB tarafından, Kara Kuvvetleri Komutanlığının (K.K.K.lığı) ihtiyaçlarına yönelik olarak başlatıldı. Projede, kalifikasyon testleri bu yıl sonuna kadar tamamlanıp 2020 itibarıyla teslimata başlanacak. Proje kapsamında, Kara Kuvvetleri Komutanlığına 76 adet PARS 4×4 STA ve 184 adet KAPLAN STA olmak üzere toplam 260 araç teslim edilecek.

Proje kapsamında; K.K.K.lığının envanterinde bulunan ve yurt içinde geliştirilmiş olan tanksavar füzelerinin, muharebe etkinliğini arttıracak şekilde, projeye özel geliştirilecek tanksavar kuleleri ile zırhlı araçlara entegre edilmesi hedeflendi. Bu kapsamda, FNSS, paletli tip olarak KAPLAN STA’yı, tekerlekli tip olarak PARS 4×4 STA’yı ve Uzaktan Komutalı Tanksavar Kulesi’ni (UKTK) geliştirdi.

PARS 4×4 STA

ARS 4×4 STA; her türlü arazi şartında, sürati ve yüksek hareket kabiliyetiyle düşmana ait tanklar ve diğer zırhlı unsurları, uzak mesafeden imha edip, kısa sürede mevzi değiştirerek ikinci hedefi ateş altına alabilecek yeteneklere sahip olarak geliştirildi. FNSS, tecrübesi ve yenilikçi yaklaşımı ile bu zorlu gereksinimleri bir arada karşılayacak, çok özel bir amfibi araç ortaya çıkardı.

PARS 4×4 STA’nın en dikkat çeken özelliği, güç grubunun, aracın arkasında yer alması. Bu yerleşim, soğutma ızgarası ve egzozunun da üst bölümde bulunması ile PARS 4×4’e, hiçbir hazırlık yapmadan suya giriş imkânı ve üstün bir amfibi kabiliyet kazandırıyor. Ayrıca PARS 4×4’ün, daha yüksek sürat ile manevra yapabilmesine de imkân sağlıyor. Ancak güç grubu arkada bulunan bir aracın sahip olabileceği tüm bu özellikler, aracın, atış sonrası konumunu terk edip, tehlikeden hızlıca uzaklaşabilmesi için çok kritik kabiliyetleri sağlıyor. PARS 4×4 STA’nın öne çıkan diğer özellikleri, şöyle sıralanıyor:

  • Hareket Kabiliyeti: PARS 4×4’ün aks ve direksiyon sistemi, araca küçük dönüş yarıçapı sağlamak için, özel olarak tasarlandı. Uzun süspansiyon hareket mesafesi de aracın arazi performansını arttırıyor. Amfibi bir araç olan PARS 4×4, bu özelliği için, balistik ya da mayın korumasından da feragat etmiyor.
  • Durumsal Farkındalık: Güç grubunun arkada olması, sürücü mahalline, geniş bir görüş açısı kazandırıyor. Aracın ön ve arka kısımlarında görüş sağlayan kamera sistemi de bulunuyor.
  • Beka Kabiliyeti: PARS 4×4, yüksek balistik ve mayın koruma seviyelerini sağlayacak şekilde tasarlandı. Araçta, ağırlık optimizasyonu için, özel zırh malzemeleri kullanılıyor. Güç grubunun arkada olması, aracın termal izini azaltıyor.
  • Silah Sistemi: PARS 4×4’ün, yine FNSS tasarımı, uzaktan komutalı, insansız bir tanksavar kulesi bulunuyor. Balistik korumaya da sahip olan kulede, 2 adet tanksavar füzesi ve 1 adet 7,62 mm makineli tüfek bulunuyor.

 

KAPLAN STA

KAPLAN STA, ana muharebe tankları ile ortak hareket yeteneğine sahip, otomatik şanzımanlı, yeni nesil bir zırhlı muharebe aracı.

Tanksavar silah sistemi taşıması için geliştirilen KAPLAN-STA, mayın ve zırh korumasına sahip olacak şekilde ve farklı görevlerde de kullanılabilecek bir platform olarak tasarlandı. Modern atış ve komuta kontrol yeteneklerine sahip olarak geliştirilen tanksavar silah sistemi ile atışa hazır tanksavar füzesinin yanı sıra eş eksenli 7,62 mm makinalı tüfek ile de teçhiz edildi.

5 yol tekerleğine ve düşük siluete sahip paletli bir araç olan KAPLAN-STA; soğuk ve sıcak iklim koşullarında, çamurlu, engebeli arazilerde ve asfalt veya stabilize yollarda da harekât icra edebiliyor.

KAPLAN-STA, sınıfındaki, amfibi özelliğine sahip az sayıdaki araçtan birisi. Aracın arkasında yer alan 2 adet suda itki sistemi, derin ve akıntılı sularda operasyon yapmaya olanak sağlıyor. Hazırlıksız olarak suya girebilen KAPLAN-STA aracının gövdesi, balistik malzemelerden, balistik kaynak tekniği ile birleştirilerek imal ediliyor. Güç grubu kabini ile genişletilmiş sürücü bölmesi, aracın ön kısmında yer alırken; nişancı ve komutan mahalleri, aracın orta kısımda bulunur. Geriye kalan arka kısımda ise nişancı yardımcısı ve ilave personel bölümü yer alıyor.

 

Uzaktan Komutalı Tanksavar Kulesi (UKTK)

UKTK, dünyadaki benzerlerinde olduğu gibi sonradan tanksavar füzeleri entegre edilen bir uzaktan komutalı silah sistemi değil. Daha ilk başından, bir tanksavar kulesi olarak tasarlandı. Böylece gerek füze kullanımı gerekse beka yeteneği açısından, çok daha etkin bir çözüm olarak ortaya çıktı.

Düşük siluetli kule, entegre zırha sahip. Hedef tespiti, teşhisi, takibi ve füze güdümü ile ilgili sistemlerin konumu, görevi en iyi şekilde yerine getirebilmesi için özel olarak tasarlandı. Sistem çok kısa sürede kule konfigürasyonundan üçayak lançer konfigürasyonuna dönüştürülebiliyor. Füzelerin konumu ve boşalan lançerin sahada yeniden yüklenmesi mekanizması gibi konularda UKTK, yüksek görev başarımı için en optimum tasarıma sahip.

Sisteme hem KORNET-E hem de OMTAS füzeleri entegre edilebiliyor. Biri Doğu Bloku, diğeri Batı Bloku anlayışına göre tasarlanmış bu iki füzenin güdüm tipleri de birbirinden farklı. Kullanıcıya esneklik sağlayan bu özellik, pazarda UKTK için çok büyük bir avantaj.

UKTK, farklı tipte zırhlı araçlara monte edilebiliyor. Yatay eksende 360 derece sınırsız dönebilen UKTK, 2 adet tanksavar füzesi ve ikinci silah olarak da 7,62 mm makineli tüfek taşıyor. Kule, sahip olduğu atış kontrol sistemi vasıtasıyla, füze ve makineli tüfeğin, hedefi yüksek isabet oranı ile vurabilmesi için gerekli tüm balistik hesaplamaları, otomatik olarak gerçekleştiriyor. Kuleye entegre nişancı görüş sistemi; sistemde bulunan yeni nesil termal kamera, gündüz kamerası ve lazer mesafe ölçme cihazı sayesinde silahlar, her türlü hava şartında, en etkin şekilde kullanılabiliyor.

Loading

İlgili İçerikler

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezler kullanmaktadır. Bu konuda bilgi sahibi olduğunuzu düşünüyoruz, ancak isterseniz devre dışı bırakabilirsiniz. Kabul Et Detaylı bilgi almak için tıklayın.