Ana Sayfa Haberler FNSS’nin Plastic Battle Askeri Kara Araçları Model Yarışması, Sürdürülebilirlik Vurgusu ile Devam Ediyor

FNSS’nin Plastic Battle Askeri Kara Araçları Model Yarışması, Sürdürülebilirlik Vurgusu ile Devam Ediyor

MSI Dergisi’nin 185’inci sayısında yayımlanan özel haber, derginin İnternet sitesinde paylaşılmıştır:

 

FNSS’nin her yıl düzenlediği ve geleneksel hâle gelen Plastic Battle Askeri Kara Araçları Model Yarışması’nın 12’ncisi, bu yıl, 31 Ağustos – 1 Eylül tarihlerinde gerçekleştirildi. Farklı yaşlardan pek çok modelcinin ilgi gösterdiği etkinlikte, yarışmacılar 10 ayrı kategoride mücadele verdiler. Dereceye giren yarışmacılar ise ödüllerini, etkinliğin 2’nci günü düzenlenen tören sırasında aldılar.

Törende bir konuşma yapan ve bu tip yarışmalarda sürdürülebilirliğin önemli olduğunu vurgulayan FNSS Halkla İlişkiler ve Tanıtım Birim Müdürü Cem Altınışık, 12’nci kez düzenlenen etkinliğin, gönüllülük esasıyla ve “Üretmek, Eğlenmek, Paylaşmak” sloganıyla gerçekleştirildiğini söyledi. Altınışık, yarışmada rol alan herkese, ayrı ayrı teşekkür etti. Altınışık’ın konuşmasının ardından, 10 ayrı kategorideki ödüllerin yanı sıra 2 adet de özel ödül sahiplerini buldu. Bu kategoriler ve özel ödüller şunlar oldu:

 

  • 1914 – 1945 arası Dünya Savaşları Paletli Askeri Kara Araçları
  • 1914 – 1945 arası Dünya Savaşları Tekerlekli ve Yarı Paletli Askeri Kara Araçları
  • 1945’den Günümüze Modern Askeri Kara Araçları
  • Askeri Figürler
    • 4k-1 Tarihi ve/veya Askeri Figürler
    • 4k-2 Fantastik, Bilim-Kurgu ve Post-Apokaliptik Figürler
    • 4k-3 Büstler
  • Ölçekli Canlandırma (Diorama)
  • 1/48 Ölçek
  • 1/72 Ölçek
  • Kurgusal Kara Araçları
  • Türk Silahlı Kuvvetleri’nde Kullanılmış Askeri Kara Araçları
  • Genç Modelciler
  • “Best of Show” Ödülü
  • MINI AFV Özel Ödülü

Bu kategorilerden bazılarında, yarışmacılar, Hobi ve Usta olmak üzere iki alt kategoride mücadele etti. Etkinliğe, Türkiye’nin çeşitli yerlerinden firma ve kulüpler de katılım ve destek sağladı. Etkinlikte, modelcilik alanında Türkiye’de öne çıkan isimlerden, Murat Özgül ve Özgür Güner liderliğinde, atölye çalışmaları da yapıldı.

 

 

 

FNSS tarafından geliştirilen SAMUR aracının maketi, TSK’da Kullanılmış Askeri Kara Araçları kategorisinde mücadele verdi(solda). 

T-155 FIRTINA obüsünün maketi (sağda).

Hazırladığı maket ile Ölçekli Canlandırma (Diorama) kategorisinde mücadele veren Sırbistan’ın Türkiye Büyükelçisi Zoran Markovic (sağda), 3’üncülük ödülünü paylaştı.

 

TSK Araçları, Yarışmada Yerini Aldı

Yarışmada, her yıl olduğu gibi bu yıl da Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) envanterinde yer alan araçların maketleri de mücadele verdi. Bu araçlardan bazıları şunlar oldu:

  • FNSS tarafından geliştirilen Seyyar Yüzücü Hücum Köprüsü SAMUR
  • Leopard 2A4 ana muharebe tankı
  • M113 zırhlı personel taşıyıcı
  • T-155 FIRTINA obüsü

 

1914 – 1945 arası Dünya Savaşları Paletli Askeri Kara Araçları Ustalar kategorisinin kazananları, ödüllerini, FNSS İş Geliştirme Müdürü Haldun Olgun (ortada)’dan aldılar.

 

PARS III 8×8, %60’lık eğimi zorlanmadan tırmanabiliyor. Tırmanışın son anlarında en öndeki 2 tekerleğin yerle teması kesilse bile geriye kalan 6 tekerlek, hem çekiş gücünü yere aktarmayı hem de 8×8’lik aracın tüm ağırlığını taşımayı başarıyor.

 

PARS III 8×8, etkinlikte, 8 metrelik dönüş yarıçapını da sergiledi. FNSS yetkililerinin verdiği bilgiye göre araç, sınıfının en düşük dönüş yarıçapına sahip.

 

PARS III 8×8 Manevra Kabiliyetlerini Sergiledi

Etkinlik, ödül törenin ardından, geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi bu yıl da FNSS tarafından geliştirilen zırhlı araçlar ile yapılan gösterilerle devam etti. Gösteriler sırasında manevra kabiliyetlerini sergileyen PARS III 8×8 ve KAPLAN STA, izleyicilerin büyük ilgisini gördü.

PARS III 8×8’in icra ettiği manevralardan %60’lık dik engel tırmanma ve %30’lık yan eğimde hareket, aracın arazi yeteneklerini ortaya koydu. PARS III 8×8 ilk önce, %60’lık dik engeli zorlanmadan tırmandı. Aracın uzunluğu nedeniyle tırmanışın son anlarında, en öndeki 2 tekerleği havada kalsa da geriye 6 tekerleğin yere aktardığı çekiş gücü sayesinde, araç tırmanışı sorunsuzca tamamladı. Benzer şekilde yere temas eden 6 tekerleğin süspansiyonlarının, 8×8‘lik aracın tüm ağırlığını taşıyabildiği de dikkatlerden kaçmadı. Ardından araç, %30’luk eğimli zemindeki manevralarına başladı. İlk olarak yan eğimde hareket kabiliyetini sergileyen araç, daha sonra eğimsiz bir zeminde hareket ediyormuşçasına bir dizi 90 derecelik dönüş gerçekleştirdi. Tüm bu manevralar sırasında, 30 tona yaklaşan bir ağırlığı olduğunu hissettirmeyen PARS III 8×8, arazi koşullarında da yılmayacağını kanıtladı.

FNSS Halkla İlişkiler ve Tanıtım Birim Müdürü Cem Altınışık, Genç Modelciler ile bir arada

 

 

Nokta dönüşü yapabilen KAPLAN STA, bir tank avcısından beklenen kıvraklığı sergiledi.

 

Kıvrak Avcı: KAPLAN STA

PARS III 8×8’in ardından, Savunma Sanayii Başkanlığı tarafından yürütülen Silah Taşıyıcı Araçlar (STA) Projesi kapsamında geliştirilen araçlardan biri olan KAPLAN STA sahneye çıktı. KAPLAN STA’nın, esas görevi olan tank avcılığını etkili şekilde yerine getirebilmesi için; hızlıca mevzilenip, hedefini ateş altına aldıktan sonra da düşman unsurlardan gelecek karşı ateşe maruz kalmadan aynı şekilde hızlı bir biçimde girdiği mevziyi terk edebilmesi gerekiyor.

Araç, görevinin bu yönünü layıkıyla yerine getirerek etkili bir tank avcısı olacağını, gerçekleştirdiği kıvrak manevralar ile sergilemiş oldu. Aracın yüksek süratle hareket ederken yaptığı sert frenler ise kıvraklığına rağmen kırılgan bir araç olmadığını gözler önüne serdi.

Katılımcılar, araç gösterisi sonrasında, FNSS tarafından üretilen araçları yakından inceleme fırsatı da buldular.

Loading

İlgili İçerikler

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezler kullanmaktadır. Bu konuda bilgi sahibi olduğunuzu düşünüyoruz, ancak isterseniz devre dışı bırakabilirsiniz. Kabul Et Detaylı bilgi almak için tıklayın.