Ana Sayfa Manşet Fonksiyonel Emniyet Analizlerine ANSYS Çözümleri

Fonksiyonel Emniyet Analizlerine ANSYS Çözümleri

Numesys, Havacılık Sektörünün Yanında

Havacılıkta büyük önem verilen emniyet konusu, hem sivil hem de askeri standartlarla düzenleniyor. Bu standartlara uyum için tasarım aşamasında bir dizi analizin gerçekleştirilmesi gerekiyor. Sektörün simülasyon mühendisliği konusunda öncü firması olan Numesys, ürün geliştirme aşamalarında, sivil ve askeri havacılık standartlarına uygun olarak gerçekleştirilmesi gereken emniyet analizleriyle ilgili araçları da kullanıma sunuyor.

Havacılık alanında sistem ve emniyet konularını, SAE tarafından geliştirilen ve ARP (Aerospace Recommended Practice / Havacılık ve Uzay için Tavsiye Edilen Uygulamalar) olarak kısaltılan standart ele alıyor. ARP4754A “Guidelines for Development of Civil Aircraft and Systems” (Sivil Hava Araçlarının ve Sistemlerinin Geliştirilmesi için Rehberler) standardı, genel olarak hava aracı operasyon ortamını ve hava aracının işlevlerini dikkate alarak hava araçlarının ve sistemlerinin geliştirilmesi için öneriler içeriyor. Gereksinimlerin doğrulanması ve sertifikasyon ve ürün güvencesi için tasarım uygulamasının doğrulanması da ARP4754A’nın kapsamında yer alıyor. ARP4761 “Guidelines and Methods for Conducting the Safety Assessment Process on Civil Airborne Systems and Equipment” (Sivil Hava Sistemlerinin ve Ekipmanlarının Emniyet Değerlendirme Süreci için Rehberler ve Metotlar) standardı ise sivil hava araçlarının sertifikasyonunda, FAR/CS 25.1309 ile uyumlu olarak emniyet değerlendirmesinin gerçekleştirilmesine ilişkin yönergeleri ve yöntemleri içeriyor.

Askeri tarafta, MIL-STD-882E “Department of Defense Standard Practice System Safety” (Sistem Emniyeti için Amerikan Savunma Bakanlığının Standart Uygulaması) standardı, savunma sistemlerinin geliştirilmesi, test edilmesi, üretilmesi, kullanılması ve elden çıkarılmasında karşılaşılan tehlikeleri belirlemek, ilgili riskleri değerlendirmek ve azaltmak için yaklaşımları tanımlıyor. Bununla birlikte, MIL-STD-1629A Hata Modu Etki ve Kritiklik Analizi (FMECA), MIL-HDBK-338B Elektronik Güvenilirlik Tasarım El Kitabı, MIL-STD-785B Sistem ve Ekipmanları için Güvenilirlik Programı, MIL-HDBK-217F ve HDKB-217Plus Elektronik Komponentlerin Hata Oranları standartlarına uygun olarak çalışmalar yürütülmesi de gerekiyor.

Yüksek Emniyet için Kapsamlı Çalışmalar

ARP4754A ve ARP4761’e göre fonksiyonel emniyet analizleri gerçekleştirirken uçak seviyesi, sistem seviyesi ve parça (item) seviyesi için sistem fonksiyonları, hata durumları, fonksiyonel tehlike analizleri (FHA), risk sınıflandırması, emniyet hedefleri, sistem mimarisi, ön sistem emniyet değerlendirmesi (PSSA) ve emniyet gereksinimleri belirlenme çalışmaları ile değişiklik yönetimi, konfigürasyon yönetimi, sistem emniyet değerlendirmesi (SSA), ortak sebep analizi (CCA), hata ağacı analizi (FTA), hata modu etki özeti (FMES), hata modu etki ve kritiklik analizi (FMECA) çalışmaları yürütülmesi gerekir.

Askeri ve sivil alanlardaki standartlara uygun olarak geliştirilmiş olan Ansys medini analyze aracıyla söz konusu analizleri, SysML uyumlu model-tabanlı bir ortamda gerçekleştirerek, emniyet analizi ve güvenilirlik hesapları (FHA, PSSA, SSA, FTA, FMES, FMECA, CCA, CMA, vb.) tek bir ortamda yapılabiliyor. Bu sayede farklı hesap tabloları, gereksinim yönetim araçları, FMEA araçları, ALM/PLM araçları, FTA araçları ve model çizim programları arasında kurulması gereken izlenilebilirlik bağlantılarıyla ilgili problemler yaşanmadan, tekrar çalışma yapmadan, farklı programlar için aynı verileri tekrar oluşturmadan ve elle gözden geçirmelere gereksinim duyulmadan, tek araçla bu çalışmalar yürütülebiliyor.

Numesys tarafından Türk savunma ve havacılık sektörünün kullanımına sunulan Ansys medini analyzer hakkında ayrıntılı bilgi için: https://www.numesys.com.tr/medini-analyze/

Loading

İlgili İçerikler

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezler kullanmaktadır. Bu konuda bilgi sahibi olduğunuzu düşünüyoruz, ancak isterseniz devre dışı bırakabilirsiniz. Kabul Et Detaylı bilgi almak için tıklayın.