GES Mühendislik, SAHA EXPO’da, infilak bastırma sistemini ilk defa sergiledi. Firmanın standında öne çıkarttığı diğer çözümü ise teleskopik mast ürün ailesi oldu.

GES Mühendislik’in infilak bastırma sistemi, tehdidi, 2 ms’nin altında bir sürede tepki verebilen, üç adet kızılötesi dedektörüyle algılıyor ve yüksek hızlı tahliye vanaları ile 250 ms’den daha kısa bir süre içerisinde infilakı bastırıyor. Sistemdeki solenoid valflerin açılma süresi 7 ms’den; tüplerin boşalma süresi ise 90 ms’den daha kısa. Tüplerdeki söndürücü kimyasal, tüpün ucunda bulunan özel nozul sayesinde, 120° açı ile doğrudan alevin üzerine, yüksek basınçla püskürtülüyor. Böylelikle dağınık püskürten sistemlere göre, söndürücünün etkisi daha hızlı görülüyor. Dedektörlerde, hızlı tepkime süresi ve gelişmiş yanlış alarm önleme sistemi için “Kızılötesi Tri-band” teknolojisi kullanılıyor. Böylelikle dedektörler; kaynak, fotoğraf makinesinin flaşı ya da sigara ateşi gibi yanıltıcı olgulardan etkilenmiyor.

GES Mühendislik’in infilak bastırma sistemi, ISO 17871:2015 standartlarına uygun elektromekanik valflere sahip. Patlayıcı içeren ve bu nedenle test edilemeyen piroteknik valflerin aksine, elektromekanik valfler, birden fazla kez kullanılabiliyor.
GES Mühendislik’in infilak bastırma sistemi, hâlihazırda Nurol Makina ve Otokar tarafından test edildi.
Çok Amaçlı Teleskopik Mast Ürün Ailesi, Patentli Hibrit Mast ile Genişliyor
GES Mühendislik’in çok amaçlı teleskopik mast ürün ailesi; 3, 5, 9 ve 15 metreye kadar yükselebilen mastlardan oluşuyor. Firma yetkilileri, bunların, Savunma Sanayii Başkanlığı tarafından hazırlanan KÜL (Kalifiye Ürün Listesi) programına göre testleri başarıyla geçen ve belgelendirilen ilk teleskopik mast ürün ailesi olduğunun altını çiziyor. GES Mühendislik, bu aileye son olarak 9 m’lik hibrit mastı ekledi. Bu modelin ismindeki “hibrit” kelimesi, mastın, manuel olarak açılan modellerle elektrik motorlu modeller arasında bir yerde olmasından kaynaklanıyor. Hibrit mast da bir elektrik motoru yardımıyla açılıyor; ancak bu motor, mastın en geniş çaplı ilk bölümünü açıyor; diğer bölümler, bu ilk bölümle olan makara bağlantıları aracılığıyla açılıyor.

GES Mühendislik’in patentini de aldığı bu mekanizma, beraberinde bir dizi avantaj getiriyor. Bu mekanizmada, elektrik motorunun, mastın sadece en geniş çaplı bölümünü açmak için kullanılması, elektrik motorlu diğer mastlara göre daha maliyet-etkin bir çözüm sunuyor. Mastın en geniş çaplı bölümü ile diğer bölümlerin, aşama aşama ve aynı anda, aynı ara ölçülerle açılması ise mastın, açılma sürecinde, üzerinde faydalı yük varken çok daha kararlı olmasını sağlıyor. Bu prensibin kullanılmadığı diğer elektrik motorlu mast modellerinde ise önce en küçük çapa sahip bölüm açılıyor ve bu da tam açılma gerçekleşene kadar mastı, kararsız ve kırılgan bir halde bırakabiliyor.
GES Mühendislik’in çok amaçlı teleskopik mast ürün ailesi, Baykar’ın yurt içine ve yurt dışına teslim ettiği insansız hava aracı sistemlerin yer kontrol istasyonlarında kullanılıyor. GES Mühendislik, yeni almış olduğu siparişlerin teslimatlarını da gerçekleştirdiğinde, sahada görev yapan mast sayısı 300’ü aşacak.