Savunma ve havacılık sanayisinde kara ve hava platformlarına yönelik mekanik ve elektro-mekanik alt sistem, bileşen ve parçaların tasarımı ve üretimini yapan GES Mühendislik, IDEF’23 fuarında; teleskopik mast ürün ailesi, infilak bastırma sistemi, araç üst yapıları ve son dönemde yeni bir yatırım olarak devreye aldığı boyama altyapısı gibi ürün ve hizmetlerini tanıtıyor.
Temmuz ayında 10’uncu yılını kutlamaya hazırlanan firma, sektöre yönelik geliştirdiği özgün alt sistemlerle ana yüklenici firmaların Seviye 1 alt yüklenicisi olarak katma değerli mühendislik, üretim ve test hizmetleri sağlarken, özgün olarak geliştirdiği taşınabilir teleskopik mastlar gibi ürün aileleriyle de farklı alanlardaki ihtiyaçları karşılayacak maliyet etkin ve yüksek performanslı ürün alternatifleri sunuyor. GES Mühendislik, IDEF kapsamında ürünlerini sergilemenin yanı sıra yeni iş birlikleri ve yatırımlar konusunda duyurular yapmaya da hazırlanıyor.

Mast Ürün Ailesi: İhtiyaçların Ötesinde Performans
Dayanıklılık konusunda kullanıcı ihtiyaçlarının üzerinde bir performans sergileyen teleskopik mast ürün ailesi, muadillerine kıyasla daha düşük olan ağırlıkları ile de avantaj sağlıyor. Açılmış haldeki boyları 3 ila 15 metre arasında değişen mastlar, ağırlıkları 15 kilogramdan 75 kilograma kadar olan değişik yükleri kaldırabiliyor. Mastlar, boyutlarına göre tek bir kişi tarafından sırt çantasında ya da römorka entegre şekilde taşınabiliyor. Askeri standartlara uygun olarak üretilen teleskopik mastlara; kameralar, radarlar, aydınlatma ekipmanları, karıştırıcılar, kalibrasyon aparatları ya da silah sistemleri gibi cihazlar kolaylıkla takılabiliyor. Kullanıcıya sunulmadan önce gerekli testlerden geçirilen teleskopik mast ürün ailesi; eğimli arazilerde, yüksek rüzgâr yüklerinin olduğu ağır ve zorlayıcı çevre koşullarında azami verimlilikle görev yapabiliyor.

Güvenilirliği Üst Seviyeye Taşıyan İnfilak Bastırma Sistemi
GES Mühendislik’in IDEF’te sergileyeceği bir diğer ürünü ise infilak bastırma sistemi. GES Mühendislik, askeri araçların personel güvenliğine yönelik sunduğu savunmanın son hattı olan yangın ve infilak bastırma sistemlerine; etkin, yenilikçi ve güvenilir bir çözüm getiriyor. Elektromekanik valfleri birden çok kez test edilebilen infilak bastırma sistemi; güvenilirliği, sürdürülebilirliği ve sahada lojistik desteği bir üst seviyeye taşımayı hedefliyor.
Tehditleri, 2 milisaniyenin altında bir sürede tepki verebilen, 3 adet kızılötesi dedektörüyle algılayan infilak bastırma sistemi, yüksek hızlı tahliye vanaları ile 250 milisaniyeden daha kısa bir sürede infilakı bastırıyor. Sistemdeki solenoid valfler, 7 milisaniyede açılıyor; tüpler ise 90 milisaniyeden daha kısa bir sürede boşalıyor. Tüplerdeki söndürücü kimyasal, özel nozulu sayesinde 120° açı ile doğrudan alevin üzerine yüksek basınçla püskürtülerek, dağınık püskürten sistemlere göre, söndürücünün etkisini arttırıyor. Dedektörlerde, hızlı tepkime süresi ve gelişmiş yanlış alarm önleme sistemi için “kızılötesi tri-band” teknolojisi kullanılıyor.

Tüm Alt Sistemler Entegre Edilebiliyor
Araç üst yapıları alanında kabiliyetlerini geliştiren GES Mühendislik; radar, elektronik harp sistemi, komuta-kontrol merkezi, insansız hava aracı yer istasyonu ve hava savunma sistemleri gibi farklı platformların yanı sıra bir dizi görev sistemini taşımak için kullanılan özel görev araçları için de çözümler sunuyor. Son dönemde araç üst yapılarına yönelik çalışmalarını yoğunlaştıran GES Mühendislik, çıplak halde tesislerine gelen bir araca, gerekli tüm alt sistemleri entegre edebiliyor. Araçlar, ana görev sistemlerini desteklemek üzere gereken araç seviyeleme sistemi, teleskopik mast, anten yükseltme sistemi, konteyner ve jeneratör gibi yardımcı sistemlerle donatılarak, ana görev sistemlerinin entegrasyonuna hazır hale getiriliyor.

En Büyük Aracı Bile Boyayabilen Kabin
GES Mühendislik’in altyapısına eklediği son kabiliyetlerden biri IDEF’te de katılımcılara tanıtılacak olan boyama altyapısı oldu. Firma, bu konuda artan ihtiyacını ve ana yüklenicilerin hızlı çözüm taleplerini dikkate alarak, boyama altyapısını oluşturdu. GES Mühendislik Yönetim Kurulu Başkanı Arzu Baytar, başka hizmet sağlayıcılarda 2-3 aya varan boyama süreleri nedeniyle teslimatta aksaklıklar yaşadıklarını, bu nedenle kendi boya kabinlerini kurduklarını söylüyor. Başka firmalardan da boyama hizmetine yönelik talep almaya başladıklarını belirten Baytar, “Mevcut platformlardaki en büyük aracın bile girip boyanabileceği şekilde, 14 metrelik bir boya kabini oluşturduk. 8×8 boyutundaki araçlar kolaylıkla girebiliyor. Boya işlemlerini iç süreçlerime dahil ederek hem malzeme taşınması kaynaklı hataların önüne geçtik hem de en karmaşık parçaların bile 1 hafta içerisinde boyanmasını sağlayarak ihtiyaç duyan ana firmalarımıza çok kısa sürelerde teslimat yapabilir hale geldik. Böylelikle daha önce birkaç ay sürebilen bazı iş süreçlerimiz birkaç güne inmiş oldu.” diyor.

AR-GE’ye Büyük Yatırım Yapılıyor
Müşterileri için katma değeri yüksek sistem çözümleri üreten GES Mühendislik, kullanıcı ihtiyaçlarını göz önünde bulundurarak AR-GE çalışmalarına büyük önem veriyor. Proje beklemeden, her yıl cirolarının yüzde 10’nunu AR-GE’ye ayırdıklarını ifade eden Baytar, şunları söylüyor: “GES Mühendislik için AR-GE her zaman öncelikli oldu. Öyle ki AR-GE’deki mühendis sayımız bile genele oranladığımızda diğer birimlerden fazla. Yani biz işten önce geliştirmeye yatırım yaptık. Ekibimizin özverili çalışmalarının sonucu olarak da bu sistemler ortaya çıktı, kullanıcıya sunuldu, beğeni kazandı. AR-GE çalışmalarımız hiç bitmiyor. Biliyoruz ki bundan sonra yeni ihtiyaçlar gelecek ve biz kabiliyetlerimizle uyuşan bu ihtiyaçlara yönelik çözümler geliştireceğiz.”
GES Mühendislik’i diğer firmalardan ayıran en önemli özelliğin, tasarım kabiliyetinin yanında gelişmiş üretim kabiliyeti olduğunu vurgulayan Yönetim Kurulu Üyesi Gökay Yaşar, “Biz tasarım ve üretimi birleştirerek kullanıcıya bütüncül çözümler sunduk. Eskiden çoklu proje dönemlerinde, ana yüklenici tasarım kapasitesi dolduğu zaman işi dışarıdan bir firmaya veriyordu; o da tasarlanan ürünü başka bir firmaya ürettirmeye çalışıyordu. Oluşan herhangi bir problemde, üretici tasarım firmasını, tasarım firması üreticiyi suçluyordu; ama sonuçta ana yükleyici ortada kalıyordu. Biz tüm süreçleri birleştirerek tüm sorumluluğu da almış oluyoruz. Ürünü tasarlıyor, analizini yapıyor, üretimini yapıyor teslim ediyoruz. Şu anda, özellikle elektronik harp işleviyle ilgili birçok projede ana yüklenicilerle bu şekilde çalışıyoruz.” diyor.

PEM-GES Ortaklığı Hızlı Büyümenin Önünü Açtı
Mühendislik ve üretim kabiliyetini PEM Mühendislik’in sahip olduğu sektör tecrübesi ve yurt dışı firmalarla uzun soluklu iş birliklerinin getirdiği kritik bağlantılarla birleştiren GES Mühendislik, alanında uzman ve tecrübeli ekibi, makina parkında 22 farklı tezgâh ve cihaz bulunan, ürünleri yurt içinde ve yurt dışında kullanıma girmiş bir firma haline geldi. PEM Mühendislik ile yapılan ortaklık sonrasında kapasite, çalışan sayısı, yıllık ciro gibi veriler hızla yükselişe geçti. Öyle ki şirketin 2022 yılındaki cirosu, 2018 yılındaki cirosuna oranla 45 kat arttı. Birleşme sırasında 10 civarında olan personel sayısı, günümüz itibariyle 165’e yükseldi. Bu personelin yaklaşık yüzde 40’ı da AR-GE faaliyetlerinde görev alan mühendislerden oluşuyor. Süreç içerisinde şirket, yeni disiplinlerde personel istihdamına başladı ve mekanik işler yapan bir firma kimliğinden, elektromekanik sistemler tasarlayıp üretebilen bir firma kimliğine büründü. Kuruluşunun 10. yılına gelindiğinde, hızlı yükselişini sürdüren GES Mühendislik, ayakları yere sağlam basan bir firma olarak gelişimini sürdürüyor.