Ana Sayfa Söyleşiler Gürbağ Savunma ve Teknoloji, Kuruluşunun Üçüncü Yılında Sektörün Güçlü Aktörleri Arasına Adını Yazdırdı

Gürbağ Savunma ve Teknoloji, Kuruluşunun Üçüncü Yılında Sektörün Güçlü Aktörleri Arasına Adını Yazdırdı

Türk savunma ve havacılık sanayisinde yerli ve milli ürün geliştirme ihtiyacının yanı sıra beyin göçünü önlemeye yönelik adımlar atılması gerektiği bilinciyle kurulan Gürbağ Savunma ve Teknoloji, Gürbağ Grup’un gücü, kapsamlı iş ağı ve sektörün dinamiklerini iyi bilen bir ekiple kısa sürede önemli mesafeler kat etti. Firma, kuruluşunun ardından 3 yıllık bir zaman diliminde, kontrol ve yönlendirme sistemleri, hidrojen itki sistemi ve yakın hava/alan savunma sistemleri alanında sektörün en önemli ürün geliştiricilerinden biri haline geldi.

Gürbağ Savunma ve Teknoloji Kurulu Üyesi Batuhan BAĞIBAN

MSI Dergisi: Batuhan Bey, Türkiye’de son dönemde, özellikle inşaat sektöründen savunma ve havacılık sektörüne çok fazla yatırım yapıldığını görüyoruz. Ancak bu yatırımların büyük çoğunluğunun ticari faaliyetlere odaklandığını; sanayi tarafına yapılan yatırımların daha az olduğu dikkat çekiyor. Siz de sanayi tarafına yatırım yapmayı tercih eden gruplar arasında yer alıyorsunuz. Öncelikle savunma ve havacılık sektörüne yatırım yapma kararı alma süreciniz ve Gürbağ Savunma ve Teknoloji’nin kuruluş çalışmaları hakkında bilgi verir misiniz?

Batuhan BAĞIBAN: Gürbağ Group’un ana firması Gürbağ İnşaat olarak, 30’uncu yılımızda 12 ülkede hizmet veren, 2013 yılından itibaren ‘Dünyanın En Büyük 250 Uluslararası Müteahhidi (ENR) Listesinde’ yer alan bir şirket konumunda bulunuyoruz. Bu başarı ve köklü geçmiş ile yurt dışında sahip olduğumuz iş ağı, savunma ve havacılık sanayisi için önemli bir avantaj sağlıyor. Uzun yıllardır takip ettiğimiz savunma ve havacılık sanayisi sektörüne 2020 yılında Gürbağ Group çatısı altında giriş yaptık. Yurt içi ve yurt dışındaki başarımızı savunma sanayisi sektörüne entegre edebilmek ve ülkemize kazandırdığımız ihracat başarımızı bu sektörde de sağlayabilmek için Gürbağ Savunma ve Teknoloji A.Ş.’yi kurduk.

“Sektördeki Gelişmeleri Yakından Takip Ediyoruz”

MSI Dergisi: Gürbağ Savunma ve Teknoloji’nin kuruluşundan sonra çok hızlı gelişim gösterdiğini ve sektöre yönelik birden fazla çözüm sunan şirketiniz olduğunu görüyoruz. Savunma ve havacılık sektörüne yönelik yapılanmanızdan bahseder misiniz?

Batuhan BAĞIBAN: Gürbağ Savunma ve Teknoloji; mekanik sistemler, elektromekanik sistemler, yazılım ve hidrojen enerji sistemleri alt başlıklarından oluşuyor. Gürbağ Mekanik A.Ş. olarak mekanik sistemler başlığı altında, sahada personelin operasyonel anlamda kabiliyetini arttırmaya yönelik mekanik kalkan taşıma, silah taşıma ve tripod ürünlerimizin üretimi gerçekleştiriliyor. Gürbağ Elektromekanik A.Ş. olarak da elektromekanik sistemler başlığında uzmanlık alanımız olan kontrol ve yönlendirme sistemleri, kontrol panelleri ve istasyonları, kontrol modülleri, modernizasyon ve test çalışmaları yapılıyor. GST Yazılım A.Ş. olarak yazılım başlığı altında elektromekanik sistemlerimizin kontrolünde kullandığımız kendi yazılımımızın geliştirmelerini üstleniyoruz. Ayrıca Gürbağ Savunma ve Teknoloji olarak hidrojen enerji sistemleri başlığı altında lansmanını geçen yıl gerçekleştirdiğimiz hidrojen reaktörü ve itki sistemleri konusunda çalışmalarımız yürütülüyor. Yönetim Kurulu olarak sürekli gelişen savunma sanayisini uzman ekiplerimizle yakından takip ediyoruz. Şirketimizin en önemli misyonunu, inovatif ürünler ortaya koyarak daima şirketimizi ve kendimizi geliştirmek olarak tanımlıyoruz.

Soldan Sağa: Batuhan Bağıban (Gürbağ Savunma ve Teknoloji Yönetim Kurulu Üyesi), Ümit Bayraktar, Halil Bağıban (Gürbağ Grup Yönetim Kurulu Başkanı), Şebnem Asil, Mertkan Acar (Gürbağ Savunma ve Teknoloji Genel Müdür Yardımcısı)

“Eğitime Açık, Yenilikçi ve Heyecanlıyız”

MSI Dergisi: Gürbağ’ın, pandemi döneminde kurulmuş olmasına rağmen çok kısa bir süre içerisinde çok sayıda ürün ortaya koyduğunu görüyoruz. Bunu nasıl başardınız ve bu başarının arkasında nasıl bir yapılanma var?

Batuhan BAĞIBAN: Doğru kadroyu bir araya getirip organize olduk, güçlü bir finans altyapısı sağladık ve daha önce çok sayıda sanayi tesisi kurmuş olmanın deneyimiyle kısa sürede üretim yapabilecek hale geldik. Gürbağ Savunma ve Teknoloji’nin en yeni teknolojiyi takip edebilmek ve hızlı gelişmek için genç ve aktif bir ekibi var. Sürekli eğitime açık, her zaman yenilikçi ve heyecanlı ekibimiz, alanında uzman ve tecrübeli yöneticilerle yönetiliyor. Yönetim Kurulumuzda da yaşları oldukça genç yöneticilerimiz yer alıyor. Aynı zamanda bu genç ekibimizi yönlendirebilecek deneyimli yöneticilerle karar mekanizmamız ilerliyor. Bu yapılanma sayesinde dinamik ve kararlı hareket edebilen Gürbağ Savunma ve Teknoloji, global piyasalardaki olumsuzluklara rağmen kısa sürede pek çok projede yer alabilmiş bir firma haline geldi.

Kuruluşumuzdan itibaren, savunma ve havacılık sanayisine yönelik uluslararası standartlarda tasarımlar yapıyoruz ve mühendislik çözümleri üretiyoruz. Bugün; yazılım, elektronik ve mekanik tasarım kabiliyeti yüksek, özgün tasarımlarının simülasyonunu ve analizini kendi bünyesinde gerçekleştirebilen entegratör bir kuruluş olarak, ulusal ve küresel iş birlikleri gerçekleştirebilecek bir seviyeye ulaşmayı başardık. Bizim için bir başka avantaj da Gürbağ markasının marka bilinirliğinden dolayı iletişim ağının geçmişten geliyor olması.

Gürbağ Grup’un güçlü kurumsal kimliği, halihazırda iş ortaklarımız arsında bulunan ASELSAN, Makine ve Kimya Endüstrisi, Roketsan, STM gibi savunma sanayimizin önde gelen kuruluşlarıyla hızlı iletişim kurabilmemizi sağladı. Karşılarında sürekliliğine güvenilen bir organizasyon yapısının olması, aramızdaki güven ilişkisini perçinledi ve kısa sürede önemli mesafeler kat etmemizi sağladı.

50 Projede Gürbağ Savunma ve Teknoloji İmzası Var

MSI Dergisi: Gürbağ Savunma ve Teknoloji’nin ürün ailelerinin ve yürütülen projelerin güncel durumu hakkında bilgi verir misiniz?

Batuhan BAĞIBAN: Gürbağ Savunma ve Teknoloji’nin ürün portföyünde; kontrol ve yönlendirme sistemleri, hidrojen itki sistemi ve yakın hava/alan savunma sistemleri yer alıyor. Portföyümüze en son dahil olan ürünlerden GSPT-Penta, AR-GE çalışmaları ile ortaya çıkarttığımız bir 5 eksen kontrol ve yönlendirme sistemi. GSPT-Penta, Yakın Hava Savunma Sistemleri’nde (YHSS) kullanılarak başarılı sonuçlar elde etti. Gürbağ Akıllı Savunma Sistemi (Gürbağ Intelligent Defence System / GIDS) ürün ailesinin yeni ürünü olarak lansmanını IDEF’te yapacağımız MM-GIDS de YHSS arasında çok yenilikçi sistemler barındıran bir aktör olacak. Lansmanını yapacağımız bir diğer ürünümüz de HydroLaunch. Tüm patent hakları üzerimizde olan bu teknoloji, sınıfında bir ilki temsil ediyor. Şu an bu teknikle fırlatma sistemi geliştiren tek firma biziz. 200 kg’ye kadar atış testlerimizi tamamladık. Daha ağır yükler için mühendislik çalışmalarımız devam ediyor. Hidrojen itki sistemlerinde de saha test çalışmalarımız sürüyor.

GSPT-PENTA

Geliştirdiğimiz yenilikçi fırlatma çözümünü kullandığımız Akıllı Savunma Sistemi Hydro GIDS’in lansmanını, SAHA EXPO 2022 fuarında yapmıştık. Dünyada ilk ve tek olan hidrojen tabanlı fırlatma sistemiyle, askeri birliklerin lojistik iş yükünü azaltmayı ve maliyetleri düşürmeyi hedefledik. Bir römork üzerine konuşlandırdığımız Hydro GIDS; radar, elektro-optik algılayıcı, hidrojen itki lançeri ve haberleşme sistemlerinden oluşuyor. Bir komuta-kontrol konsolu üzerinden yönetilen sistem, geliştirdiğimiz özgün yazılımı sayesinde, asimetrik hedeflerin otomatik olarak tespitini, teşhisini ve takibini yapabiliyor. Bu kapsamda, radar ve elektro-optik faydalı yükleri aracılığıyla elde ettiği hedef verilerini, komuta-kontrol merkezine aktarabiliyor. Bir tehdide karşı kullanılması gerektiğinde, bünyesinde bulunan çoklu lançer aracılığıyla da taşıdığı mühimmatı ateşleyebiliyor. Böylelikle Hydro GIDS, kullanıcısına, hedef tespitinden imhasına kadar uzanan entegre bir çözüm sunuyor. Bugün itibarıyla yaklaşık 50 farklı proje içerisinde görev alıyoruz. 2023 sonunda beklentimiz, yer aldığımız aktif proje sayısını 70’e çıkarmak.

Kuruluşunun İlk Yılında İhracat Yaptı

MSI Dergisi: Geçtiğimiz günlerde GSPT 40120’yi Tawazun’a teslim ettiğiniz haberiyle gündeme geldiniz. Bu gelişmeye de değinerek ihracat çalışmalarınız hakkında bilgi verir misiniz? Hangi pazarlara odaklanıyorsunuz?

Batuhan BAĞIBAN: Şirket olarak, üretilen teknolojinin ihraç edilmeden başarılı kabul edilmeyeceğine

inanıyoruz. Gürbağ Grup ile yurt dışında sahip olduğumuz kapsamlı iş ağı ve sistemlerimizin başarısı ile ihracat, Gürbağ Savunma ve Teknoloji’nin kuruluş hedeflerinin arasında yer alıyor. Yıl içerisinde Tawazun’a sistem ihracatımızla gündeme geldik. Ancak ilk ihracatımız, faaliyete başladığımız ilk yılımızda, Romanya’da bir devlet firmasına yapıldı. Arkasından Tawazun’a başka bir ürün satışı yapıldı. Şimdi de İtalya ile bir satış sözleşmesi imzaladık. Gürbağ Savunma ve Teknoloji, kısa sürede Avrupa’da da ciddi bir satış ivmesi yakaladı. Şu anki hedef pazarımız ise kıta ötesi ülkeler. 2022 yılında SAHA EXPO fuarında lansmanını yaptığımız ve dünyada ilk olma özelliğini taşıyan Hydro GIDS için şirketimizin 3’üncü yılında, 22 farklı ülke heyeti ile görüşmeye devam ediyoruz. IDEX 2023 ile birlikte, özellikle Orta Doğu ülkelerinde ihracat hacmimizin hızla gelişeceğini öngörüyoruz.

MSI Dergisi: Ürünleşme stratejiniz hakkında bilgi alabilir miyiz? Nasıl bir ürün geliştireceğinize ya da hangi ürünü geliştireceğinize nasıl karar veriyorsunuz?

Batuhan BAĞIBAN: Şirketimizde, yurt içi ve yurt dışı sektörel ihtiyaçlar daima yakından takip ediliyor.

Öncelikli hedefimiz, mükerrer bir iş yapmıyor olmak. Sermayemizi, piyasada var olan bir ürünün benzerini yapmaya ayırmak yerine, daima sektör ihtiyacına optimum çözümü sunacak yeni ürünler ortaya çıkarmak için harcıyoruz. Gerekli diğer ürünlere ise sektörde bu işi en iyi şekilde yapan firmalarla stratejik iş birliklerimiz sayesinde ulaşıyoruz. Böylece başarıyı tüm ekosistem içerisinde bölüştürmüş oluyoruz. Ayrıca AR-GE odaklı yaklaşımımız ve kendi işimize yönelmemiz sayesinde mevcut ürünlerimizin geliştirilmesi sürekli olarak devam ediyor. Hiçbir ürünümüzü tamamlandı olarak değerlendirmediğimiz için de ürün portföyümüz sürekli çeşitleniyor ve gelişiyor. Ürünlerimizin sahada daima aktif olabilmesi için oluşturduğumuz entegre lojistik destek ekibi, ürünlerimizin fabrika seviyesinde bakım ihtiyacı oluşturmaması için aktif çözümler geliştiriyor ve ürünleri, sahada kullanıcısı ile bire bir inceliyor. Bu sayede kullanıcının ana ihtiyacı yerinde tespit edilerek, AR-GE çalışmalarında bu ihtiyaca efektif çözümler ortaya çıkartılıyor.

GSPT-40120

MSI Dergisi: Sırada hangi ürün var?

Batuhan BAĞIBAN: Sıradaki ürünümüz için AR-GE ekibimiz birçok seçenek sundu. Ancak kararımızı sektörün ihtiyaçları şekillendirecek. Hidrojen enerji sistemlerinde ve kontrol sistemlerinde yenilikçi teknolojilere hem insan gücü hem de yeni ekipmanlar olarak çok ciddi yatırımlarımız var. 2024 ve sonraki yılların planlarını da yakında sektöre duyuracağız.

Kullanıcıya İkame Ürün Garantisi Veriliyor

MSI Dergisi: Ürünlerinizin sahada kullanımıyla ilgili nasıl geri dönüşler alıyorsunuz?

Batuhan BAĞIBAN: Sahada en çok, arızalar arası ortalama zaman (Mean Time Between Failures / MTBF) değeri açısından en zorlayıcı olan kontrol ve yönlendirme sistemlerimiz aktif olarak kullanılıyor. Bu sistemler, hiç durmadan 360 derece dönüş yaparak özellikle güvenlik amaçlı kullanıldığı için kritik bir öneme sahip. Sistemlerimizin en önemli parçaları olan rulman ve kayar bilezik (slipring) yapıları, ekiplerimiz tarafından en uzun MTBF ve en iyi performansı yansıtabilmemiz için özel olarak geliştirildi. Entegre lojistik destek ekibimiz, ürünlerimizin bakımının yerinde yapılabilmesi için birçok geliştirmede bulundu. Sahada yaptığımız gözlemlerde, özellikle yurt dışı menşeli ürünlerde, parça tedarikinin 6 ay gibi uzun sürelerde sağlanmasının, kullanıcılar için çok zorlayıcı olduğunu gördük. Buna önlem olarak, teslim ettiğimiz ürünlerimizden, uygun sayıda stoku fabrikamızda hazır bulundurma kararı aldık. Bu sayede teslim edilen ürünümüzün fabrika seviyesinde bir bakım onarıma ihtiyaç duyması durumunda, güvenliği aksatmadan ve kullanıcıyı bekletmeden ikame ürünü teslim ederek, bakım faaliyetlerini gerçekleştirmiş oluyoruz. Şu ana kadar sahadan bakım onarım için dönen ürünümüz olmadı. Ancak, kalite ekibimiz tarafından fabrikaya dönen ürün olması durumunda problemin tekrarının yaşanmaması için alınması gereken aksiyon planları çok detaylı şekilde hazırlandı.

“Farklı Sektörlere de Adım Atabiliriz”

MSI Dergisi: Savunma ve havacılık dışındaki sektörlere yönelik faaliyetleriniz de var mı?

Batuhan BAĞIBAN: Potansiyeli çok yüksek, kabiliyetli bir ekiple çalışıyoruz. Önceliğimiz daima savunma ve havacılık sanayisi olmakla birlikte, hidrojen enerji sistemleri başlığı altında diğer sektörlere yönelik çalışmalar da yapıyoruz. Önceliklerimiz doğrultusunda, ilerleyen süreçte farklı sektörler için sistemlerimizi endüstriyel alana uygun hale getirecek çalışmalarımız mevcut. Şu anda AR-GE’de bir takım ürün geliştirmeleri üzerinde çalışıyoruz. Onlar da ülkemizde ciddi ihtiyaç duyulan ürünler. Bunları adım adım açıklayacağız, emin adımlarla ilerleyeceğiz.

Hydro GIDS

MSI Dergisi: İletişime verdiğiniz önem ve tanıtım faaliyetlerinizle de öne çıkıyorsunuz. Kısa süre içerisinde, size kıyasla çok daha uzun süredir sektörde olan firmalara göre bilinirliğinizi ve marka değerinizi arttırdığınızı gözlemliyoruz. Bu konudaki değerlendirmelerinizi paylaşır mısınız?

Batuhan BAĞIBAN: Gürbağ Grup’un global anlamda oluşturduğu marka değeri ile iletişime verdiği önemi, Gürbağ Savunma ve Teknoloji’ye de kuruluşundan itibaren yansıtmaya çalıştık. Bu konuda, şirketimizde kurumsal iletişim departmanı kurduk ve sektörde tecrübesi ile yer etmiş firmalardan danışmanlık hizmetleri alıyoruz. Müşteri memnuniyetinin de marka bilinirliği konusunda yadsınamaz bir etken olduğunun farkındayız. Sektör basını, sosyal medya, fuar katılımları ve müşteri ilişkileri, şirketimizin önem verdiği konuların içerisinde yer alıyor. 3’üncü yılımızda savunma sanayi içerisindeki marka bilinirliğimizin hacmi tüm bu yapılanmanın bir sonucu olarak karşımıza çıkıyor.

MSI Dergisi: Son olarak Gürbağ Savunma ve Teknoloji’nin gelecek hedeflerini sormak istiyoruz. Orta ve uzun vadede sizi nasıl bir konumda göreceğiz?

Batuhan BAĞIBAN: Gürbağ Savunma ve Teknoloji’nin çok dinamik bir yapısı var. Gerek insan kaynağı gerekse alt yapı ve tesisler konusunda sürekli yeni yatırımlar yapıyoruz. Yola çıkış amacımız hem milli teknolojiler üretmek hem de istihdam sağlamaktı ve ilk 3 yılımızda bu konularda ciddi başarı elde ettik. Sürekli desteklediğimiz ekibimizle, denenmemiş, savaş ekonomisini gözeten son sistemlere odaklanıyoruz. Bu alanda GIDS ürün ailesi iyi bir örnek olabilir. Kendi içimizde özellikle sivil endüstride yeni teknoloji firmaları kurmakla ilgili düşüncelerimiz var. Ancak şu an sektörel gelişmeleri takip ediyoruz, kısa vadede bir aksiyon almayı planlamıyoruz.

Gürbağ Savunma ve Teknoloji Yönetim Kurulu Üyesi Batuhan Bağıban’a, zaman ayırıp sorularımızı cevaplandırdığı ve verdiği bilgiler için okuyucularımız adına teşekkür ediyoruz.

İlk olarak SAHA EXPO 2022 fuarında sergilenen Akıllı Savunma Sistemi Hydro GIDS, dünyada ilk ve tek olan hidrojen tabanlı fırlatma sistemiyle, askeri birliklerin lojistik iş yükünü azaltmayı ve maliyetleri düşürmeyi hedefliyor.

Loading

İlgili İçerikler

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezler kullanmaktadır. Bu konuda bilgi sahibi olduğunuzu düşünüyoruz, ancak isterseniz devre dışı bırakabilirsiniz. Kabul Et Detaylı bilgi almak için tıklayın.