Bu yıl 10’uncusu düzenlenecek olan RAST 2023 konferansının Türk savunma ve havacılık sektörüne neler kazandıracağını ve konferans ile ilgili detayları, Hava Harp Okulu Dekanı Prof. Dr. Nurettin Acır, MSI Dergisi okuyucuları için anlattı.
MSI Dergisi: 10’uncusunu düzenlediğiniz RAST konferansıyla ilgili neler söylemek istersiniz?
Nurettin ACIR: RAST (Recent Advances in Air and Space Technologies-Havacılık ve Uzay Alanındaki Son Gelişmeler) konferansları iki yılda bir düzenlenen, havacılık ve uzay alanındaki son gelişmelerin tartışılmasına ve alandaki çalışmaların sunulmasına imkân sağlayan uluslararası bilimsel toplantılardır. Bu konferanslar, dünyada ve ülkemizde havacılık ve uzay alanında faaliyet gösteren kurum ve kuruluşların bir araya gelerek söz konusu alanlardaki çalışmalarını ortaya koymalarını sağlaması açısından büyük öneme sahiptir. Tüm dünyada etkisini gösteren COVID-19 salgını nedeniyle 2021 yılında yapılamayan RAST konferansları, 2023 yılında kaldığı yerden devam edecek.
MSI Dergisi: 2023 yılında düzenlenecek olan konferansta yenilikler var mı? Varsa nedir bu yenilikler? Kısaca bahsedebilir misiniz?
Nurettin ACIR: Elbette bu seneki konferanslarda birtakım yenilikler var. Öncelikle 10’uncu RAST konferansı Millî Savunma Üniversitesi, Hava Harp Okulu tarafından düzenlenecek. Bilindiği gibi Hava Harp Okulu, Hava Kuvvetleri Komutanlığının ihtiyaçlarına uygun subay yetiştiren, bilim ve teknolojinin gereklerine uygun olarak mühendislik lisans eğitimi veren ve askerî öğrencilerin bu alanlardaki gelişimlerini destekleyen bir eğitim kurumudur. Anılan amaçlar doğrultusunda, okul bünyesinde verilen lisans eğitiminin yanında konferans, panel, seminer ve çalıştaylar düzenlenerek güncel gelişmelerin takip edilmesi ve ilgili alanlarda çalışmaların yapılması sağlanmaktadır. Önceki yıllarda yapılan RAST konferanslarından farklı olarak RAST 2023’te havacılık, elektronik harp ve siber güvenlik alanlarındaki gelişmelerin de tartışılıp, değerlendirilmesi planlanmaktadır.

MSI Dergisi: Bu yıl bu temaların kullanılma sebepleri nelerdir?
Nurettin ACIR: Günümüzün yoğun çalışılan bilim dallarından olmalarının yanında özellikle de ülkemizin milli menfaatleri açısından da araştırma ve geliştirmeye son derece ihtiyaç duyduğumuz alanlar olması, bu alanların Hava Kuvvetleri Komutanlığı ile ilgili devlet kurumları tarafından da öncelikli alanlar olarak belirlenmesi sebebiyle konferansın siber güvenlik, elektronik harp ve havacılık alanındaki çalışmaları teşvik ederek bilimsel katkılar sunmasını hedefledik.
MSI Dergisi: Bu yılki konferansla ilgili beklentileriniz nelerdir? Türk Hava Kuvvetlerine, dünya literatürüne ve Türk savunma ve havacılık sektörüne neler kazandıracağını öngörüyorsunuz?
Nurettin ACIR: Öncelikle RAST 2023 konferansına uluslararası geniş katılımın yanında başta Milli Savunma Bakanlığı olmak üzere Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, Genelkurmay Başkanlığı, Hava Kuvvetleri Komutanlığı, Savunma Sanayii Başkanlığı ve iştirakleri, TÜBİTAK temsilcileri ve araştırmacıları, ilgili alandaki özel sektör temsilcileri, mühendisler, akademisyenler ile ülkemizde havacılık ve uzay alanında faaliyet gösteren savunma sanayi kuruluşlarının katılım sağlamasını bekliyoruz. Bunun yanında hepimizin bildiği gibi sürdürülebilir gelişmeyi gözeten bilim ve teknoloji politikalarının temelinde bulunan savunma, havacılık ve uzay sanayi, içinde bulunduğumuz yüzyılın önemli unsurları arasında yer almakta. Ülkemizin havacılık ve uzay alanında sahip olduğu imkânlar doğrultusunda söz konusu alanlarda çok önemli gelişmeler yaşandı. Özellikle 2018 yılında Türkiye Uzay Ajansı (TUA)’nın kurulmasıyla birlikte uzay çalışmaları ivme kazanmış ve birçok yeniliğe imza atılmıştır. 2021 yılında TUA’nın, Millî Uzay Programını kamuoyuna tanıtması, Roketsan’ın geliştirdiği SR 0.1 roketinin uçuş testi gerçekleştirilmesi, Baykar Teknoloji tarafından Kızılelma’nın ilk kavramsal tasarım görselleri ve uçağın özellikleri paylaşılması, Roketsan’ın üzerinde çalıştığı Tayfun kısa menzilli balistik füze denemesinin yapılması dikkate değer gelişmelerdir. 2023 RAST konferansında da bu çalışmaların devamlılığını sağlayacak bilgi ve gelişmelerin tüm dünya ile akademik bir çerçevede paylaşılmasını ve ülkemizde yapılan çalışma ve ürünlerin uluslararası ölçekte tanıtmayı hedefliyoruz.

MSI Dergisi: Konferans hakkında detaylı bilgiler verir misiniz?
Nurettin ACIR: Konferans 7-9 Haziran 2023 tarihleri arasında Millî Savunma Üniversitesi Rektörlüğü, Yenilevent Yerleşkesi’nde gerçekleştirilecek. Konferansın ilk gününde seçkin davetlilerin katılımıyla açılış oturumu ve davetli konuşmacıların havacılık ve uzay alanındaki konuşmaları gerçekleştirilecektir. Açılış oturumundan sonra, dört ayrı salonda eş zamanlı olarak araştırmacıların hazırladıkları bildirilere ait sunumlar gerçekleştirilecektir. Bunun yanında, sponsor firmalar tarafından kurulacak sergi alanında, firmaların son teknolojileri ve bu alandaki çalışmaları tanıtılacak ve sabah oturumlarında alanında uzman davetli konuşmacılar tarafından teknik sunumların yapıldığı genel oturumlar yapılacaktır. Konferansın 9 Haziran 2023 tarihinde yapılacak kapanış oturumuyla tamamlanması planlanmaktadır.
MSI Dergisi: Konferanstan katılımcı beklentiniz nedir?
Nurettin ACIR: Uluslararası niteliğiyle 10’uncusunu gerçekleştireceğimiz konferansa dünyanın her bölgesinden katılımcı beklemekteyiz. Son konferansa; ABD, Rusya, Çin, İran, Japonya, Almanya, İngiltere ve Fransa’nın da dahil olduğu toplam 23 ülkeden 400’e yakın katılımcı iştirak etmişti. Yine bu katılımcıların hazırlamış olduğu toplam 159 bildiri 4 eş zamanlı oturumda dinleyicilere sunulmuştu. Ayrıca, iki farklı oturumda toplam beş davetli konuşmacı da son teknolojiler ve uzayın sürdürülebilir gelişme hedeflerine olan katkısıyla ilgili sunumlarını gerçekleştirdiler. RAST 2023’te de az önce belirttiğim çalışma alanlarının da dahil edilmesiyle 300 civarında katılımcıyla 150 bildiri sunumu yapılmasını öngörüyoruz. Yine dünyanın her bölgesinden katılım sağlanabilmesi amacıyla konferans tanıtımlarımızı gerçekleştiriyoruz.

MSI Dergisi: Konferansta davetli konuşmacı olarak katılımcı olacak mı?
Nurettin ACIR: Konferansın ilk günü açılış oturumunda ve ikinci gün ilk oturumda davetli konuşmacılar olacak. İlk gün Prof. Ruxandra Botez, Unmanned Air Vehicles and Morphing Wings konusunda, Prof. Soon-Jo Chung, Swarm Satellite Architecture konusunda; ikinci gün Prof. Tatsuaki Hashimoto, Hard Landing on the Moon konusunda konuşmalarını gerçekleştirecek.
MSI Dergisi: Konferansa katılmayı planlayanlar için bir mesajınız var mı?
Nurettin ACIR: Az önce de belirttiğim gibi RAST konferansı uluslararası bir toplantıdır. Haliyle birçok ülkeden katılımcı olacak. Ancak biz ülkemizin araştırmacılarının, akademisyenlerinin, savunma sanayi Ar-Ge birimlerinin ve öğrencilerinin bu konferansa katılımını çok önemsiyoruz. Bunu desteklemek için de elimizden gelen çabayı göstermeye çalışıyoruz. Katılımcılarımızın havacılık ve uzay alanındaki özel oturumlar açmasına da imkân tanıyoruz.

MSI Dergisi: Eklemek istediğiniz başka konu ya da konular var mı?
Nurettin ACIR: 2023 RAST konferansının Cumhuriyetimizin 100. yılında yapılacak olması bu konferansı bizim için daha önemli kılıyor. Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk, Türkiye Cumhuriyeti’nin gelişiminde temel ilkenin bilim ve teknik olduğunu her fırsatta dile getirmiş ve “Milletimizin siyasi, sosyal hayatında, milletimizin fikri terbiyesinde de rehberimiz ilim ve fen olacaktır” sözleriyle bilime, teknolojiye verdiği önemi vurgulamıştır. İlimle ve fenle kuracağımız geleceğin göklerde olduğunu bilincini Hava Harbiyelilere aktarmak ve en modern teknolojilerle donatılmış Türk Hava Kuvvetlerine üst seviyede mühendislik nosyonuna sahip hava subayları yetiştirme noktasında azimli ve heyecanlıyız. Bu çabamızda bizlere katkı vermek isteyen konuyla ilgili tüm akademisyen, öğrenci, sanayi temsilcisi ve firma yetkililerini konferansımıza bekliyoruz. Ayrıca RAST konferansının 10’uncusunun düzenlenmesi için bizden katkılarını eksik etmeyen Milli Savunma Bakanlığı, Milli Savunma Üniversitesi Rektörlüğü, MSÜ Hava Harp Okulu personeli ve tüm paydaşlarımıza teşekkür ediyoruz.

622 Toplam Görüntüleme, 2 Günlük Görüntüleme