Ağır makineli tüfekler, hava platformlarının aranan silahları arasında yer almaya devam ediyor. Hava platformlarında kullanımda en iyi performansı ise özellikle atım hızı ve hafifliğiyle bu platformlara göre uyarlanmış ağır makineli tüfekler veriyor. Samsun Yurt Savunma (SYS), dünyanın en iyi M2 ağır makineli tüfeğini CANiK markası altında üretme hedefiyle çıktığı yolda, hava platformlarına özel olarak CANiK M2F sürümünü de geliştirdi. Firma, iştiraki Unidef ile birlikte, “silah değil platform” anlayışının bir devamı olarak, CANiK M2F’nin hava platformlarına entegre edilmesine yönelik çözümler üzerinde de çalışıyor.
SYS, CANiK M2F’yi ilk defa Nisan ayında, Şili’de gerçekleştirilen FIDAE fuarında tanıttı. Modelin fuar sırasında gördüğü yoğun ilgi, bu modelin de CANiK M2 ailesinin ailenin diğer üyeleri gibi rekabetçi bir çözüm olarak pazarda önemli bir yer edineceğinin ipuçlarını verdi.
Aileden Gelen Üstün Kabiliyetler
SYS’nin CANiK M2 ağır makineli tüfek ürün ailesinin ilk üyesi, hem kara birliklerinde ve kara platformlarında hem de yüksek korozyon dayanımı sayesinde deniz platformlarında kullanılan CANiK M2 Quick-Change Barrel (QCB) sürümü oldu. Hava platformları için geliştirilen CANiK M2F sürümü ise ailenin ikinci üyesi olarak CANiK M2 QCB’nin özelliklerini, daha yüksek atım hızıyla birleştiriyor.
CANiK M2F, kendisini rekabetin önüne geçiren özelliklerin bir bölümünü, CANiK M2 QCB’den alıyor. SYS, özel Ar-Ge çalışmalarıyla CANiK M2 QCB’nin namlusunun, ateşleme iğnesinin ve tahliye tırnağının atım ömürlerini, muadili olan silahların 2 katına çıkardı. Bu süreçte, dünyada benzeri olmayan bir namlu üretim teknolojisi geliştirdi. Bu çalışmalar sayesinde SYS, silahın standart mühimmatla yakaladığı dağılım kabiliyetini, 6 MOA’nın (minute of angle / açı dakikası) altına kadar indirdi. Yılda 3 bin adetlik bir üretim kapasitesiyle silahın seri imalatına başlayan firma, çeşitli ülkelerden toplamda 2.000 adedin üzerinde sipariş almayı da başardı.

CANiK M2 QCB, teknik özellikleriyle bu alandaki makineli tüfekler arasında ayrıcalıklı bir yere sahip. SYS Genel Müdürü C. Utku Aral, silahın tarihçesini şu şekilde özetliyor: “Ma Deuce olarak da adlandırılan bu ağır makineli tüfek, dünya silahlı kuvvetlerinin envanterinde en uzun süre kalan silahlardan biri. Esasen Birinci Dünya Savaşı’nda cephede kullanımı yaygınlaşmaya başlayan tank ve uçaklara karşı, uzun menzilli ve yüksek delme kabiliyetli mühimmatı ateşleyebilecek bir ağır silah olarak düşünülmüş. İlk olarak .30 kalibre M1917 makineli tüfeğinin .50 kalibre mermiyi atabilecek şekilde ‘büyütülmesi’ ile geliştirilmeye başlanmış. Sonuçta da 1919 yılında, ABD Silahlı Kuvvetleri envanterine alınan M1918 makineli tüfeğinin, devam eden iyileştirmeler ile 1933 yılında nihai şeklini alması ile ortaya çıkmış.”
Hava Platformları için Yüksek Atış Hızı
M2, ne kadar güvenilir ve etkili bir silah olduğunu, yaklaşık 90 yıldır, çok çeşitli koşullarda icra edilen aktif muharebelerde kullanılarak ve bu süre zarfında neredeyse hiç değişmeden kalmayı başararak kanıtladı. Bu süreçte silahın temel tasarımında yapılan değişiklikler ise silahın farklı hava ve kara araçlarında kullanımının doğurduğu çeşitli ihtiyaçları karşılamaya yönelik tadilatlardan oluştu ve oluşmaya devam ediyor.
Silah hakkında muharebe sahasından alınan ilk geri beslemelerden biri, hava araçlarında kullanılan orijinal M2 tüfeğinin daha yüksek atım hızına sahip olması gerektiğiydi. Hava aracının hızına da bağlı olmakla birlikte, bu araçların herhangi bir hedefi, üzerlerinde taşıdıkları makinalı tüfeklerle etkili bir şekilde ateş altına alabileceği süre olan angajman penceresi, genellikle çok kısadır. Hava aracı ister sabit kanatlı ister döner kanatlı olsun, bu kısa sürede hedefine çok sayıda mühimmat ateşleyebilmelidir. Muharebe alanında hızlı hareket eden helikopterler ya da sabit kanatlı uçaklardan yer hedeflerine veya tam tersi, yer birliklerinden hava hedeflerine karşı ihtiyaç duyulan etkili atış yoğunluğunu sağlamak için atım sayısında, satıhtan satha atış yapan modellere göre yüzde 50’den fazla bir artış sağlanması gereklidir.
Yüksek Atım Hızına En Modern Cevap: CANiK M2F
Atım sayısının artması ihtiyacı, özellikle helikopterlerin sık kullanıldığı uçar birlik harekâtının yaygınlaşmaya başladığı 1960’lı yıllardan itibaren M2 üreten şirketlere iletildi. Sonuç olarak da ortaya, hafifletilmiş ve arttırılmış atım hızına sahip AN-M2, M213, XM296 gibi modeller çıktı. İşte bu noktada CANiK de yüksek atım hızına sahip M2F’yi geliştirdi. Böylece, hem bu ihtiyacı yerli ve milli imkânlarla karşılayabildiğini gösterdi hem de uluslararası kullanıcılarının CANiK M2 QCB’de gördüğü ve takdir ettiği performansı ve kaliteyi hava platformlarına da taşıdı.
Dikkat edildiğinde, silahın adı bile yapabilecekleri hakkında ipucu veriyor: CANiK M2F’deki F harfi, İngilizce “fast” (hızlı) kelimesinden geliyor. CANiK M2F, bazı parçalarında yapılan hassas değişiklikler sayesinde 850-1000 atım/dakikalık atım hızına ulaşabiliyor.
Hava Araçları için Daha Hafif Bir M2
Silahlar da dâhil olmak üzere herhangi sistemin hava araçları üzerinde kullanımı söz konusu olduğunda, ilgili sistemin olabildiğince hafif olması gerekiyor. Dünya genelinde kullanılan çeşitli M2 varyasyonlarının ağırlığı, 28 ila 35 kg arasında değişiyor. SYS, CANiK M2F’yi tasarlarken namluyu yüzde 50 oranında; genel olarak da silahı yüzde 25 oranında hafifletmeyi başardı. Ayrıca, silahın hava araçlarındaki doğal soğutmadan daha fazla yararlanması için namluyu delikli bir gömlek ile kaplayan SYS, bu sayede namluda aşırı ısınmanın da önüne geçti.

Entegrasyon da Kapsamda
SYS’nin silah entegrasyonu alanında uzmanlaşan iştiraki Unidef ise CANİK M2F’yi kullanacak hava araçları için farklı alaşımlar ve farklı tasarım prensipleri kullanarak hafifletilmiş mesnetler geliştiriyor. Bu sayede hava araçlarındaki en büyük kısıtlardan biri olan ağırlık engeline takılmadan yüksek ateş gücü sağlayabilecek entegrasyon çözümleri ortaya çıkıyor.
SYS iştirakleri Unidef ve Unirobotics, mesnetlere ilave olarak ADSM, TARGAN ve BOMBUS gibi silah istasyonları tasarlayarak CANiK M2 ürün ailesinin en yüksek verim ile kullanılmasının önünü açıyor. Bu tasarımlardan BOMBUS Silah Podu, sabit kanatlı ve döner kanatlı hava platformlarında kullanılmak üzere CANİK M2F ile donatıldı.
Dünya genelinde yoğun talep görmeye devam eden M2 ailesi silahlardaki gelişmeler, ihtiyaçlar doğrultusunda devam ediyor. Bu gelişmelerde ilk hedef, atım hızını ve etkili menzili daha da arttırmak. Bu kapsamda SYS, CANiK M2F modelini, çok yakında seri üretimine geçecek CANiK M3 makinalı tüfeği için de bir sıçrama tahtası olarak kullanmak istiyor.
Tablo1. CANiK M2F Teknik Özellikleri
