Sanal ve Artırılmış Gerçeklik teknolojilerini kullanan gözlüklerle entegre eğitim cihazları, uygun maliyetli ve taşınabilir olmaları nedeniyle savunma ve havacılık endüstrisinde son yıllarda yaygın olarak kullanılmaya başlandı. Küresel çok kanallı görsel sistemleri kullanarak yüksek görüş açıları sağlayan Tam Görev Simülatörleri (TGS) gibi geleneksel sabit eğitim cihazlarına ek olarak Karma Gerçeklik tabanlı eğitim sistemleri, çok sayıda eğitim egzersizinin tekrar edilebilmesini sağlaması, öğrenme zamanını azaltmaya yardımcı olması ve sistemlerin bakım ve lojistik kolaylığı gibi avantajlar sunmaktadır. TGS’de verilen eğitimlerin bazıları bu yeni nesil Karma Gerçeklik tabanlı eğitim cihazlarına aktarılarak eğitim verimliliği ve eğitim yükü ile kullanım süreleri optimize edilebilmektedir.
Karma Gerçeklik tabanlı eğitim cihazları, Sanal Gerçeklik teknolojilerini gerçekçilik ve kullanıcı deneyimi açısından bir adım öteye taşımaktadır. Bu cihazların en önemli özelliği, eğitim alan kursiyerleri fiziksel görev ortamlarına (örneğin bir uçak kokpiti) sorunsuz bir şekilde entegre ederek sentetik olarak oluşturulmuş bir sanal dünyada eğitim imkânı sağlamasıdır. Kursiyerler, simüle edilmiş görev platformu sistemleriyle replika fiziksel bir kokpitin düğme, kontrol ve ekranlarını kullanarak etkileşime girebilmektedirler. Karma Gerçeklik Gözlükleri üzerindeki yüksek çözünürlüklü düz geçiş kameraları aracılığıyla, gerçek dünya ile sanal dünyanın birleştirildiği bir ortamda eğitim gerçekleştirilebilmektedir. Bu yaklaşım, örneğin pilot eğitimlerinde, kritik uçuş becerileri ile ilgili kas hafızasının geliştirilebilmesini mümkün kılar.
BİTES’in geliştirdiği Karma Gerçeklik tabanlı eğitim cihazları, fiziksel dünya (örneğin uçuş kumandaları, HOTAS vb. fiziksel görev kontrolleri) ile yeni nesil oyun motorları kullanılarak oluşturulan çok yüksek çözünürlüklü sanal dünyayı kusursuz bir şekilde harmanlayabilmektedir. Bu son derece etkili teknolojik yaklaşım, eğitim sağlayıcıların öğrenci pilotlar için uçuş prosedürlerinin, arızaların ve diğer seyrüsefer esaslarının öğretilebileceği bir ortamı düşük maliyetle ve yüksek doğrulukta oluşturabilmelerini temin etmektedir.
BİTES Simülasyon mühendisleri, gerçek dünya ile sanal dünyanın birleştirilmesi için gelişmiş yazılım algoritmaları ile ultra yüksek çözünürlüklü stereo geçiş teknolojisine sahip Karma Gerçeklik Gözlükleri kullanarak yeni nesil oyun motoru içinde yaratılan sanal sahnede bir uçak kokpiti gibi gerçek dünya nesnelerinin şekliyle eşleşen bir alan veya “maske” oluşturulmasını sağladılar. Böylelikle, sanal dünya ve gerçek dünya görüntüleri hassas bir konum doğruluğu ile bir araya getirilebilmiştir. Kullanılan maskeleme ile gerçek dünyadan sanal dünyaya açılan bir portal oluşturulmuş, böylece gerçek dünyadaki objeler sanal dünyadaki dijital ikizleri ile sorunsuz bir şekilde birleştirilebilmiştir.
BİTES, Karma Gerçeklik teknolojisini kullanarak ürettiği ilk uygulamada bir temel eğitim uçağını simüle ederek fiziksel ortamda yer alan bir kokpit koltuğunu, uçuş kontrollerini ve birçok fonksiyonlu göstergeyi sanal olarak yaratılmış bir hava meydanı ve operasyonel senaryo ortamına gerçek zamanlı maskeleme yöntemi ile entegre ederek Türkiye’deki ilk Karma Gerçeklik eğitim cihazı gösterimini yapmıştır. Bu sentetik eğitim cihazında Karma Gerçeklik gözlüğünü takan pilotlar, ellerini sanal ortamda görebilmekte ve oturdukları kokpit modeli içindeki fiziksel kontrollerle etkileşime girerken aynı zamanda oyun motoru tarafından yaratılan sanal dünya sahnesinde prosedür ve kısmi görev eğitimleri alabilmektedirler.
BİTES tarafından geliştirilen temel eğitim uçağı karma gerçeklik tabanlı eğitim cihazının, IDEF 2021 süresince BİTES standında sergilenmesi planlanmaktadır.
BİTES, geleneksel sabit simülatörlere göre daha uygun maliyetli ve taşınabilir bir alternatif sunan Karma Gerçeklik tabanlı eğitim cihazını ilk olarak pilot eğitimi için geliştirmiştir; ancak zırhlı araçlar, tanklar, silah ve füze sistemler için de benzer bir konsepti uygulayarak görev mürettebatının eğitimine yönelik Karma Gerçeklik tabanlı eğitim cihazları üzerindeki çalışmalarını sürdürmektedir.
BİTES’in geliştirdiği Karma Gerçeklik tabanlı eğitim cihazlarının eğitim için devrim niteliğinde faydaları mevcuttur:
- Geleneksel eğitim çözümlerine kıyasla karma gerçeklik simülasyon ortamları kullanılarak eğitim maliyetinde büyük tasarruflar elde edilir,
- Karma Gerçeklik teknolojisi ile birlikte kullanılan gözlükler, eğitim alan kişiye tam görüş alanı ve gerçekçi bir sentetik çevre sağlayarak kısmi görev simülasyonlarını çok daha verimli ve etkin kılar,
- Taşınabilirlik özelliği ve küçültülmüş simülatör boyutları sayesinde ihtiyaç noktasında eğitim sağlarken seyahat maliyetlerini azaltır,
- Tamamen güvenli ve gerçekçi bir sanal simülasyon ortamında en tehlikeli prosedür ve görev senaryosu eğitimlerinin etkili bir şekilde alınmasını sağlar.

BİTES Karma Gerçeklik tabanlı eğitim cihazlarında, simülasyon ve eğitim gereksinimlerine cevap verecek en son teknoloji ürünü yüksek çözünürlüklü Karma Gerçeklik Gözlükleri kullanmaktadır. Bu sayede sistemde eğitim alan görev personeli, maskelenen gerçek dünyada ve birleştirilen sanal dünyada yer alan ekranları, kontrolleri, metinleri, sembolleri ve uzaktaki nesneleri mükemmel netlikte algılayabilmektedir.
Ayrıca eğitim deneyiminin sürükleyiciliğinin artırılması için dokunma duyusuna ait geri bildirim desteğiyle fiziksel ve sanal eğitim içerikleri kusursuz biçimde birleştirilmektedir. Bu sayede eğitim alan personelin, eğitim senaryolarının yüksek doğrulukla benzetiminin sağlanabilmesi için fiziksel bir panel, uçuş kontrolleri veya bir ekip üyesi ile tam olarak etkileşime girmesi mümkün olabilmektedir.
Sistemde kullanılan en yeni nesil Karma Gerçeklik gözlüklerinin sahip olduğu ultra geniş, fresnel olmayan lensler, gözbebekleri arası otomatik mesafe ayarı ve aktif soğutma gibi özellikler sayesinde herhangi bir simülatör rahatsızlığı olmadan uzun Karma Gerçeklik eğitim seansları yürütülebilmektedir.