Ana Sayfa Advertorial Havacılık Sektöründe Yazılım Yoğun Sistemlerin Geliştirilmesi ve Sertifikasyonu

Havacılık Sektöründe Yazılım Yoğun Sistemlerin Geliştirilmesi ve Sertifikasyonu

Havacılık sektöründe helikopterler, insansız hava araçları gibi birçok platformda çok yoğun olarak geliştirilen otopilot sistemlerinin yazılım geliştirme yaşam döngüleri; hem kendi bünyelerindeki komplikasyon hem de uçuşa elverişlilik noktasında DO-178 standardına uyum bir arada değerlendirildiğinde, oldukça zahmetli ve maliyetli olabilmektedir.

Şekil 1:DO-178C Standardı Gereği Takip Edilmesi Gereken Jenerik Yaşam Döngüsü ve Ansys SCADE Araç Setinin Kapsaması

Yaşam döngüsü ve geliştirme ortamı tercihleri ve kararları bu noktada çok önemli hale gelmektedir. Bu tür yazılımlar, her bir firma tarafından farklı yöntemlerle geliştirilmekle beraber dünya genelinde en yoğun şekilde tercih edilen geliştirme ortamlarından biri Ansys SCADE araç setleridir ve hâlihazırda sertifiye edilmiş onlarca yazılım yoğun sistem, bu araç setleri ile geliştirilmiştir.

Şekil 2: Sistem Mimarisi ve Akış Diyagramları (SCADE Architect)
SCADE Architect; sistem gereksinimleri ile bağlantılı ve çift yönlü izlenebilir şekilde sistem mimari modelinin oluşturulmasına imkân verir.

Ansys SCADE, model tabanlı bir sistem/yazılım tasarım aracı olup havacılık sektörü için DO-178 standardında tarif edilen sürece göre geliştirilmiş ve kalifiye edilmiştir. Sistem mimari tasarımı, yazılım detay tasarımı, test, doğrulama, simülasyon ve kapsama analizleri, otomatik dokümantasyon, otomatik ve kalifiye kod jenerasyonu, hedef ortam testleri, baştan uca çift yönlü izlenebilirlik, üçüncü parti geliştirme ortamı yazılımları ile entegrasyon, işletim sistemi, hedef ortam donanımı gibi konulardaki agnostik yapısı, bu standartta tarif edilen sürecin kapsanması ve sertifikasyon/uçuşa elverişlilik değerlendirmelerinde yüksek krediler alınmasına olanak sağlar.

Şekil 3: Yazılım Modeli (SCADE Suite)
SCADE Suite; yazılım gereksinimleri ile bağlantılı olarak ve primitive objeler ile yazılım modelinin oluşturulmasına imkân verir.

Aynı zamanda özellikle test, dokümantasyon, izlenebilirlik, kod üretimi gibi alanlarda efor sarfiyatını asgari seviyelere indirerek projelerin takvim ve maliyetlerinde %50 üzerinden avantaj sağlar. Yazılım yoğun sistemlerin bu araç seti ile geliştirilmesinde en yoğun efor, modelleme fazı için harcanır ve elde edilen olgun model, diğer tüm üretimler için gerekli provizyonları sağlar. Geliştirilen model ile üretilen yazılım kodunun %100 uyumlu olduğunu, kalifikasyon kayıtları ile ispatlayan bu alandaki tek araç setidir.

Şekil 4: Test ve Kapsama Raporları (SCADE Test ve SCADE Test Model Coverage)
SCADE Test araçları; SCADE Suite modeli üzerinden, gereksinim bazlı test durumları oluşturma, testleri koşturma, simülasyon, plan ve rapor dokümanları üretme, testler ile model arasındaki kapsama analizlerini yapma ve rapor oluşturma imkanı sağlar.

Otopilot ve benzeri yazılım yoğun sistemlerin geliştirilmesi sırasında ihtiyacınız olan tüm desteği Numesys olarak vermeye hazırız. Şekillerde, Numesys tarafından oluşturulan bir Otopilot Demo Yazılımı’nın kritik aşamalarından bazı paylaşımlar bulabilirsiniz.

Şekil 5: Yazılım Kodu (SCADE KCG-Kalifiye Otomatik Kod Jeneratörü)
SCADE KCG, SCADE Suite ile oluşturulan ve SCADE Test araçları ile doğrulanan modelden C ve/veya Ada dillerinde kalifiye yazılım kodunu otomatik olarak üretir.
Şekil 6: İzlenebilirlik ve Dokümantasyon (SCADE Lifecycle Reporter)
SCADE Lifecycle Reporter aracı, tüm üçüncü parti araçlarla entegrasyon, yaşam döngüsü yönetimi, çift taraflı izlenebilirlik, otomatik dokümantasyon ve raporlama yapmaya imkan sağlar.

Loading

İlgili İçerikler

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezler kullanmaktadır. Bu konuda bilgi sahibi olduğunuzu düşünüyoruz, ancak isterseniz devre dışı bırakabilirsiniz. Kabul Et Detaylı bilgi almak için tıklayın.