Ana Sayfa IDEF 2021 – Hava Sistemleri Özel Sayısı Havacılık Sektörünün Tasarım Ofisi Aeros, Hizmetlerini, Sistem Geliştirme ve Sivil Havacılıkla Genişletiyor

Havacılık Sektörünün Tasarım Ofisi Aeros, Hizmetlerini, Sistem Geliştirme ve Sivil Havacılıkla Genişletiyor

Kuruluşunun ardından bir dizi geliştirme, danışmanlık ve eğitim çalışması ile Türk havacılık sektörüne hizmet vermeye başlayan Aeros, faaliyetlerini; mühendislik hizmetleri, sistem geliştirme projeleri ve sivil havacılık alanlarında yoğunlaştırmaya başladı. Firma, sistem geliştirme projelerinde, platform ve sistem üreticilerinin alt yüklenicisi olabilecek bir noktaya ulaştı.

Aeros ekibi, bugüne kadar 20’nin üzerinde projede çalıştı.

Aeros, faaliyetlerini, “onaylı ve küresel bir tasarım ofisi” olma vizyonuyla sürdürüyor. Türkiye’de yeni yeni kullanılmaya başlanan “tasarım ofisi” kavramı, Avrupa’da ve ABD’de çok kullanılan bir terim. ABD’nin Federal Havacılık Otoritesi’nin (FAA) ve Avrupa Havacılık Emniyeti Ajansı’nın (EASA) onayladığı tasarım ofisleri bulunuyor. Herhangi bir cihazı, ekipmanı, mühimmatı herhangi bir hava aracına takmak, hava araçları üzerinde değişiklikler yapmak ve hatta yeni yapılan hava araçlarının tasarım süreçlerinde ihtiyaç duyulan mühendislik hizmetlerini vermek, bir tasarım ofisinin ana iş tanımları arasında yer alıyor. Aeros da çalışmalarını, tasarım ofisinin bu tanımlamaya uygun şekilde sürdürüyor. Firmanın devam eden faaliyetleri arasında;

  • Silah podu geliştirilmesi (Unidef ile birlikte)
  • Helikopterler için kablo kesici geliştirilmesi kapsamında mühendislik desteği
  • Uçak sistemleri kontrol birimi geliştirilmesi
  • Uçuş test platformu çalışmaları
  • Cessna C172, 560 ve Gulfstream 550 uçaklarına yönelik tasarım değişiklikleri yapılması
  • Sistem ve test mühendisliği eğitimleri verilmesi ve
  • Yapısal test laboratuvarı tasarımı ve kurulumu yer alıyor.

Onaylı Mühendislik ve Tasarım Faaliyetleri

Soldan sağa: Aeros Aviyonik/Elektronik Sistem Mühendisliği Direktörü İrfan Altaş, Yapısal Tasarım, Analiz ve Test Grubu Direktörü Umut Çimen, Genel Müdürü Verda Çora, Kurucu Ortağı Serdar Çora, Aerodinamik ve Isıl Analiz Uzman Mühendisi Alp Tikenoğulları ve Tasarım Kalite Direktörü Fikri Akçalı

Aeros, faaliyetlerinde, mühendislik ve tasarım hizmetlerinin ağırlığını arttırıyor. Aeros’un mühendislik alanında verdiği hizmetler şöyle sıralanıyor:

  • Sistem mühendisliği ve teknik yönetim
  • Aviyonik sistem tasarımı ve entegrasyonu
  • Sistem yerleşimi, yapısal tasarım ve analiz
  • Güç dağıtım sistemi modifikasyonu ve
  • Kablaj tasarımı
  • Sistem emniyeti ve uçuşa elverişlilik çalışmaları
  • Aerodinamik analizler
  • Özel mühendislikler (RMT)
  • Üretim kontrol ve planlama
  • Doğrulama ve test faaliyetleri

Firma, tasarım faaliyetleri kapsamında ise aviyonik, uçuş, görev ve test sistemlerinin, mekanik sistemlerin ve yapısal parçaların tasarımını ve geliştirmesini yapabiliyor.

Havacılıkta, yapılan işlerin FAA ve EASA gibi kurumlar tarafından onaylanması, kritik öneme sahip. Aeros, yurt dışında faaliyet gösteren ve EASA Part 21: Subpart J kapsamında tasarım organizasyon onayına sahip bir iş ortağı ile çalışıyor. Böylece, müşterilerine, EASA onaylı çözümler sunabiliyor.

Aeros ekibinin tecrübesi de mühendislik ve tasarım faaliyetlerinde fark yaratıyor. Ekibin toplam sektör tecrübesi 100 yılı aşıyor. Ekip üyelerinin günümüze kadar rol aldığı yerli ve yabancı havacılık projelerinin sayısı da 20’nin üzerinde. Ekibin, bu tecrübe ile gelen en önemli avantajlarından biri, havacılık projelerinin hangi safhasında ne istendiği ve ne beklendiği konularına hâkim olması.

Aeros’un iş ekosistemi ve iş ağı, firmanın, kendi büyüklüğünün çok daha ötesinde bir etkiye sahip olmasını sağlıyor. Aeros, gerekli olduğu takdirde, çekirdek kadrosunu, hızlı bir şekilde ihtiyaç duyulan diğer uzmanlık konularında destekleyebiliyor. Örneğin, farklı alanlarda uzmanlığa sahip kişilerle ekibini, çok kısa bir zamanda birkaç kat büyütebiliyor. Ekip üyelerinin geçmişte birlikte iş yaptığı deneyimli ekipleri ve firmaları da gerektiğinde devreye sokabiliyor. Türkiye’de bulunmayan uzmanlıklar için ise yurt dışından uzmanlar getirebiliyor.

Sivil Havacılıktaki Potansiyeli Açığa Çıkartmak

Aeros, Unidef ile birlikte, hava araçlarına yönelik silah podu geliştirilmesi konusunda çalışıyor.

Aeros, Türk havacılık sektörünün bilgisi, kabiliyetleri ve tecrübesi ile askeri havacılık tarafında olduğu gibi sivil havacılık tarafında da önemli işler başarabileceğine inanıyor. Firma yetkililerinin değerlendirmelerine göre, Türkiye, sivil havacılıkta, bakım ve onarım konusunda çok iyi bir noktada; ancak aynı durum, tasarım boyutunda geçerli değil ve sektör, potansiyelini uygulamaya geçiremiyor. Askeri havacılık tarafında, sivil havacılıktaki bazı tasarım işlerinden kat kat zor şeyleri başarabilen sektör firmaları, aynı başarıyı sivil tarafta da gösterebilir. Bu birikimin sivil tarafa taşınması ile çok büyük bir iş potansiyeli ortaya çıkıyor. Aeros da işte bu potansiyeli değerlendirmeyi hedefliyor. Firma, halihazırda, sivil hava araçlarında entegrasyon ve tasarım çalışmalarına başladı. Özellikle pandemi sonrası sivil havacılık regülasyonları gereği uçaklar üzerinde yapılması söz konusu entegrasyon işleri için ön çalışmalarını tamamladı. Burada hedef, Türkiye’de yer alan firmaların ürünlerinin sivil havacılık alanında kullanımını sağlayacak mühendislik çözümleri geliştirilmesi.

Aeros Kurucu Ortağı Serdar Çora, gelecek hedeflerini ise şöyle anlatıyor: “Hem sivil havacılık hem de savunma sanayisinde yurt dışından alınan tasarım ve test hizmetlerinin tamamının ülkemizde yapılmasını sağlamak, en büyük hedefimiz. Bir sonraki aşamada ise ‘akıl teri ile ihracat yapmak’ istiyoruz. Boeing, Airbus, SpaceX gibi şirketlere Türkiye’den mühendislik hizmeti sağlamaya; Türkiye’de üretilen ürünlerin dünya devi firmalar için entegrasyonunu yapmaya hazırız. Bu kapsamda, gelecek yıl ilk ihracatımızı yapmak için de çalışmalarımız ve görüşmelerimiz sürüyor.”

Loading

İlgili İçerikler

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezler kullanmaktadır. Bu konuda bilgi sahibi olduğunuzu düşünüyoruz, ancak isterseniz devre dışı bırakabilirsiniz. Kabul Et Detaylı bilgi almak için tıklayın.