Haziran ayı, HAVELSAN için dolu dolu bir gündem ile tamamlandı. HAVELSAN’ın yeni teslimat ve iş birlikleri ile geçen Haziran ayının öne çıkanları şöyle:

ANADOLU’nun Gemi Bilgi Dağıtım Sistemi Teslim Edildi
Çok Maksatlı Amfibi Hücum Gemisi ANADOLU için HAVELSAN tarafından özgün olarak tasarlanan Gemi Bilgi Dağıtım Sistemi (GBDS), gemiye entegre edilmek üzere Haziran ayı içinde Sedef Tersanesi’ne teslim edildi.
Tamamen yerli imkanlarla geliştirilen GBDS, sözleşme kapsamında öngörülen yerli katkı payını aştı. GBDS’nin yüksek performanslı, gerçek zamanlı ve hassas platform ve zaman verisi sunması amaçlanıyor.
Sistem sayesinde; analog ve sayısal sergileme birimleri ve göstergelerle platform veri trafiği canlı kontrol edilecek ve izlenecek. Sistemin sensör ve silahlara sağladığı yüksek hassasiyetteki platform verileri sayesinde komuta kontrol işlevleri, en etkin ve kesintisiz şekilde icra edilecek.
GBDS; MİLGEM Ada sınıfı korvetlerde, KILIÇ sınıfı hücumbotlarda, BURAK sınıfı korvetlerde, LST sınıfı amfibi gemilerinde, TUZLA sınıfı karakol botlarında, BARBAROS sınıfı fırkateynlerde görevini başarı ile icra ediyor. Sualtı platformlarda ise Denizaltı Bilgi Dağıtım Sistemi (DBDS) olarak adlandırılan sistem REİS ve PREVEZE sınıfı denizaltılar ve Pakistan Deniz Kuvvetlerinin AGOSTA sınıfı denizaltılarında kullanılıyor. Pakistan Deniz Kuvvetlerinin MİLGEM korvetleri için de GBDS geliştirme çalışmaları başladı.

“Geleceği Düşün”
HAVELSAN Siber Güvenlik Direktörlüğü, HAVELSAN Dijital kapsamında “Geleceği Düşün” mottosuyla aylık bülten yayınlamaya başladı.
Aylık olarak yayında olacak bültenin ilk sayısında “Dünyada ve Türkiye’de siber güvenlik ürünleriyle ilgili önemli gelişmeler”, “Bazaar Backdoor zararlı arka kapı yazılımları”, “Victory Gate adlı kripto madenciliği yapan zararlı yazılım”, “Pandemi durumunda iş sürekliliğinin sağlanması” konularını okuyabilirsiniz.

Bilişim Vadisi ile e-Çalıştay
HAVELSAN, Bilişim Vadisi’nin 24 firması ile e-çalıştayda bir araya geldi.
İş birliği fırsatlarının ele alındığı çalıştay yerli ve milli video konferans ürünü HAVELSAN Diyalog üzerinden gerçekleştirildi.
Çalıştayın açılış konuşmasını yapan HAVELSAN Operasyonlar ve Uluslararası İş Geliştirme Genel Müdür Yardımcısı Şevket Ünal, Bilişim Vadisi bünyesindeki ekosistemle iş birliği yaparak birlikte ürün geliştirmek, bu ürünleri yurt içi ve yurt dışı pazarlara götürmek ve yüksek teknolojili, katma değerli işler yapmak istediklerini dile getirdi.
HAVELSAN’ın Bilişim Vadisi’nde bulunan ofisi aracılığıyla son dönemde, özelikle COVID-19 kapsamında dışa bağımlılığı en az seviyelere indirmek üzere yerli ve milli teknoloji seferberliği yaklaşımıyla çalışmalar yürüttüğünü belirten Ünal, şunları söyledi: “Yapay zeka, artırılmış gerçeklik, sanal gerçeklik, IoT çözümleri, otonom teknolojiler, siber güvenlik çözümleri, sağlık çözümleri alanlarında yer alan firmalar ile kendi çekirdek teknolojilerimizi kullanarak iş birlikleri geliştirmek istiyoruz.”
Bilişim Vadisi Genel Müdür Yardımcısı Mahmut Güleryüz ise TOGG’un (Türkiye’nin Otomobili Girişim Grubu) ardından HAVELSAN’ın da Bilişim Vadisi’nde olmasının herkes için çok büyük bir motivasyon, firmalar için güzel bir fırsat olduğunu ifade etti.

Online Kariyer Zirvesi Başladı
Bugüne kadar üniversitelerde ve kariyer fuarlarında düzenlenen ve sektör temsilcileriyle üniversite öğrencilerini bir araya getirmeyi hedefleyen kariyer buluşmaları içinde bulunduğumuz pandemi süreci nedeniyle bu yıl fiziki olarak gerçekleştirilemiyor.
HAVELSAN İnsan Kaynakları Uzmanları ve Kurumsal İletişim ekibi; HAVELSAN’ı, projelerini ve kariyer fırsatlarını öğrencilerle ve yeni mezun adaylarla buluşturmak amacıyla Haziran ayı başında Online Kariyer Zirvesi etkinliklerine başladı.
Her bölümde 3 farklı üniversitenin öğrenci topluluklarından birer temsilci ve alanında uzman bir HAVELSAN Mühendisi ve İnsan Kaynakları Temsilcisi ile, HAVELSAN YouTube kanalından canlı yayınlanan etkinliklerin ilkinde Ürün Yönetimi konusu işlendi ve İTÜ, Çukurova ve Hacettepe Üniversiteleri öğrenci topluluklarının temsilcileri sorularıyla programa katıldı. 18 Haziran tarihinde ikincisi düzenlenen etkinlikte ise konu; robotik ve otonom sistemlerdi. HAVELSAN Robotik ve Otonom Sistemler Grup Lideri Gürkan Çetin ve HAVELSAN İnsan Kaynakları İş Ortağı Zeynep Kaygusuz; Bilkent, Fırat ve İzmir Ekonomi Üniversitelerinden öğrencilerin sorularını yanıtladı. Etkinlik boyunca yayını takip eden öğrencilere sürpriz çekiliş soruları yöneltiliyor ve soruların tümüne cevap veren şanslı bir öğrenciye çekilişle hediye veriliyor.

HAVELSAN, Altın Örümcek Ödülleri’nde Finalde
Türkiye’nin web, dijital pazarlama, mobil teknolojileri kullanılarak gerçekleştirilen başarılı projelerinin daha iyi tanıtılması amacıyla bu yıl 18’incisi düzenlenecek Altın Örümcek Ödülleri’nde HAVELSAN’ın yeni web sayfası finale kaldı.
Kurum içinde ilgili tüm birimlerin katkısıyla hazırlanan HAVELSAN’ın yeni web sayfası, 28 farklı kategoride toplam 1360 başvurunun yapıldığı Altın Örümcek Ödüllerinde ‘’Kamu Kurumu’’ ve ‘’Üretim & Sanayi’’ kategorilerinde finale kaldı.

Türk Karasularının Güvenliği Artık HAVELSAN’ın Yerli Yazılımına Emanet
Savunma Sanayii Başkanlığının (SSB) öncülüğünde HAVELSAN mühendisleri tarafından geliştirilen Sahil Gözetleme Radar Sisteminin (SGRS) ilk yazılım paketi, Haziran ayı içinde Sahil Güvenlik Komutanlığına teslim edildi.
Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir, konuyla ilgili açıklamasında, kara suları ve sahillerin güvenliğinin yerli sistemlerle sağlanacağını söyledi. Prof. Dr. Demir; radar, elektro-optik ve diğer sensörlerle donatılacak istasyonlardan oluşacak Sahil Gözetleme Radar Sistemi Projesi hakkında şunları kaydetti: “7/24 kesintisiz gözetleme yapılacak, kaza, kaçakçılık, düzensiz göçle mücadele, kara suları ihlali, arama kurtarma konusunda etkin ve hızlı teknoloji sağlanacak ve kamu kuruluşlarıyla tam entegre şekilde çalışacak SGRS Projemizde, yazılım bileşenleri yerli ve milli olarak HAVELSAN tarafından geliştirilirken, radar ve elektro-optik sistemler ASELSAN tarafından üretildi.”
SGRS Projesi kapsamında, sensörler aracılığıyla elde edilen veriler ile kamu kurum ve kuruluşlarından temin edilen verilerin birlikte etkin kullanımını sağlamak amacıyla Sahil Gözetleme Bilgi Sistemi (SGBS) ve Deniz Bilgi Sistemi (DBS) ağları da oluşturulacak. SGBS, oluşturulacak merkezler ve sahil gözetleme istasyonları arasında bilgi paylaşımı için kullanılacak. DBS ile de sivil/askeri kamu kurumları arasında bilgi paylaşımı hedefleniyor.

Türkiye Siber Güvenlik Kümelenmesi’nde Eğitim
Türkiye Siber Güvenlik Kümelenmesi, Siber Güvenlik Online Eğitim Programlarına başladı.
Program kapsamında HAVELSAN Siber Güvenlik Mühendisi Hilal Şahin tarafından 9 Haziran’dan Kümelenme’nin YouTube kanalında canlı yayında “Mobil Uygulama Güvenliği Eğitimi” verildi.

MARS’a Ödül
Türk karasularında deniz gözetleme görevini yapmak üzere HAVELSAN mühendisleri tarafından geliştirilen MARS (Maritime Surveillance), TESİD Ürün Geliştirme Süreci Ödülüne layık görüldü.
HAVELSAN’ın Türkiye’nin kritik jeopolitik konumuna uygun olarak deniz gözetleme işlevini sağlamak üzere geliştirdiği MARS (Maritime Surveillance) ürünü, radar video işleme ve hedef tespit sistemi olarak platformlarda görev alıyor.
MARS, sivil veya askeri kurumların taleplerine uygun olarak deniz gözetleme işlevleri için maliyet etkin çözüm sağlıyor.
Askeri ve ticari sınır gözetleme kulelerinde, marka ve tipten bağımsız olarak her türlü radar sistemine entegre edilebilen MARS ‘ta, uluslararası standartlara sahip mesaj yapıları kullanılıyor.
Geliştirilen donanımda, kompozit video sinyallerini ayrıştırma, radar ekolarından plot/iz çıkarma, manuel/otomatik iz başlatma, verileri sayısala çevirme işlevleri gerçekleştiriliyor. Geliştirilen yazılım ise eşikleme ve plot çıkarma parametre ayarları, serbest alan maskeleme, radar video sergileme kabiliyetlerine sahip bulunuyor. Yeni geliştirilen algoritmalar sayesinde üst seviyede hassasiyete sahip iz çıkarma ve yönetimi başarıyla gerçekleştiriliyor.
MARS sayesinde hedef tespit ve takip yeteneği olmayan farklı tipte radarlara bu yetenek kazandırılarak, durumsal farkındalık açısından öneme sahip kritik hedeflerin hareket bilgileri, entegre olunan merkezi sisteme raporlanıyor ve taktik resimde yer alması sağlanıyor.
MARS ilk olarak Türk Boğazları Gemi Trafik Hizmetleri Sistem Yükseltmesi ve İlavesi Projesi’nde (TBGTH), proje yönetiminin yurt dışı bağımlılığı ortadan kaldırma hedefi ve farklı tipte sahalarda uyarlanabilen bir tasarım ihtiyacı üzerine geliştirildi. Halen TBGTH ve Uzun Ufuk Lojistik Destek sahalarında kullanılıyor.

HAVELSAN’dan NATO Sanayi Danışma Grubu’na Başkan
NATO komuta kontrol ve savunma iş birliği faaliyetlerinin sanayi ayağını temsil eden NATO Sanayi Danışma Grubu (NIAG) alt çalışma grubu dönem başkanı Türkiye oldu.
NIAG SG249 Alt Çalışma Grubu Dönem Başkanlığına HAVELSAN Komuta Kontrol ve Savunma Teknolojileri Sistem Mühendisliği Grup Lideri Serdar Üzümcü getirildi. Üzümcü, 1 yıl boyunca başkanlık yapacak.
NIAG SG249 “Low-Collateral Damage C-SUAS Effectors other than Jammers” kapsamında yürütülen çalışmalara başkanlık eden Serdar Üzümcü, NATO’nun askeri ihtiyaçlarının silahlanma projelerine dönüştürülmesi sürecinde, ilgili konunun sanayi bağını kuran ve belirlenen teknolojik ihtiyaçlar konusunda çalışmalar yürüten NIAG’ın genel kurulunda NATO ülkelerinin savunma sanayilerinin üst düzey temsilcilerinin bulunduğunu söyledi.
Üzümcü, dönem başkanlığının öncelikle Türkiye ve HAVELSAN’ın NATO nezdinde bilinirliğinin artmasına katkı sağlayacağını belirterek “Bu toplantılarda NATO’ya üye ülkeler kendi savunma sanayisi şirketlerinin çalışmalarını paylaşıyor ve NATO’daki askeri birliklerin teknolojik ihtiyaçları belirleniyor. Bu sürecin ardından, yılda 4 kez toplanması planlanan çalışma gruplarında, katılımcılar sahip oldukları derin uzmanlık alanları ve deneyimleriyle geleceğin teknolojilerini şekillendiriyor.” diye konuştu.

İTÜ ve HAVELSAN, Depreme Karşı Güçlerini Birleştirdi
İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) ve HAVELSAN iş birliği ile yapıların depreme dayanıklılığına ilişkin beton kalitesinin tahribatsız ve hızlı testi için mikrodalga görüntüleme cihazı geliştirilecek. 16 Haziran’da açıklanan bu iş birliği ile HAVELSAN ve İTÜ sahip olduğu deneyim ve yetenekleri birleştirerek çeşitli alanlarda ülkeye yeni teknolojiler kazandırmayı hedefliyor.
Geliştirilecek portatif mikrodalga test ve görüntüleme cihazı sayesinde, yapıların beton kalite ve standartlarının önceden tespit edilmesi ve görüntülenmesi sağlayacak. Cihazın uygulamaya konulması ile deprem bölgelerinde yer alan yapıların kolon ve diğer bölümlerine hiçbir tahribat yapmadan hızlı ve yüksek doğrulukla depreme dayanıklılık testleri yapılabilecek. Bu testlerde elde edilen veriler yapay zekâ tabanlı algoritmalar aracılığı ile değerlendirilecek. Böylece yapıların depreme dayanaklıklarının zaman içerisinde izlenmesi sağlanacak. Elde edilen bu verilerle ilgili kişi, kurum ve kuruluşlara erken uyarı yapılabilecek.
İTÜ ile HAVELSAN arasında Ar-Ge projelerine yönelik ortak çalışılması amacıyla imzalanan iş birliği anlaşması kapsamında, önümüzdeki aylarda da her iki kurum iki farklı ve yeni projeyi daha hayata geçirecek. Buna göre, İTÜ ve HAVELSAN, çevrim içi sınav yazılımı ile uzaktan tıp uygulamalarını birlikte yürütecek, hazır hale geldiğinde yapılan çalışmaları kamuoyuna birlikte duyuracak. Tüm çalışmalar için İTÜ ve HAVELSAN personelinin içinde yer alacağı ortak çalışma komisyonları oluşturulacak.

HAVELSAN’ın İnsansız Kara Aracı Yeni Yetenekler ile Geliyor
HAVELSAN’ın otonom ve robotik teknolojileriyle hava, kara, su üstü ve su altı platformları ortak harekat yapabilecek. Sürü zekasıyla çalışacak otonom ve robotik sistemlerin ilk prototibi HAVELSAN İnsansız Kara Aracı (İKA), bu önemli projenin de ilk adımı oldu.
HAVELSAN Eğitim ve Simülasyon Teknolojileri Genel Müdür Yardımcılığı, 2018’den bu yana otonom sistemler konusunda çeşitli çalışmalar yürütüyor. Bu kapsamda, Sürü Robotik Uçan Sistemler ile Robotik ve Otonom Kara Sistemleri alanlarında Ar-Ge çalışmaları gerçekleştiriliyor.
Çalışmalar sonucunda 2019 yılında kısa süre içinde orta seviye insansız kara aracı prototipi tasarlanarak geliştirildi. Prototip araçla sürüş ve arazide test faaliyetlerine devam ediliyor.
Orta seviye insansız kara aracı prototipi, otonom araç kontrol ünitesinden motor kontrol sistemine, batarya izleme sisteminden LIDAR ve RADAR gibi çevresel sensörler ile veri füzyon birimine, yapay zeka modülünden sağlık durum izleme sistemine, kamera ve görüntüleme sistemlerinden uzaktan kontrol ünitesine fiziksel çevresiyle uyumlu, kararlı ve gürbüz bir ünite olarak geliştiriliyor.
Boyu 150, genişliği 100, yüksekliği 60 santimetre olan HAVELSAN İnsansız Kara Aracı, 350 kilogram ağırlıkta bulunuyor. Elektrikli motora sahip araç, saatte 7 kilometre hıza çıkabiliyor.
İnsansız kara aracını ilk kez geçen yıl İstanbul’daki Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı’nda (IDEF) sergilemelerinin ardından önemli gelişmelere imza attıklarını belirten HAVELSAN Eğitim ve Simülasyon Teknolojileri Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Akif Nacar, geçen sürede şirket bünyesinde bu alandaki yapılanmayı tamamladıklarını, otonom araçlarla ilgili müdürlük seviyesinde birim kurduklarını ve 20’den fazla personeli burada görevlendirdiklerini söyledi.
Nacar, otonom sistemlere yönelik öz kaynaklarla Ar-Ge çalışmaları yürüttüklerini ifade ederek, insansız kara ve hava araçları ile su üstü ve su altı araçlar olmak üzere 4 farklı kategoride otonom araçlar geliştirmeyi hedeflediklerini bildirdi.
Mehmet Akif Nacar, HAVELSAN olarak araçların mekaniğini geliştirmekten ziyade bunların algoritmalarının geliştirilmesi ve otonom kontrolüne yönelik çalışmalar yürüttüklerini vurguladı.
Aracı ilk kez sergilediklerinde üzerinde Kimyasal Biyolojik Radyolojik Nükleer Tehdit Tespit Sistemi bulunduğunu anımsatan Nacar, şöyle konuştu: “Şu anda hala o sistem mevcut. Onunla ilgili çok farklı haberleşme sistemleri de getirildi. İstendiği zaman faydalı yük, KBRN yerine keşif gözetleme gibi başka bir sistem de olabilir. Sürü zekası konusunda otonomla ilgili testlerimize de başladık, o algoritmayı geliştirdik. Tek bir aracın otonom çalışmasından ziyade sürü şeklinde çeşitli görevleri icra edebilecek sürü zekasını da geliştiriyoruz. Çeşitli testler yapıldı, görevle ilgili testler de gerçekleştirildi. Özellikle dışarıda, kar, çamur, yağmur arazi ortamında testler yapıldı. Aracın performansı gayet iyi. Bundan sonraki süreçte insansız hava aracı, su altı ve su üstü araçlarda da benzer teknolojiler kullanarak yeni sistemler geliştiriyor olacağız.”