HAVELSAN, hem yurt içindeki hem de yurt dışındaki denizaltı projelerinde üstlendiği sorumluluklar ve teslim ettiği sistemlerle sualtı platformlarına yönelik elde ettiği kabiliyetleri ispatladı. Bu kabiliyetler, HAVELSAN’ın, denizaltıların savaş sistemlerinin geliştirilmesi sorumluluğunu alabileceği bir noktaya ulaştığını gösteriyor.
Denizaltılar, ülkemizin deniz gücünün stratejik bir unsurudur. Karmaşıklık ve kullanılan ileri teknoloji üzerinden yapılan sıralamada, uzay araçlarının hemen ardında yer alan denizaltılar, su altında 3 boyutlu harekât yapabilen savaş makinalarıdır. Denizaltılar; harekât alanları ve çevresel çalışma ve operatif fonksiyon ihtiyaçları, diğer platformlara göre çok daha fazla çeşitlilik gösteren platformlardır.

Deniz muharebelerinden istihbarat görevlerine kadar birçok kritik operasyonda kullanılan ve kabiliyetleri sayesinde kuvvet çarpanı olarak nitelendirilen denizaltılar, operasyonel verimliliği ve güvenliği en üst seviyeye taşıyacak komuta kontrol sistemlerine ihtiyaç duyarlar.
Denizaltılar için komuta kontrol sistemi tasarımı yapabilmek ve savaş sistemi entegratörlüğü yetkinliğine sahip olmak, ülkemiz açısından da stratejik seviyede önemli bir yetkinliktir. Bu yetkinlik, çeşitli projelerde HAVELSAN’a verilen farklı seviyelerdeki rol ve sorumluluklar ve devletimizin uzun vadeli stratejilerinin bir sonucu olarak ortaya çıktı.
Başlangıç REİS Sınıfı Denizaltılarla
HAVELSAN, suüstü ve hava platformlarının komuta kontrol sistemleri konusundaki deneyimi ve 2008 yılında başlattığı sualtı savaş yönetim sistemi yazılımı geliştirme faaliyetleri nedeniyle, Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) tarafından, denizaltı entegre komuta kontrol sistemi alanında teknoloji transferi yapılacak ana yerli firma olarak seçildi.
HAVELSAN, bu doğrultuda, REİS sınıfı denizaltıların geliştirildiği Yeni Tip Denizaltı Projesi (YTDP) kapsamında Savaş Yönetim Sistemi (SYS) yazılımının geliştirilmesi görevini, 2009 yılında imzalanan sözleşmeyle üstlendi. Bu görev, denizaltıya yeni tip bir torpido veya sensör ekleme dâhil, SYS’de gerekli modifikasyon ve değişiklikleri yapabilecek seviyeye gelmeyi de içeriyordu.
HAVELSAN, bu projede sadece yazılım ve donanım geliştirme değil, tüm sistemin entegrasyon ve sistem mühendisliği faaliyetlerinde de sorumluluk aldı. Proje kapsamında HAVELSAN tesislerinde, denizaltı komuta kontrol sisteminin yazılım ve donanım olarak eşleniği olan Karaya Konuşlu Test Sistemi (KKTS) kuruldu. Ayrıca belirli model bir torpidonun REİS sınıfı denizaltılara entegrasyonu kapsamında Silah Kontrol Sistemi donanımı da HAVELSAN tarafından üretildi ve test edildi.
SEDA Meydana Çıkıyor
HAVELSAN, bu proje ilerlerken paralelde sualtı sistemlerine yönelik Ar-Ge projeleri başlattı ve tamamen HAVELSAN ürünü olan Milli Sualtı Entegre Denizaltı Komuta Kontrol Sistemi (SEDA) yazılımını geliştirildi.
HAVELSAN SEDA; akustik ve akustik olmayan sensörlerden gelen verileri işleyen ve görüntüleyen, karar destek işlevlerini yerine getiren ve silahları ateşleyebilen bir sistemdir. Sistem böylece, platformlara akıl katan HAVELSAN’ın komuta kontrol alanındaki tecrübesi ve teknolojileriyle kullanıcılarının, karar vericilerin ve operasyonların verimliliğini en yüksek seviyeye çıkarılmasına hizmet eder.
HAVELSAN SEDA, kıyılarda, açık denizlerde ve sualtındaki karmaşık arazilerde, bir denizaltının bilgileri işlemesi için gerekli analiz sistemleri de dâhil olmak üzere; sualtı gözetimi ve seyri için özel olarak geliştirilmiş ve kendini kanıtlamış bir komuta kontrol sistemdir. Entegre olduğu sonar, sensör ve diğer sistemlerle uyum içerisinde çalışarak ilgili araçların performansını en üst seviyede kullanır. Denizaltıların çevresini tam olarak algılamasına ve taktik çevreyi tanımlamasına ve denizaltı kullanıcılarının durumu detaylı ve hızlı bir şekilde analiz etmesine olanak sağlar.
HAVELSAN SEDA, eksiksiz bir sualtı taktik resmi oluşturmak için sonar ve sensörlerden gelen verileri en hızlı ve doğru şekilde işler ve bunların tek elden sunulmasını sağlar. Denizaltı yönetimini kolaylaştırır ve süreçlerin verimliliğini arttırır. Taktik Data Link entegrasyonu sayesinde kuvvetlerin denizaltındaki güçlerini diğer unsurlarla birleştirir ve gerçek zamanlı veri toplama ve senkronizasyon yeteneğiyle durumsal farkındalığını en üst seviyeye çıkarır.
Sensörlerden aldığı verileri işleyen, sunan ve karar verme süreçlerini kolaylaştıran HAVELSAN SEDA, aşağıdaki temel faaliyetlerin yerine getirilmesini sağlar:
- Komuta ve kontrol işlevlerinin yerine getirilmesi.
- Akustik sensörlerden gelen verilerin analiz edilmesiyle hedeflerin tespiti, takibi ve sınıflandırılması.
- Radar, ESM, Periskop gibi akustik olmayan sensör verilerinin sergilenmesi ve yönetimi.
- Taktik Data Link entegrasyonu.
- Torpido, güdümlü mermiler, akıllı mayın sistemleri gibi tüm su altı silahlarının entegrasyonu.
- Genel seyir ve taktik seyir işlevlerinin yerine getirilmesi.
- Mevcut veri tabanlarını kullanarak tespit, teşhis ve kimliklendirme işlevlerinin yerine getirilmesi.
SEDA Uluslararası Sularda
HAVELSAN, sualtı sistemlerinde edindiği bilgi birikimini, sadece ülkemizde değil yurt dışında da kullanarak sektörün ihracatına katkıda bulunuyor. Kardeşlik ve dostluk bağlarıyla birbirimize bağlı olduğumuz Pakistan Deniz Kuvvetlerinin envanterinde bulunan AGOSTA 90B sınıfı denizaltıların yarı ömür modernizasyonu projesinde, HAVELSAN, STM’nin ana yükleniciliğinde, ilgili denizaltının savaş sistemi sorumluluğunu üstlendi. Tamamen yerli imkanlarla geliştirdiği SEDA’yı, AGOSTA sınıfı denizaltıları için uyarladı ve bu denizaltılara entegre etti.
HAVELSAN, bu ihracat sayesinde, YTDP projesinde SSB tarafından kendisine verilen görevi yerine getirebildiğini, bir denizaltının tüm savaş sistemi sorumluluğunu üstlenerek ve sistemi başarıyla kullanıma hazır hale getirerek ispatladı.
HAVELSAN, sualtı teknolojileri alanında yürüttüğü aktif projelerle ve Ar-Ge çalışmalarıyla şu anda bir denizaltının tüm savaş sistemini tasarlayacak, komuta kontrol sistemlerini ve kritik donanım bileşenlerini geliştirecek, entegre edecek; kısacası tüm savaş sistemi sorumluluğunu alabilecek seviyeye ulaştı.