Ana Sayfa Manşet Hedef: Geçmişten Gelen Güçle Gelecekte Daha Büyük Başarılar

Hedef: Geçmişten Gelen Güçle Gelecekte Daha Büyük Başarılar

YALTES, fotoğrafta görülen ve ADA sınıf korvetler için sunduğu köprüüstü çözümleriyle EPKİS ve SYS’yi birleştirerek tek ağ üzerinde entegre çözümler (unified solutions) sağlamayı hedefliyor.

YALTES, 20 yıllık süreçte, suüstü SYS’leri için 29 farklı ülkeye, 600’ü aşkın ürün teslim etti. Bu birikim ve tecrübenin yansıdığı yetişmiş insan kaynağı ve teknik altyapı, YALTES’e, gelecekte daha büyük hedeflere ulaşabilmek için güven veriyor.

Özgüven, YALTES ekibinden bahsederken kullanılabilecek sıfatlar arasında yer alıyor. Bu sıfatın arkasında ise en zor durumlarda bile projelerin başarıyla teslim edildiği hikâyeler bulunuyor.

YALTES Teknik Direktörü Fikrettin Emanet, 18 ayda tamamladıkları bir işin yarısından fazlasını 3 ay içerisinde nasıl yetiştirdiklerini, şöyle hatırlıyor: “Radar entegrasyonunu içeren bir projede, bize iletilen arayüz dokümanlarını kullanarak 18 ay boyunca çalıştık ve yazılımı tamamladık. Entegrasyonu gerçekleştireceğimiz tarihe yakın bir zamanda, radarın, teklifin verildiği tarihteki model olmayacağı; arayüzü farklı yeni bir radarın teslim edileceği bize bildirildi. Diğer projelerimizdeki ekiplerden de destek alarak yazılımın yaklaşık yüzde 60’ını 3 ayda değiştirdik ve testlere zamanında girerek başarıyla geçtik. Bu çalışma, YALTES ekibinin özgüvenini arttıran, örnek çalışmalardan biri oldu.”

YALTES’in çözümleri, Birleşik Krallık Deniz Kuvvetlerinin Inspiration (Tip 31) sınıfı fırkateynlerinde de görev yapacak.

YALTES Mühendislik Müdürü Orhan Barış ise şu anısını aktarıyor: “GENESİS projesinde, entegrasyon safhasında, radar video dağıtımı işleviyle ilgili bir sorun yaşıyorduk ve sistem çalışmıyordu. Ertesi güne çalışır hale getirmemiz gerekiyordu ve açıkçası hiç kimse de bunu başarabileceğimize inanmıyordu. Tüm gece çalıştık. Sonunda FPGA’lerden kaynaklanan bir sorun olduğunu tespit ettik ve sorunu giderdik. Ekibimiz doğal olarak yorulmuştu. Sabaha karşı 4’te, İstanbul’un Anadolu yönünden giriş noktalarından birinde bulunan o zamanki yerleşkemizin yanından geçen, karpuz yüklü bir kamyon gördük. Hemen arkadaşları yolladık, birkaç tane karpuz aldık ve küçük bir ‘karpuz partisi’ molası verdik. 5.30 itibarıyla da sorunu çözmüş olarak birkaç saat sonra gelecek heyet için hazırlıklara başladık. Testleri de başarıyla geçtik.”

Tempo Düşmeyecek

YALTES Proje Yönetim Ofisi Müdürü ve Proje Yöneticisi Sema Muslu, YALTES’in suüstü SYS alanındaki gelecek planlarını şöyle anlatıyor: “Gelecek dönemde, yurt dışı projelerde, özellikle de Tip 31 fırkateynlerinde elde edeceğimiz deneyimi, Türk Deniz Kuvvetlerine vereceğimiz ürünlere de taşımak ve müşteri gereksinimlerinin ilerisine geçmek istiyoruz. Siber güvenlik ve TEMPEST gibi konularda, son kullanıcı talep etmese bile yurt dışı projelerde uyguladığımız standartları uygulamaya devam edeceğiz.

SYS’nin birimlerini bir araya getiren ağlar; Muharebe Sistemi Veri Ağı (Combat System Data Network / CSDN) ve Muharebe Sistemi Video Ağı (Combat System Video Network / CSVN) olarak adlandırılıyor.

Mevcut çözümlerimize alternatif olarak, karaya konuşlu sistemler için veya yüksek askeri standartların aranmadığı platformlar için endüstriyel ve modüler sistemlerin kullanıldığı, mali yükü azaltılmış, mekaniği hafifletilmiş çözümler üzerine de çalışıyoruz.

EPKİS ve köprüüstü çözümlerimiz ile SYS’leri birleştirerek tek ağ üzerinde entegre çözümler (unified solutions) sağlamak da hedeflerimiz arasında yer alıyor.”

Muslu, bugüne kadar başardıkları çalışmalarla ilgiliyse şunları not ediyor: “Kuruluşumuzun 20. yılında, suüstü SYS alanında, dünya çapında bir noktaya ulaştık. Her şeyin ötesinde, birçok yerli platformda, SYS donanımlarının tamamında YALTES etiketi görebiliyoruz ve bu da bize, son derece büyük bir gurur veriyor.”

Loading

İlgili İçerikler

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezler kullanmaktadır. Bu konuda bilgi sahibi olduğunuzu düşünüyoruz, ancak isterseniz devre dışı bırakabilirsiniz. Kabul Et Detaylı bilgi almak için tıklayın.