HENSOLDT, IDEF 2023’te, geniş bir yelpazedeki sensör teknolojilerinden örnekleri, Türk savunma ve havacılık sanayisinin yanı sıra diğer ülkelerden fuara katılan ilgililere sunuyor. Firma, özellikle hava platformlarına yönelik çözümlerini tanıtmaya odaklandığı IDEF’te ayrıca, grup şirketlerinden HENSOLDT Analytics’in açık kaynak istihbaratı (OSINT) çözümlerini de sergiliyor.
Helikopterler, uçaklar ve insansız hava araçlarının (İHA) da aralarında yer aldığı çeşitli uçan platformlarda kullanılan sensör çözümleri konusundaki engin deneyimiyle tanınan HENSOLDT, IDEF 2023’te Kalaetron ürün serisinin bir parçası olan tam entegre bir sinyal istihbaratı (SIGINT) sistemi olan Kalaetron Integral’i tanıtıyor. Kalaetron Integral hem iletişim hem de radar sinyallerinin tek bir entegre sistem tarafından benzeri görülmemiş bir bant genişliğinde tespit edilmesini ve derinlemesine analiz edilmesini sağlayarak kullanıcısına avantaj sağlıyor.
HENSOLDT’un silahlı kuvvetlere ve sınır koruma yetkililerine yüksek durumsal farkındalık ve kısa tepki süresi sağlayan yenilikçi çok fonksiyonlu istihbarat, gözetleme ve keşif (Intelligence, Surveillance, Reconnaissance / ISR) radarı PrecISR 1000 de IDEF’te sergileniyor. HENSOLDT tarafından, İHA’lar dahil birçok hava platformuna kolaylıkla entegre edilebilecek şekilde geliştirilen PrecISR; yazılım tabanlı ve aktif elektronik taramalı dizin (Active Electronically Scanned Array / AESA) özellikli bir radar olması sayesinde küçük boyutuna ve düşük güç tüketimine rağmen, yüksek performans sağlayabiliyor ve yüksek kaliteli görüntüler üretebiliyor.
Karşı Önlemleri Otomatik Olarak Devreye Alıyor
HENSOLDT’un IDEF’te öne çıkaracağı bir diğer ürünü ise ateşlenen düşman füzelerini tespit edebilen AN/AAR-60 MILDS (Missile Launch Detection System / Atılan Füze Tespit Sistemi). Yaklaşan bir füzenin egzoz huzmesinden yayılan UV (morötesi) ışınımı (radyasyonu) tespit edebilen sistem, güneş ışığından kaynaklanan UV radyasyonundan etkilenmiyor (solar-blind) olmasıyla da dikkat çekiyor. Aldığı görüntüdeki nesneleri tespit edebilen (true-imaging) MILDS, yaklaşan füze tehditlerini ve yaklaşma istikametlerini, çok kısa bir süre içerisinde ve yüksek doğrulukla tespit ederek, pilota, tehdidi bertaraf edebilmesi için ihtiyaç duyduğu azami süreyi sağlıyor. Sistem ayrıca, karşı tedbir sistemlerini de otomatik olarak devreye alabiliyor.
Kara konuşlu radar çözümleri tarafındaysa HENSOLDT, hava sahasının çok hassas bir resmini sağlayabilen ASR hava trafik kontrol (ATC) radar ailesini tanıtıyor. Birincil ve ikincil gözetleme radarlarını içeren ASR’nin birincil radarı, iş birliği yapmayan, yani transponderleri olmayan küçük uçakları veya konum ve irtifa bilgisini bildirmeyen düşman hava araçlarını tespit ediyor. Yarı iletken teknolojili bir vericiye dayanan bu radar, rüzgâr enerjisi santrallerinin radarlar üzerindeki olumsuz etkilerini azaltmak ve geniş alan gözetimi için özel sinyal işleme teknikleri kullanıyor. İkincil radar ise transponderları aktif olan uçakların otomatik olarak tanımlanmasını sağlıyor.
Xpeller, Dronlara Karşı 7/24 Görevde
HENSOLDT, kara konuşlu radarların yanı sıra kritik alanların dron ya da İHA tehdidine karşı 7/24 korunmasında, uzun menzillerde bile düşük yanlış alarm oranı ve yüksek önleme olasılığı sunan Xpeller sistemini de IDEF’te sergiliyor. Son derece modüler bir sistem olan Xpeller; radar, elektro-optik, yön bulucu gibi çok sayıda algılayıcının yanı sıra elektronik karıştırıcı ve dron yakalayıcı gibi karşı tedbir sistemlerini tek bir komuta ve kontrol (C2) sistemi aracılığıyla bir araya getiriyor.
Güvenlik tarafındaysa HENSOLDT, grup firmalarından HENSOLDT Analytics’in açık kaynak istihbaratı (OSINT) çözümleri sunun yenilikçi yazılım ürünlerine odaklanıyor. Doğal dil işleme (Natural Language Processing) teknolojileri üzerinde uzmanlaşan HENSOLDT Analytics, çeşitli açık kaynak medya platformlarının izlenmesi ve analizi açısından kritik öneme sahip otomatik konuşma tanıma gibi teknolojiler üzerinde çalışıyor.