Ana Sayfa Advertorial HENSOLDT MILDS: Kızılötesi Arayıcı Başlıklı Füzelere Geçit Yok

HENSOLDT MILDS: Kızılötesi Arayıcı Başlıklı Füzelere Geçit Yok

Kızılötesi arayıcı başlığa sahip füzeler, hava platformları için ciddi bir tehdit oluşturuyor ve bu tehdidin seviyesi de gittikçe artıyor. Hem yakın zamanda yaşanan hem de halen devam etmekte olan çatışmalarda, hava aracı kayıplarının çoğunluğunun, yerden atılan kızılötesi güdümlü füzelerden kaynaklandığı görülüyor. Günümüzde, devlet dışı aktörler tarafından da temin edilebilen kızılötesi arayıcı başlıklı füzelerin, hava araçları ve mürettebatları için oluşturduğu bu tehdidin boyutları, artık göz ardı edilemez bir seviyeye ulaştı. Özellikle dost olmayan unsurların çevrelediği hava meydanlarını ve üsleri kullanan hava araçları için, gelişmiş ve etkili tedbirlere olan ihtiyaç, artık bir zorunluluk haline geldi.

Bu tehditle başa çıkabilmek için HENSOLDT, ateşlenen füzeleri tespit edebilen AN/AAR-60 MILDS’i (Missile Launch Detection System / Atılan Füze Tespit Sistemi) geliştirdi. Dünya genelinde binlerce MILDS sistemi; başta NH90, Tiger, UH-60, CH-47, C-130 ve P-3 olmak üzere, çeşitli döner ve sabit kanatlı hava araçlarına entegre edildi ve sahada gösterdiği etkinlik ve güvenilirlikle haklı bir ün kazandı.

MILDS, ilave soğutmaya ihtiyaç duymayan, yüksek çözünürlüğe ve hassasiyete sahip pasif sensörler içeriyor. Yaklaşan bir füzenin egzoz huzmesinden yayılan UV (morötesi) ışınımı (radyasyonu) tespit eden bu sensörler, güneş ışığından kaynaklanan UV radyasyonundan etkilenmiyor (solar-blind); ayrıca, aldıkları görüntüdeki nesneleri tespit edebiliyor (true-imaging). MILDS’i oluşturan sensör birimlerinin sayısı, ihtiyaca göre 6’ya çıkartılabiliyor.

MILDS, yaklaşan füze tehditlerini ve yaklaşma istikametlerini, kısa süre içerisinde ve yüksek doğrulukla tespit ederek pilota, tehdidi bertaraf etmek için azami süreyi sağlıyor. Ayrıca, karşı tedbirleri de otomatik olarak devreye alabiliyor. MILDS, gelişmiş sinyal işleme kabiliyeti, yüksek çözünürlüklü sensörleri ve “solar-blind” ve “true-imaging” özellikleri sayesinde, yanlış alarmları neredeyse ortadan kaldıran, güvenilir bir ikaz sistemi olarak dikkat çekiyor.

Yüksek güvenilirliğe sahip olan MILDS, takıldığı platformda herhangi bir elektromanyetik uyumluluk problemine neden olmadan ve sistem bütünlüğünü etkilemeden, ilave sensörle genişletilebiliyor. Düşük ağırlığı ve küçük boyutları sayesinde, her türlü platforma kolaylıkla entegre edilebilen MILDS’in sensörlerinde, hareketli parça bulunmuyor. Böylece sistem, yüksek bir arızalar arası ortalama süreye (Mean Time Between Failure / MTBF) ulaşıyor.

MILDS aynı zamanda, HENSOLDT’un ürettiği AMPS’nin (Airborne Missile Protection System / Hava Füze Koruma Sistemi) ana alt sistemlerinden birini oluşturuyor.

Avcı Uçakları için MILDS F

MILDS sisteminin, özellikle avcı (fighter) uçakları için optimize edilmiş AN/AAR-60 (V)2 MILDS F sürümü de bulunuyor. Sensörlerinin daha küçük boyutu ile MILDS F, avcı uçaklarının dışındaki uçak tiplerinde de kullanılabiliyor.

MILDS F, sensörlerin yanı sıra merkezi bir işlemci birimini de içeriyor. Yüksek işlem kapasitesine sahip MILDS F Karşı Tedbir Sinyal İşlemcisi (Countermeasure Signal Processor /CSP), aynı zamanda hava aracı ile ilgili tüm arayüzleri sağlıyor. Bu işlemci, görev sonrası değerlendirme ve analiz işlemleri için kayıt kabiliyetine de sahip.

Avrupalı F-16 Kullanıcıları, MILDS F’ye Güvenmeye Devam Ediyor

MILDS F Kullanıcı Grubu (MILDS F User Group), Avrupa’da, uçaklarında MILDS F’yi kullanan ülkeleri bir araya getiriyor. Bu yapıyı oluşturan sözleşme, sistemden memnuniyeti üst düzeyde olan kullanıcı ülkeler tarafından, ikinci kez 5 yıllık bir süre için uzatıldı. Böylece MILDS F Kullanıcı Grubu, mevcut üyeleri ile 2025 yılına kadar görev yapmaya devam edecek.

İlk olarak F-16 uçakları için tedarik edilen MILDS F, halen; NH90, CH-47 Chinook, AH-64 Apache, AS532 Cougar ve EH101 helikopterlerinde ve C-130 nakliye uçaklarında da kullanılıyor. MILDS F’nin tüm bu platformlarda aynı donanım ve yazılımla görev yapması, son kullanıcıların lojistik operasyonlarını önemli ölçüde kolaylaştırıyor. Son kullanıcılar aynı zamanda, ellerindeki yedek parçaları, platformlardan bağımsız olarak kullanabiliyor.

Geçtiğimiz yıllarda MILDS F’ye, son kullanıcılar tarafından talep edilen bir dizi özellik eklendi. Ayrıca sistem algoritmasının sağlamlığı (robustness), daha da üst bir seviyeye çıkartıldı. Kullanıcıları, MILDS F’nin, hem kendi ülkelerinde hem de uluslararası operasyonlarında topladığı uçuş verilerini, HENSOLDT ile paylaşıyor. Böylece HENSOLDT’un elinde büyük bir veri tabanı oluşmuş durumda. Bu veri tabanı, hem gelecekte envantere girecek sistemlerin geliştirme çalışmalarında hem de MILDS F’nin performansını iyileştirme çalışmalarında kullanılıyor.

MILDS Gelişimini Sürdürüyor

Son kullanıcılar, özellikle görece daha yavaş seyir süratine sahip ve alçak irtifadan uçan platformları için HENSOLDT’tan, MILDS’e, Düşman Ateşi Tespit (Hostile Fire Indication / HFI) özelliği eklemesini talep etti. Bu özellik, piyade tüfeği, makinalı tüfek ve uçaksavar topu gibi namlulu silahlarla yapılan atışları tespit ediyor. Böylece MILDS, hem füze atışlarını hem de namlulu silah atışlarını tespit eden bir çözüm sunuyor. MILDS Blok 2’ye kazandırılan HFI özelliği, MILDS F’ye de eklenmiş durumda.

HENSOLDT Hakkında

HENSOLDT, savunma ve güvenliğe yönelik elektronik sistemler alanında öncü şirketlerden biridir. Merkezi Münih yakınlarındaki Taufkirchen’de bulunan HENSOLDT, askeri ve sivil ihtiyaçlara yönelik sensör çözümleri konusunda Almanya’nın lider firmasıdır ve sektöründe stratejik lider pozisyonundadır. Veri yönetimi, robotik ve siber güvenlik gibi alanlarda yenilikçi konseptlere dayanan ve çok çeşitli tehditlere karşı etkili, yeni ürünler geliştiren HENSOLDT, faaliyetlerini, yaklaşık 5.500 çalışanıyla yürütüyor. HENSOLDT’un 2019 yılı cirosu ise 1,11 milyar avro seviyesinde gerçekleşti.

www.hensoldt.net

Loading

İlgili İçerikler

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezler kullanmaktadır. Bu konuda bilgi sahibi olduğunuzu düşünüyoruz, ancak isterseniz devre dışı bırakabilirsiniz. Kabul Et Detaylı bilgi almak için tıklayın.