Ana Sayfa Advertorial HENSOLDT’tan Yoğun Tehdit Ortamlarında, Karmaşık Senaryoların Üstesinden Gelen Hava Savunma Radarı: TRML-4D

HENSOLDT’tan Yoğun Tehdit Ortamlarında, Karmaşık Senaryoların Üstesinden Gelen Hava Savunma Radarı: TRML-4D

HENSOLDT, C-bant (NATO G-bant) kara konuşlu hava savunma radar ailesini, çok-fonksiyonlu hava gözetleme ve hedefleme radarı TRML-4D ile genişletiyor. Radar alanında en güncel ve en gelişmiş teknoloji olarak görülen Galyum Nitrat (GaN) Aktif Elektronik Taramalı Dizin (Active Electronically Scanned Array / AESA) antene sahip radar, sayısal (dijital) olarak şekillendirilmiş çoklu huzmeler oluşturabilme kabiliyeti ile öne çıkıyor.

TRML-4D, kısa ve uzun menzil aralığındaki hava hedeflerinin tespit edilmesi ve hava savunma sistemlerinin devreye alınması amaçlarıyla kullanılabiliyor. Bu görevler kapsamında radar, geniş bir yelpazedeki hava hedeflerini tespit edebiliyor, izleyebiliyor ve sınıflandırabiliyor. Özellikle küçük boyutlu, hızlı, alçaktan uçan ve manevra yapan seyir füzeleri, uçaklar, insansız hava araçları ve havada asılı duran helikopterler gibi tespiti zor hedeflere karşı etkili olabiliyor.

Sistemde yer alan ve dost-düşman ayrımını yapan ikincil radar ise Mk XIIA/S’ye kadar farklı sorgulama modlarında çalışabiliyor.

Rekabette Öne Çıkaran Özellikler

Aynı anda çoklu huzmeler oluşturabilmesi ve Doppler işleme kabiliyetleri, TRML-4D’yi rekabette öne çıkaran özellikleri arasında yer alıyor. Bu özellikler, radarın, tüm operasyonel görevlerde güvenilir bir performans sergilemesini ve yüksek güncelleme hızına ulaşabilmesini sağlıyor.

TRML-4D, coğrafi engellerin ve sinyal gürültüsünün yer aldığı ve çok sayıda hedefin uçtuğu karmaşık ortamlarda, üstün bir performans sergiler. Bu performans sayesinde, kısa ve orta menzilli hava savunma sistemleri ile birlikte kullanılabilir ve onların da performansını, üst bir noktaya taşır. Sürekli çalışabilecek ve yüksek göreve hazırlık oranına sahip olacak şekilde tasarlanan radarın, 7 gün-24 saat durmadan çalışacağı bir görevde, kritik hiçbir arıza yaşamaması ihtimali, %90’ın üzerindedir.

TRML-4D’nin bu nitelikleri, lojistik destek konusunda da önemli avantajlar sağlar. Sistem, görevini bakım gerektirmeden tamamlayabilir. Radarın, katı hal (solid-state) çoklu almaç ve göndermeçlere sahip olması, bir arıza yaşansa bile performansın, sadece arıza yaşanan bölüm ile orantılı olarak azalmasını (graceful degredation) sağlar. Böylece radar, görev gereksinimlerini karşılayan ya da bu gereksinimlere yakın bir performansla görevini sürdürebilir. Sistem bileşenlerinin sahip olduğu yüksek güvenilirlik, bakım ihtiyacını azaltırken gelişmiş cihaz içi test ekipmanları, bakım faaliyetlerini kolaylaştırır. Tüm bunlar, TRML-4D’nin ömür devri maliyetini önemli ölçüde aşağı çeker.

Hava Savunmasının Olmazsa Olmazı: Hız

TRML-4D, keşif ya da gözetleme faaliyetleri sonucunda belirlenen bir sektörü, her mekanik dönüşte iki kere tarayabilir. “Geçmişe bakma” (look back) özelliği sayesinde, tek bir tarama ile bir iz (track) başlatabilir. Hedefleri, otomatik olarak yüksek öncelikli tehdit olarak sınıflandırabilir ve bunları aydınlatmak (illumination) için ek kaynak ayırabilir. Sistem, tüm bu işlevleri, elektronik “ileriye/geçmişe bakma tarama” (look forward / back scanning) kabiliyeti sayesinde başarır.

TRML-4D’nin bu özellikleri, radarın, aynı zamanda yüksek bir iz güncelleme oranına ulaşmasını sağlıyor. Böylece sistem, güvenilir izleri, hızlı bir şekilde ve asgari tarama sayısı ile oluşturabiliyor.

Sistemin bu özellikleri, manevra yapan ve birden ortaya çıkanlar (pop-up) da dâhil olmak üzere farklı tehditlere karşı kullanılacak sistemlere, daha uzun reaksiyon zamanı tanır.

Hızlı Kararların Anahtarı: Doğruluk

C bandında çalışan anteninin tüm bileşenlerinin hassas kalibrasyonu, TRML-4D’nin, hem simetrik hem de asimetrik operasyon şartlarında, en küçük boyutlu hava hedefleri için dahi yüksek doğrulukta izler oluşturmasını sağlar. Böylece, hem karşı tedbirler, hızlı ve doğru bir şekilde hedeflere yönlendirilebilir hem de karşı tedbirlerin başarı olasılığı arttırılır.

En Karmaşık Senaryolarda Yüksek Performans

TRML-4D, radar kaynaklarını, farklı tarama faaliyetlerine atayabilir. Böylece yüksek hacimli arama ve yüksek öncelikli hedeflerin takibi görevlerini, karmaşık senaryolarda dahi bir arada yürütebilir. Farklı görevlerin bir arada yürütülebilmesi, güvenilir bir izleme performansını ve hedef sınıflandırmasını da beraberinde getirir. Bu performans, özellikle manevra yapan hedeflere karşı etkinlik sağlar.

TRML-4D’nin yüksek performansının arkasındaki diğer özellikleri arasında, otomatik olarak devreye giren elektronik karşı-karşı tedbirler (Electronic Counter-Counter Measures / ECCM) ve yüksek satürasyon noktası da yer alır. Sistem, yoğun tehdit ortamı gibi yükler altında bile tüm işlevlerini aynı anda yerine getirebilecek ve görevi başarıyla tamamlayabilecek kapasiteye sahiptir. Sistem ayrıca, karıştırmanın ya da kendi sinyalleri ile etkileşime giren yayınların olduğu ortamlarda da yüksek performansla görev yapabilir.

Daha da yüksek performans talep eden kullanıcılar, TRML-4D’yi, HENSOLDT’un TwinVis pasif radarı ile bir arada kullanabilir.

Ömür Devri Boyunca Sürdürülebilir

TRML-4D’nin modüler mimarisi ve yazılımla belirlenen özellikleri, sistemin kabiliyetlerinin arttırımsal olarak geliştirilebilmesinin ve sistemin kolayca uyarlanabilmesinin kapılarını açar. Bu sayede sistem, ömür devri boyuna güncel kalabilir ve geleceğin tehditlerine hazırlanabilir. Sistemin bu kabiliyetinin en güncel örneği, TRML-4D’nin, yazılım güncellemesi yapılarak roket, topçu mermisi ve havan mermisine karşı etkili olan sistemleri (Counter Rocket, Artillery, and Mortar / CRAM) destekleyecek şekilde güncelleniyor olmasıdır.

Yüksek Emniyet

HENSOLDT’un sektörde iyi bilinen sorgulama sistemi MSSR 2000 I®’nin ikincil radar olarak kullanılması sayesinde TRML-4D, oluşturduğu izlerin, dost mu yoksa düşman mı olduğu konusunda da güvenilir bir bilgi sağlar. Böylece dost ateşi durumu yaşanmasının önüne geçer. MSSR 2000 I®, Mod S ve Mod 5’in de dâhil olduğu, Mk XIIA/S’ye kadar olan sorgulama modlarını destekler.

HENSOLDT Hakkında

Savunma alanında faaliyet gösteren ve Almanya’nın lider kuruluşu olan HENSOLDT, sadece Avrupa’nın değil küresel pazarın da önde gelen oyuncularından biridir. Merkezi Münih yakınlarında, Taufkirchen’de bulunan firma, savunma ve güvenlik uygulamaları için algılayıcı (sensör) çözümleri geliştirmektedir. Aynı zamanda, teknoloji lideri bir şirket olarak bir yandan siber dünyaya yönelik ürün portföyünü geliştirirken bir yandan da geniş bir yelpazede ortaya çıkan tehditlere karşı yeni ürünler ortaya koymaktadır. HENSOLDT, bu faaliyetlerinde; veri yönetimi, robotik ve siber güvenlik gibi yenilikçi teknolojilerden yararlanmaktadır. 5.600’ün üzerinde çalışanı olan HENSOLDT, 2020 yılında 1,2 milyar avro gelir elde etmiştir. Hisseleri Frankfurt Borsası’nda işlem gören firma, bu borsada, SDAX endeksinde yer almaktadır.

Loading

İlgili İçerikler

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezler kullanmaktadır. Bu konuda bilgi sahibi olduğunuzu düşünüyoruz, ancak isterseniz devre dışı bırakabilirsiniz. Kabul Et Detaylı bilgi almak için tıklayın.