Hem askeri hem de sivil uygulamalarda; çevre güvenliğini sağlayacak, tehdit yaratan dronları tespit ve teşhis edecek ve onlara karşı tedbir alacak sistemlere ihtiyaç duyuluyor. HENSOLDT’un Xpeller çözümü, tüm bu ihtiyaçları, bir ürün ailesi yaklaşımıyla karşılıyor.
Dron olarak da adlandırılan insansız hava araçları, son yıllarda önemli bir teknolojik gelişim gösterdi ve birçok endüstride kullanım alanı bulmaya başladı. Bu araçları geliştiren firmalar, dronların kullanımını çok daha kolay hale getirdi ve maliyetlerini önemli ölçüde düşürdü. Böylece dron teknolojisi, çok daha erişilebilir hale geldi. Dronlar; insanların zorlukla erişebileceği bölgeleri kapsayan arama-kurtarma görevlerinde, gözetleme amacıyla kullanılabiliyor; güç hatlarının kontrol edilmesi gibi insanlar için tehlikeli olabilecek işleri üstlenebiliyor; ekili alanların havadan gözlemlenmesi gibi uzun süren basit işlerde insanlara destek olabiliyor. Diğer yandan, girilmesi yasak hava sahalarında kullanılmaları veya pilotları tarafından bilinçli ya da bilinçsiz şekilde insanları ve özel mülkü tehdit edecek şekilde uçurulmaları, dronları ciddi bir tehdit haline getirebiliyor.
Havaalanları, boru hatları, limanlar, enerji üretim tesisleri gibi kritik altyapılar; dronların istihbarat toplaması, kontrollü hava sahalarına girmesi veya doğrudan hasar vermesi gibi tehditlerle karşı karşıya bulunuyor. Bu tehditlerin gerçeğe dönüşmesi, çalışmaların sekteye uğraması veya kurumsal güvenilirliğin yitirilmesi gibi olumsuz sonuçlar doğurabiliyor ve ekonomik kayba yol açabiliyor. HENSOLDT, farklı güvenlik seviyesi ve performans isterlerine göre uyarlanabilen bir ürün ailesi olan Xpeller’i, tüm bu olumsuzlukların yaşanmasını önlemek amacıyla geliştirdi. Xpeller ürün ailesi, hem askeri hem de sivil uygulamalarda; çevre güvenliğini sağlayabiliyor, tehdit yaratan dronları tespit ve teşhis edebiliyor ve onlara karşı tedbir alabiliyor.

Entegre Çözüm
HENSOLDT, Xpeller ile tehdit oluşturabilecek dronlara karşı modüler ve kolayca konfigüre edilebilir bir çözüm sunuyor. Sistem, hem şehir içi hem de kırsal bölgelerde, en küçük boyutlu hobi amaçlı dronları bile kilometrelerce öteden tespit ve teşhis edebiliyor.
Xpeller’ın kullanıcısına sunduğu en önemli avantajlardan biri de entegre bir çözüm sunması. Xpeller, en güncel teknolojiye sahip radarlar, elektro-optik ve kızılötesi kameralar ve RF sensörleri gibi algılayıcılardan verileri topluyor, bunları birleştiriyor ve işliyor. Sonuçları da kullanıcı-dostu bir komuta-kontrol yazılımı üzerinden gösteriyor.
Xpeller, yüksek çözünürlüklü kameraları ve gelişmiş radarlarıyla tespit edilen dronun ciddi bir tehdit olup olmadığının değerlendirilmesini kolaylaştırıyor. Eğer ciddi bir tehdit söz konusuysa en uygun karşı tedbir uygulamaya alınabiliyor. Bu karşı tedbirler arasında yer alan RF karıştırıcılar sayesinde Xpeller, drona gelen sinyalleri engellemek ya da kontrol etmek; hatta dronun seyrüseferini etkilemek için kullanılabiliyor.
Şehir içi veya askeri üs gibi insan hayatının doğrudan tehdit altında olduğu alanlarda, sadece karıştırıcı gibi önleyici sistemleri kullanmak yeterince hızlı bir çözüm sunamayabiliyor. Xpeller, bu tür durumlarda, yapay zekâ tabanlı bir dron yakalama çözümü sunuyor: Dronları yakalayan avcı bir dron. Avcı dron, yapay zekâyı da kullanarak otonom olarak tehdit oluşturan dronu takip ediyor ve bir ağ atarak onu yakalıyor. Sonra da yakaladığı dronu güvenli bir yere taşıyor. Xpeller böylece, insanların bulunduğu kritik alanlarda istenmeyen olayların yaşanmasının ve saldırıların gerçekleşmesinin önüne geçiyor.
Xpeller, karşı tedbir olarak fiziksel imha sistemlerini de kullanabiliyor. Bu tür sistemler kullanıldığında, karşı tedbir iş akışı; tespit, teşhis, kontrol ve eyleme geçiş olmak üzere dört aşamadan oluşuyor.

Farklı Görevler için Farklı Konfigürasyonlar
Xpeller’in farklı görevler ve farklı operasyon konseptlerine yönelik çeşitli konfigürasyonları bulunuyor. Sistem, binalara kurulabiliyor ya da farklı boyutlardaki konteynerlere, kulelere (mastlara), araçlara ve römorklara entegre edilebiliyor. Bir Xpeller sistemi, algılayıcıları ve karşı tedbir sistemleriyle tek başına görev yapabildiği gibi birden fazla konumda bulunan algılayıcılarla ve karşı tedbir sistemleriyle bir arada da görev yapabiliyor.
Xpeller, koruma altına aldığı bölgeyi ve insanları etkin bir şekilde savunabilmek için erken istihbarata ihtiyaç duyduğunda, opsiyonel olarak, açık kaynak istihbaratı (OSINT) verilerini de kullanabiliyor.
Xpeller, geçtiğimiz yıl Hollanda’da gerçekleştirilen ve üst düzey katılımın da olduğu “King’s Day” (Kral Günü) ve “Remembrance Day” (Anma Günü) etkinliğinde; ayrıca, 2017, 2018 ve 2019 yıllarında Almanya’da gerçekleştirilen Oktoberfest etkinliklerinde başarıyla görev yaptı. Sistem, geçtiğimiz Eylül ayında, Norveç’te, Interpol yetkililerinin önünde başarılı bir gösterim de gerçekleştirdi.