İHA’lara karşı hava savunması kapsamında, elektro-optik algılayıcılar, özellikle radarlar tarafından tespit edilen hava araçlarının teşhis edilmesi için kullanılıyor. HTR ise bu algılayıcıların kabiliyetlerini daha da geliştirerek onları, hedefi insan müdahalesi olmadan, otonom olarak tespit edebilen sistemlere dönüştürmeyi amaçlıyor. HTR Ar-Ge Merkezi Müdürü Dr. Pelin Kuş, MRBS’21 sırasında yaptığı sunumda, firmanın bu alanda yaptığı çalışmaları anlattı.
Elektro-optik algılayıcılarla otonom olarak hedef tespiti yapılması; donanım tarafında, gece ve sis gibi düşük ışık şartlarında performans gösterebilen kameraların; yazılım tarafında ise gelişmiş sinyal işleme algoritmalarının kullanımını gerekli kılıyor.

HTR, GÖRSEN ürün ailesinin 2 üyesi; yakın kızılötesi dalga boylarında çalışan GÖRSEN VNIR 4K ve GÖRSEN SWIR (short-wave infrared / kısa dalga boyu kızılötesi) ile düşük ışık şartlarında performans gösterebilen çözümler sunuyor. Firma, bu ürünlerinin oluşturduğu görüntüleri işleyen algoritmaları ise HAVELSAN’ın görüntü işleme konusunda uzman ekibiyle iş birliği yaparak geliştiriyor.
Dr. Pelin Kuş, sunumunda, bu donanım ve yazılım bileşimi ile gerçekleştirilen testlerin sonuçlarını da paylaştı. HTR tarafından gerçekleştirilen testlerde, 1,7 km mesafede, 1 km’lik bir çapta dairesel uçuş yapan, 2,7 m kanat açıklığına sahip bir uzaktan kumandalı uçak kullanıldı. Dr. Pelin Kuş’un sunumunda gösterilen videoda, GÖRSEN ürün ailesini üyeleri tarafından alınan görüntüleri işleyen yazılımın, uçağı, 700 m mesafede tespit edip izlediği görüldü.

HTR’nin yaptığı teorik çalışmalara göre GÖRSEN VNIR 4K ürünü, 1,5 km mesafeden teşhis ve kimliklendirme yapabiliyor. Alınan görüntü içinde, hava aracı, az sayıda pikselden oluşan bir alanı kaplıyor; bu tabloda ise sistemin gürültü giderme kabiliyeti, kritik bir önem kazanıyor.
HTR, önümüzdeki dönemde, algoritmalar üzerindeki çalışmalarını sürdürmeyi ve daha farklı hava araçları ile denemeler yapmayı planlıyor.
GÖRSEN SWIR, Kritik Tesis ve Sınır Güvenliğinde Etkin Olarak Kullanılıyor

HTR’nin etkinlik gündeminde, kritik tesis ve sınır güvenliği konusunda kullanan ürünleri de yer aldı. Bunlardan GÖRSEN SWIR, çeşitli projelerinde kullanılıyor ve yeni teslimatları da devam ediyor.
HTR, GÖRSEN VNIR 4K’nın ise sınır güvenliği kapsamında, görünür ışık kameralarının bir alternatifi olduğunu vurguluyor. Bu ürünün güvenlik dışında farklı alanlarda da kullanılması planlanıyor.
HTR’nin, sınır güvenliği uygulamaları kapsamında çeşitli faydalı yüklerle entegre edilen Pan-Tilt Platform ürün ailesi; 5, 10, 25 ve 50 kg’lık faydalı yük taşıyabilen sürümleri ile genişliyor. HTR, kendi projeleri ve ASELSAN’ın projelerinde kullanılmak üzere, bu ürün ailesinden son 1 yılda 1.500 adet teslim etti.