Savunma ve Havacılıkta Endüstriyel İşbirliği Günleri (ICDDA), 12-14 Ekim’de, Ankara’da, ATO Congresium’da, 5. kez kapılarını açtı. 2020 yılında, COVID-19 nedeniyle gerçekleştirilemeyen etkinlik, pandemi sonrasında, iş birliği motivasyonuyla sektör profesyonellerini bir araya getirdi.
Ticaret Bakanlığı ve Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) destekleriyle OSTİM Savunma ve Havacılık Kümelenmesi (OSSA) tarafından düzenlenen etkinlikte, 50’nin üzerinde ülkeden, 90’ın üzerinde kuruluş yer aldı. 7.500 tane B2B görüşmesine ev sahipliği yapan etkinlik; Avrupa, Afrika ve Asya’dan katılımcı ülkelerin firma ve kurumları ile Türk firmaları arasındaki 20 adet iş birliği anlaşmasına da sahne oldu.

Oturumlara 1.500’den Fazla Kişi Katıldı
ICDDA 2022’nin ilk günü düzenlenen iki oturumda, katılımcılar, tedarik zincirinin bugünü ve geleceği ile ilgili sunumları takip etti. “Küresel Havacılık ve Uzay Sektörlerinde Tedarik Zincirinin Sürdürülebilirliği” ve “Kalite Perspektifinden Savunma Sanayi Değer Zinciri” başlıklı oturumları, Türkiye’de görev yapan askeri ve ticari ataşeler, kamu görevlileri, son kullanıcılar ile yurt içi ve yurt dışından firmaların temsilcilerinin de aralarında bulunduğu 1.500’ün üzerinde kişi takip etti.
Etkinliğin 2. ve 3 günlerinde ise “Boeing ile nasıl iş yapılır?”, “Romanya’daki Milli Savunma Şirketi ROMARM ile İş Birliği Fırsatları”, “Pakistan’da Savunma Sanayii Tedarik Süreci” ve “Askeri Elektronik Cihazları Tasarımı, Kontrol Sistemleri ve Önemi” başlıklı seminerler gerçekleştirildi.

Konuşmacılar, Sektörün Gelişimine ve ICDDA’nın Katkılarına Vurgu Yaptı
Etkinliğin açılış konuşmalarını; Savunma Sanayii Başkan Yardımcısı Serdar Demirel, TBMM Milli Savunma Komisyonu Başkanı Ahmet Aydın, ATO Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Baran, OSTİM OSB Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Aydın ve OSSA Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Mithat Ertuğ gerçekleştirdi. TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı Ziya Altunyaldız da etkinliğe bir video mesajı gönderdi.

“Yapılmayanı Yaptık”
Savunma Sanayii Başkan Yardımcısı Serdar Demirel, konuşmasında, barış ve huzur içinde yaşamanın, savunma sanayisinin kurgusu ile mümkün olduğuna işaret etti. Türk savunma sanayisinin, dünya savunma sanayisine getirdiği yeniliklere dikkat çeken Demirel, “İHA’nın kalaşnikofunu yapan, Türkiye oldu… Bizim en optimum çözümü bulmamız gerekiyordu. Oyun değiştirici, caydırıcı yeni silah sistemleri üzerinde çalışmalarımız devam ediyor. Türk savunma sanayisinin, dünya savunma sanayisinin içerisinde bu kadar hızlı yükselmesinin de ayrışmasının da en büyük sebeplerinden bir tanesi budur. Çünkü yapılmayanı yaptık, farklı düşündük.” dedi.

“ICDDA, Sektöre Önemli Katkılar Yapıyor”
TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı Ziya Altunyaldız, video mesajında; savunma ve havacılık sanayisinin birçok sektöre dokunduğunu ve Türkiye’nin nitelikli iş gücünün ve teknolojik üstünlüğünün göstergesi olduğunu ifade etti. Altunyaldız, ICDDA’nın, nitelikli organizasyon yapısı ve tesis ettiği güçlü ağ ile birlikte, sektöre önemli katkıları olduğunu da kaydetti.

Etkinlikler, Elde Edilen Başarıları Gösteriyor
Katılımcılara seslenen TBMM Milli Savunma Komisyonu Başkanı Ahmet Aydın, ICDDA gibi savunma sanayi alanında düzenlenen ve sektörün önde gelen firmalarını buluşturan etkinliklerin, Türk savunma sanayisinin son yıllardaki başarısının somut bir göstergesi olduğunu belirtti. Savunma ve Havacılık Sanayii İmalatçılar Derneği’nin (SaSaD) performans verilerini referans gösteren Aydın, savunma sanayisinde son 20 yıldaki değişime dikkat çekti.

“Savunma Sanayisinde Kilogram Başı İhracat Rakamı 70 Dolar”
ATO Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Baran, konuşmasında, Türk savunma sanayisindeki yerlilik oranının arttığına işaret etti ve “Ülkemizin katma değerli ürün ihraç etme kilogram fiyatı yaklaşık 1,5 dolarken savunma sanayisinde kilogram başı ihracat rakamı 70 dolar.” dedi. Baran, OSTİM’in son 10 yılda, Türkiye’deki önemli sanayi bölgelerinden biri olarak öne çıktığını da sözlerine ekledi.

“Rekabet Gücünü Arttırmaya Çalışıyoruz”
Açılış töreninin bir diğer konuşmacısı olan OSTİM OSB Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Aydın, OSSA’nın 300’ü aşkın firmadan oluşan bir kümelenme olduğunu belirterek OSTİM’in 7 ayrı kümelenmeye ev sahipliği yaptığı bilgisini paylaştı. Aydın, konuşmasında; “Firmaları bir araya getirerek onların rekabet gücünü arttırmaya çalışıyoruz.” ifadelerine de yer verdi.

“Yerli Katkı Payı yüzde 70’i Aştı”
OSSA Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Mithat Ertuğ ise konuşmasında, OSSA’nın, savunma ve havacılık sanayisinin mal ve hizmet üreten KOBİ’lerinin ortak hareketiyle Temmuz 2008’de kurulduğunu hatırlattı ve şunları söyledi: “OSSA; yerli üretim payını arttırma, savunma ve havacılık sanayisi KOBİ’lerini uluslararası pazarda rekabet edebilir hale getirme, nihai ürünleri uluslararası pazarlara açma, üniversitelerle çalışarak KOBİ’lere teknoloji transferi yapma ve yetenekleri gelişen alt tedarikçilere tüm dünya ile rekabet avantajı oluşturma hedefleri ile çalışmalarını sürdürüyor.”
ICDDA 2022, 3 gün boyunca, ikili iş görüşmeleri ve seminerlerle devam etti.










