Özel eğitimli görev birliklerinin icra ettikleri operasyonlarda sahaya tümüyle hâkim olmaları hedeflenmektedir. Bu amaçla görev öncesi detaylı planlamalar yapılır. Operasyon sırasında, personelin konumları ve görevi yapabilecek durumda olmaları birliğin zarar görmeden görevi başarabilmesi için hayati öneme sahiptir.
Mobil platformlarda çalışabilecek şekilde milli imkânlarla geliştirilen ATOK yazılımı; coğrafi bilgi sistemi fonksiyonları ile harita ve taktik resim kabiliyetini güvenlik güçlerimizin kullanımına sunmaktadır. Ayrıca, özel geliştirilmiş mesajlaşma yazılımları ile her türlü istihbaratın (fotoğraf, video, sesli, yazılı mesaj, doküman vb.) birlik içinde paylaşımına imkân verilmektedir.
360 Derece Saha Hâkimiyeti
ATOK, personelin sahada hareketlerini kısıtlamayacak şekilde taşınabilir ve hazır ürünlerden oluşmaktadır. Sistem, özel görev birliklerinin durumsal farkındalığının artırılmasına ve dost ateşinin önlenmesine olanak tanıyan ileri teknolojiyle donatılmıştır.
Ayrıca operasyonu gerçekleştiren ekibe göre özelleştirilmiş konfigürasyonlara sahiptir.
ATOK Sisteminde, personelin taşıyacağı mobil bir cihaz ve bu cihazla uyumu algılayıcılar mevcuttur. ATOK Mobil Cihazında özel olarak geliştirilmiş harita altyapısı ile harekât fonksiyonları birleştirilmiştir. Harita altyapısı üzerinde, NATO ve Milli Semboloji standartlarına uygun olarak taktik haritalar oluşturulabilmektedir. Diğer yandan birlik içinde farklı görevlere sahip personelin görevini yaparken ihtiyaç duyacağı bir takım ilave fonksiyonlar ve algılayıcılar da ATOK sistemine eklenmiştir.
Artırılmış Gerçeklik ve Üstün Yapay Zekâ Teknolojisi

Yapay zekâ algoritmaları ve özel geliştirilmiş yazılımlarla çalışan Artırılmış Gerçeklik Gözlüğü, sahadaki operasyonun bireysel takibi açısından yeni nesil bir kabiliyet sağlayacaktır.
Gözlük üzerinden, birlikteki tüm personelin sağlık durumu bilgileri, rota bilgileri, işaretlenmiş düşman unsurların konumları gibi önemli taktik bilgiler uygun sembollerle gösterilmektedir. Ana karargâhtan gelen yönergeler ve hedef noktalar da tim komutanı tarafından kolaylıkla görüntülenebilmektedir. Paraşütçü birliklerin iniş yapacağı noktalar yine Artırılmış Gerçeklik kabiliyeti sayesinde sembollerle işaretlenmektedir.
Tümüyle Mobil Sistem
Sahadaki personelin birbiri ile haberleşmesi ve istihbarat paylaşımını sağlamak üzere ULAK tarafından milli olarak geliştirilen LTE baz istasyonu kullanılmaktadır. Diğer tüm sistem bileşenleri ile birlikte LTE Baz istasyonu da taktik bir araç üzerinde yer almaktadır. Tüm sistem taşınabilir olacak şekilde tasarlanmıştır.
LTE Baz istasyonu, kapsama alanındaki birlik için güvenli bir haberleşme ağı oluşturmaktadır. Bu ağ, birlik içinde sesli, yazılı ve görsel istihbarat paylaşımını mümkün kılmaktadır. İlave olarak video görüşmesi özelliği de sisteme kazandırılmıştır.
ATOK Siteminin, yerli ve milli olarak geliştirilen diğer güvenli haberleşme sistemleri ile birlikte çalışabilmesi hedeflenmiştir. Bu amaçla uzak karargâh haberleşmesi için güvenli, yerli mobil uydu haberleşme (SATCOM) sisteme entegre edilmiştir. ATOK Sistemi, milli olarak geliştirilen dar bant ve geniş bant Mesh özellikli telsiz altyapısıyla uyumlu çalışabilecektir.

İhtiyaca Özel Geliştirilmiş Kabiliyetler
Yerli imkânlarla geliştirilen ATOK Sistemi, özel operasyonların kayıp verilmeden ve başarıyla tamamlanması için gerekli olan desteği sağlayacaktır.
ATOK Sistemi, gelişen teknolojiyi takip edecek şekilde tasarlanmıştır. Bu nedenle herhangi bir donanım, cihaz, sistem veya lisans bağımlılığı bulunmamaktadır. Temel alınan işletim sistemi standartlarına uygun olarak, yerli ve milli imkânlarla geliştirilmiş ürünler başta olmak üzere birçok algılayıcı ve alt sistemlerle uyumlu olarak çalışabilecektir. ATOK Sistemin sürekli gelişebilmesi için hızla teknolojik değişimlere göre kendini yenileyebilmesi amaçlanmıştır.
Her Durumda ve Her Yerde Personel Takibi
Harekât sahasındaki personelin coğrafi konumu ve taktik durumu GPS verileri ile anlık olarak takip edilebilmektedir. Bu bilgiler birlik içinde paylaşılabilmekte ve böylece taktik saha hâkimiyeti sağlanmaktadır.
Ancak; GPS bilgisinin olmadığı veya karıştırıldığı durumlarda dahi birlikteki personelin konum bilgilerinin bilinmesi operasyonun başarısı ve kaybın azaltılması açısından hayati öneme sahiptir. Özel olarak geliştirilmiş algoritma ve yazılımlarla, GPS bilgisi olmasa dahi personelin konum bilgisi oluşturulmaktadır.
ATOK Sisteminin GPS’li veya GPS’siz konum takibi özelliği, sahadaki ekibe her koşulda durumsal farkındalık ve saha hâkimiyeti sağlamaktadır. Personelin kalp atışları, nabız ve vücut sıcaklığı gibi veriler özel geliştirilmiş bir sensör aracılığıyla alınmaktadır. Bu verilerle yapay zekâ destekli triyaj değerlendirmeleri yapılmakta ve tıbbi yardıma ihtiyaç duyan personel anında tespit edilmektedir. Yaralı personelin bulunduğu yere gerekli sıhhi yardım en kısa sürede sağlanabilmektedir.
İnsansız Araçlarla Entegrasyon ve Birlikte Çalışabilirlik
ATOK Sistemi otonom platformlarla bilgi paylaşabilmekte ve birlikte çalışabilmektedir. LTE veya geniş bant Mesh özellikli telsiz haberleşme kabiliyeti olan otonom platformların, ATOK mobil cihazı veya ATOK komuta kontrol tableti ile kontrolü yapılabilmektedir. Ayrıca bu insansız platformlar üzerindeki kamera gibi faydalı yüklerin kontrolü, elde edilen video ve görüntülerin mobil cihazlarda personele anında gösterimi kabiliyeti de ATOK Sistemine kazandırılmıştır.
Operasyon bölgesine ait İHA (İnsansız Hava Aracı) görüntüleri, güvenli haberleşme altyapısı üzerinden alınmakta ve ihtiyaç halinde operasyon ekibiyle paylaşılabilmektedir.
Güvenli Haberleşme, Güvenli Sistem

ATOK Sistemi, üst seviye ve katmanlı güvenlik kriteleri esas alınarak tasarlanmıştır. Haberleşme altyapısındaki güvenlik tedbirlerinin yanı sıra cihaz ve kullanıcıya yönelik birden çok katmalı güvenlik tedbirleri alınmıştır. Tüm bunların ötesinde veri paylaşımı için öze şifreleme ve kripto önlemleri alınmıştır.
ATOK, IDEF 2021’de
ATOK, 17-20 Ağustos 2021 tarihleri arasında, 14. salon/1431B numaralı stantta potansiyel kullanıcıları ve savunma sanayi profesyonelleri ile buluşacak.