Ana Sayfa Haberler IDEF Özel Dosya Bölüm 1: IDEF 2017, Sektörün Hâkim Konumunu Teyit Etti

IDEF Özel Dosya Bölüm 1: IDEF 2017, Sektörün Hâkim Konumunu Teyit Etti

MSI Dergisi’nin 146, 147 ve 148’inci sayılarında yayımlanan ve IDEF 2017’ye ilişkin haber ve değerlendirmelerin yer aldığı yazı dizisinin giriş bölümü, aşağıda paylaşılmıştır:

 

Cumhurbaşkanlığı himayesinde, Milli Savunma Bakanlığı (MSB) ev sahipliğinde ve Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfı (TSKGV)’nın yönetim ve sorumluluğunda düzenlenen IDEF 2017, 13’üncü Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı (IDEF 2017), 9-12 Mayıs tarihleri arasında, İstanbul’da gerçekleştirildi. Bu yılki fuara, Türk firmalarının ilk kez sergiledikleri ürün ve çözümlerinin fazlalığı ile imzalanan sözleşme ve mutabakat muhtırası sayısındaki artış damga vurdu. Fuar, yerli firmaların, Türk savunma ve havacılık sektöründe her türlü ihtiyacı karşılamaya hazır olduklarını ve sektörün her alanına hâkimi olma kararlılıklarını gözler önüne serdi.

 

IDEF 2017, 50 ülkeden, 503’ü yabancı; 317’si ise yerli olmak üzere, toplam 820 firma ve firma temsilciliğine ev sahipliği yaptı. Fuarı, 67 ülke ve 2 uluslararası kuruluştan 133 heyet (637 heyet üyesi) ve 60.754’ü yerli; 5.028’si yabancı (116 ülkeden) olmak üzere, toplam 65.782 kişi ziyaret etti. Fuara, Sierra Leone Cumhurbaşkanı Ernest Bai Koroma, 26 Bakan, 6 Genelkurmay Başkanı, 17 Bakan Yardımcısı, 5 Genelkurmay Başkan Yardımcısı, 10 Kuvvet Komutanı ve 14 Müsteşar ile çok sayıda sivil ve askeri tedarik makamı da katıldı.

IDEF 2017’de, 2.240 adet randevulu görüşme ve stant ziyareti; 50 de imza töreni gerçekleştirildi. Fuar alanının yanı sıra deniz platformları da Büyükçekmece Limanı’nda sergilendi.

İş Birliği Platformu

Açılış töreninde, kürsüye ilk olarak, TSKGV Genel Müdür Vekili Sadık Piyade geldi. Piyade, fuar ile ilgili şunları söyledi: “Türk savunma sanayisinin dışarı açılan kapısı olan IDEF, dünyanın en büyük savunma fuarlarından birisi olmuş; uluslararası ve yerli savunma sanayisi şirketleri için, önemli bir iş birliği, pazarlama ve tanıtım platformu konumuna ulaşmıştır.”

TSKGV’nin, bu yıl, kuruluşunun 30’uncu yıldönümünü kutladığını hatırlatan Piyade, sözlerine son verirken, TSKGV’yi bağışları ile var eden Türk milletine teşekkür etti.

 

Kendini İspatlamış Sistemler Sergileniyor

Piyade’nin ardından kürsüye, Savunma Sanayii Müsteşarı Prof. Dr. İsmail Demir geldi. Prof. Dr. Demir, konuşmasında şunları söyledi: “Savunma sanayimiz, 1.000’den fazla şirketimizin, KOBİ’lerimizin, araştırma kuruluşlarımızın ve üniversitelerimizin katılımıyla mili bir yapıya dönüşmüş vaziyettedir. Dünyanın en büyük 100 savunma sanayi firması arasında, iki firmamız bulunmaktadır. Dünyanın tüm bölgelerinde, dost ve müttefik ülkeler ile iş birliği ve ihracat faaliyetlerimizi sürdürmekteyiz. Müsteşarlığımızca yürütülen uluslararası iş birliği ve ihracat faaliyetlerinde, ülkemizin savunma sanayisi kabiliyetlerinin tanıtımı yapılmakta ve müttefik ülkeler ile iş birliği süreçleri geliştirilmektedir. İlgili ülkeler ile savunma sanayisi alanında kurulan iş birlikleri, mevcut siyasi ilişkilerimizin kuvvetlendirilmesi açısından da önem arz etmektedir. Türk savunma sanayisinin son yıllarda göstermiş olduğu gelişim, birçok alanda, firmalarımızın; platform, sistem ve yeteneklerinin, yurt dışı pazarlarda talep edilir hâle gelmesini sağlamıştır. Yerli firmalarımız tarafından üretilen ve Türk Silahlı Kuvvetlerinin bizzat kullandığı; sahada kendini ispatlamış platform ve sistemler, birebir IDEF 2017 fuar alanında sergilenecektir. Bu nedenle IDEF 2017 fuarının, milli kabiliyetlerimizin dünya kamuoyuna tanıtılması ve iş birliklerinin geliştirilmesi açısından oldukça önemli bir platform olduğu kanaatindeyiz. Bununla birlikte, IDEF 2017 fuarı; savunma, güvenlik, kara, denizcilik, havacılık ve uzay sanayisi sektörlerinde, yabancı platform, sistem ve malzeme üreticilerine de ev sahipliği yapacaktır. Önemli projelerin de imzaları atılacaktır. Tüm misafirlerimizden, bu önemli fırsatı değerlendirerek, dünya barışı ve istikrarlı bir geleceğin tesis edileceği; uzun yıllar boyunca devam edecek dostlukların kurulacağı bir platforma dönüştürülmesinde desteklerini beklemekteyiz.”

Prof. Dr. Demir’in konuşmasının ardından, Türk savunma ve havacılık sanayisinin başarıyla yürüttüğü projelerin görüntülerinin yer aldığı tanıtım filmi gösterildi.

 

Kazan-Kazan Formülünü Hayata Geçireceğiz

Törenini bir sonraki konuşmacısı, Milli Savunma Bakanı Fikri Işık oldu. Bakan Işık, küresel terör tehdidine dikkat çekti ve bu tehdidin, savunma ve güvenlik harcamalarında, dünya genelinde bir artışı tetiklediğini belirtti. Bu durumun, iş birliğinde yeni kapılar açtığını, şu sözlerle anlattı: “Savunma harcamalarındaki artışın, ülkelerin genel refah ve gelişmişliğinden çalarak değil, refah ve gelişmişliğe katkı sağlayacak şekilde olmasını arzu ediyoruz. Savunma harcamaları; üretimi, istihdamı ve kalkınmayı sağlayacak şekilse planlanmalıdır. Bazı ülkelerin sadece satıcı, bazı ülkelerin de alıcı rolünde olduğu bir sömürü düzeni alışkanlığından çıkılmalı, sistem; güvenlik, istikrar ve kalkınma ideali üzerine kurulmalıdır. Bu anlayışın hayata geçmesi için, ülkeler arası iş birliğinin artması; bilgi, tecrübe ve teknoloji paylaşımı ile ortak üretim gibi alanlara daha fazla yoğunlaşılması gerekmektedir. Bazı ülkelerin sürekli kazandığı, bazı ülkelerin ise sürekli kaybettiği bir düzen sürdürülebilir değil. Herkes için kazan-kazan formülü hayata geçirilmelidir. IDEF 2017’de, savunma sanayisinde herkesin kazandığı fırsatların en güzel şekilde oluşturmasını istiyoruz ve diliyoruz.”

Bakan Işık, Türkiye’nin savunma ve havacılık alanında iş birliği anlayışını da şöyle dile getirdi: “Bu dünyada, artık bir ülkenin, tüm güvenlik ve savunma ihtiyaçlarını, kendi öz kaynakları ve kabiliyetleri ile karşılamasının mümkün olmadığını düşünüyoruz. Kazandığımız bilgi birikimi ve tecrübelerimizi, dostlarımızın da istifadesine sunuyoruz. Sadece ürün satmanın peşinde değiliz. Biz uzun vadeli ortaklıklar kurmayı, ortak projeler geliştirmeyi hedefliyoruz. Finansmana erişim problemi yaşayan dost ülkeler için de barter sistemi ve benzeri modelleri hayata geçirmek için çalışmalarımızı yoğunlaştırdık; tamamlamak üzereyiz. Artık uluslararası bir marka olan IDEF, tüm bu iş birliklerini geliştirmek için çok uygun fırsatlar sunuyor.”

 

Teknolojik Araçlar Başarıyı Getiriyor

Törenin son konuşmasını, Başbakan Binali Yıldırım yaptı. Konuşmasında, jeopolitik durum ve dünyadaki gelişmelerle ilgili değerlendirmelerde bulunan Başbakan Yıldırım, Türkiye’nin yaklaşımını, “Kendi güvenliğimiz için istediğimizi, herkes için istiyoruz.” cümlesi ile dile getirdi.

Başbakan Yıldırım, küresel terörle ve kaçak göçle mücadelede Türkiye’nin elde ettiği başarılara vurgu yaptı ve “Güvenlik güçlerimizin başarısında, teknolojik araçların kullanılması, çok önemli bir fark ortaya koyuyor.” dedi.

Başbakan Yıldırım, savunma sanayisi ile ilgili de bazı rakamlar verdi ve şunları söyledi: “15 yıl önce, savunma sanayisinde dışa bağımlılığımız %80’ler mertebesinde iken bugün bu oran, %40’ların altına düşmüştür… 1.000’den fazla şirket, KOBİ’ler, araştırma kuruluşları ve üniversitelerin katılımı ile yerli ve milli savunma sanayisi altyapısı oluşturulmuştur ve çalışmalar devam etmektedir. Ar-Ge harcamalarına ayırdığımız pay da yıldan yıla artmaya devam ediyor… Milli ve yerli teknolojiler, ancak Ar-Ge ve yatırımla mümkün olur.”

Konuşmaların ardından, fuarın açılışını temsil eden kurdele kesimi yapıldı ve tören, aile fotoğrafının çekilmesi ile sona erdi.

Devletin Desteği Tam

Açılış töreninin ardından, Başbakan Yıldırım ve başta Sierra Leone Cumhurbaşkanı Ernest Bai Koroma olmak üzere beraberindeki heyet, fuar alanını dolaşarak, sergilenen sistemleri incelediler. Başbakan Yıldırım, yerli firmaların stantlarının yanı sıra yabancı firmaların stantlarına da ilgi gösterdi.

Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, fuarın sonuna kadar yoğun bir programı takip etti. Azerbaycan, Burkina Faso, Gabon, Gana, Gürcistan, Filipinler, İtalya, Katar, KKTC, Kosova, Lübnan, Madagaskar, Malezya, Moğolistan, Sudan, Uganda ve Ukrayna’dan gelen; bakan, genelkurmay başkanı ve heyetlerle bir araya geldi. Ayrıca, Nisan ayında Malezya’da gerçekleştirilen Langkawi Uluslararası Denizcilik ve Havacılık Fuarı’nda oluşturulan Türkiye-Endonezya-Katar-Malezya-Pakistan Beşli Mekanizması’nın ilk toplantısı da Bakan Işık’ın da katılımı ile fuar sırasında gerçekleştirildi. Toplantıda konuşan Bakan Işık, dünyanın içinden geçtiği bu kritik dönemde, birbiri ile aynı görüşleri paylaşan; uluslararası sorunlar karşısında benzer tutumlar izleyen bu 5 ülkenin yakın iş birliğinin, hiç olmadığı kadar önem kazandığını söyledi. Bakan Işık, şöyle devam etti: “Bu doğrultuda, Katar Savunma Bakanı Sayın Halid Bin Muhammed Al Attiyah’ın önerisi ve Malezya Savunma Bakanı Sayın Hishamuddin’in desteği ile ortaya çıkan beşli mekanizmaya büyük önem verdiğimizi, özellikle belirtmek istiyorum. Bölgelerinde lider konumdaki ülkelerimizin, böyle bir inisiyatif kapsamında bir araya gelmesinin, diğer bölge ülkelerine de örnek teşkil edeceğini düşünüyor; aynı zamanda dünya barışına ve istikrarına dahi önemli katkı sağlayacağına inanıyorum. Gerçekleştireceğimiz toplantılarda, öncelikle çalışma gruplarının yol haritasının ve iş birliği alanlarının belirlenmesini bekliyoruz. Bu çalışmalarımız, bilahare Doha’da icra edilmesi planlanan bakanlar toplantısına hazırlık teşkil edecektir.”

Bakan Işık, konuk bakanlarla birlikte, fuar kapsamında, Büyükçekmece Koyu’nda bulunan TCG BÜYÜKADA (F-512)’ya bir ziyaret gerçekleştirdi. Ayrıca, bazı imza törenlerine şahitlik etti.

Fuarın son günü, KAAN füzesinin Türk Silahlı Kuvvetlerine tesliminden önceki son test atışı, Bakan Işık ve protokol tarafından, ROKETSAN standında bulunan toplantı odasından canlı olarak izlendi. Sinop’ta gerçekleştirilen test atışında, füze, Karadeniz’e doğru fırlatıldı ve 280 km’lik bir menzile ulaşabileceğini gösteren bir rotayı başarıyla izledi.

Savunma Sanayii Müsteşarı Prof. Dr. İsmail Demir de yoğun bir fuar geçirdi. Fuar kapsamında, günün erken saatlerinde başlayan görüşme trafiğinden zaman buldukça, fuara katılan firmaların stantlarını da ziyaret eden Prof. Dr. Demir, hem son ürün ve sistemleri yerinde inceledi hem de sanayicilerden, faaliyetleri ile ilgili bilgi aldı. Prof. Dr. Demir, detaylarını ilerleyen sayfalarımızda sizlerle paylaşacağımız, bir dizi imza törenine de katıldı.

MSI Dergisi, Farkını Gösterdi

MSI Dergisi de IDEF 2017’de kuvvetli bir katılımla yer aldı. MSI Dergisi’nin ve İngilizce sürümü MSI Turkish Defence Review (TDR)’in IDEF 2017 özel sayıları, fuar süresinde, katılımcılara ücretsiz olarak dağıtıldı. Başta Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar’ın IDEF 2017 Mesajı ile Milli Savunma Bakanı Fikri Işık ve Savunma Sanayii Müsteşarı Prof. Dr. İsmail Demir’in söyleşileri olmak üzere, Türk savunma ve havacılık sektörünün her seviyedeki paydaşlarının; mesajlarını, söyleşilerini, haberlerini ve tanıtım yazılarını içeren bu özel sayılar, IDEF 2017’nin en kapsamlı yayınları oldu. MSI Dergisi’nin standında da tüm yayınlarımız; MSI Dergisi, MSI TDR ve AMAC (Ankara Military Attache Corps / Ankara Askeri Ataşeler Birliği) Dergisi, okuyucularla buluştu. Geniş bir ekip ile takip ettiğimiz IDEF 2017’den haberleri, bu sayımızla birlikte, bir kaç bölüm hâlinde okuyucularımızın ilgisine sunuyoruz. İlk bölümde; fuar sırasında gerçekleştirilen yeni ürün lansmanları ve düzenlenen imza törenleri öncelikli olmak üzere, fuar kapsamındaki faaliyetlerine yönelik bilgi paylaşımı yapan firmaların haberlerine de yer vererek başlıyoruz.

 

“IDEF Özel Dosya Bölüm 1: IDEF 2017’de Öne Çıkan Yeni Ürünler” başlıklı haber için:

www.milscint.com/tr/idef-ozel-dosya-bolum-1-idef-2017de-one-cikan-yeni-urunler/

 

IDEF 2017 sırasında gerçekleştirilen imza törenlerine ilişkin haberler için:

https://www.savunmahaber.com/tag/imza-torenleri/

 

 

Loading

İlgili İçerikler

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezler kullanmaktadır. Bu konuda bilgi sahibi olduğunuzu düşünüyoruz, ancak isterseniz devre dışı bırakabilirsiniz. Kabul Et Detaylı bilgi almak için tıklayın.