Ana Sayfa Haberler İMECE, Yüksek Çözünürlüklü Yer Gözlem Uydusu Uzaya Fırlatıldı

İMECE, Yüksek Çözünürlüklü Yer Gözlem Uydusu Uzaya Fırlatıldı

Türkiye’nin ilk metre altı çözünürlük sağlayan yer gözlem uydusu İMECE, 15 Nisan tarihinde, Space X firmasının Falcon-9 roketiyle, Vandenberg Uzay Kuvvetleri Üssü’nden uzaya fırlatıldı. İMECE’nin fırlatılışını Millî Savunma Bakanı Hulusi Akar, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Atilla Gülan ve Savunma Sanayi Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir, Ankara’dan, canlı takip etti.

Bakan Akar yaptığı konuşmada: İMECE’nin, Göktürk-1 ve Göktürk-2 uydularından sonra envantere alınacak üçüncü askerî uydu sistemi olduğunu belirtti. Yüksek çözünürlüklü elektro-optikleriyle İMECE’nin, TSK’nın keşif gözetleme ve hedef istihbaratına yönelik ihtiyaçlarının millî imkânlarla karşılayacağını; İMECE uydusunun kontrolünün Hava Kuvvetleri’nin Keşif Uydu Tabur Komutanlığı’nda olacağını söyledi.

Uzayın askerî kullanım alanı ve gelecekteki etkisinin farkında olduklarını vurgulayan Bakan Akar, ” Eskiden birçok konuda seyirciydik, devamlı tribünden bakıyorduk. ‘Uydular varmış, uzaydan tenis topunu bile görüyormuş.’ diyorduk. Bunları söylediğimiz zamanlardan çok şükür uzun süreli çalışmaların sonucunda bu noktaya geldik. Azmin, kararlılığın, yoğun konsantrasyonun sonucu olarak bu noktaya ulaştık. Bu araçları da etkili şekilde kullanarak hem savunma ve güvenliğimize katkı sağlama hem de barışçıl yol ve yöntemlerle insanlık adına kullanma fırsatı bulduk. Bu konuda Silahlı Kuvvetlerimiz hazır, gerekli eğitimleri yaptılar. İlk andan itibaren bu uydudan azami ölçüden yararlanacak ve faydasını göreceğiz.” dedi.

TÜBİTAK UZAY tarafından geliştirilen İMECE uydusuna dair ilk çalışmalar, Kalkınma Bakanlığının 2013 yılı yatırım programında, İMECE Uydu Alt Sistemleri Geliştirme Projesi ile başladı. TÜBİTAK 1007 Programı kapsamında, 2017 yılında, İMECE Uydu Projesi’ne dönüştü. İMECE Yer Gözlem Uydusu, yörünge testleri ve diğer kabul aşamalarını geçtikten sonra, resmen envantere girecek.

İMECE üzerinde kullanılan ve Türkiye’de geliştirilen alt sistemler şu şekilde sıralanıyor:

  • Elektro-optik kamera
  • Elektrikli uzay itki sistemi
  • Güneş algılayıcı
  • Yıldızizler
  • Tepi tekeri
  • Küresel konumlandırma sistemi alıcısı
  • Manyetometre ve manyetik tork çubuğu

Loading

İlgili İçerikler

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezler kullanmaktadır. Bu konuda bilgi sahibi olduğunuzu düşünüyoruz, ancak isterseniz devre dışı bırakabilirsiniz. Kabul Et Detaylı bilgi almak için tıklayın.