Ana Sayfa Haberler İSO ve SAHA İstanbul İş Birliğiyle 5. Savunma Sanayi Buluşmaları Gerçekleştirildi

İSO ve SAHA İstanbul İş Birliğiyle 5. Savunma Sanayi Buluşmaları Gerçekleştirildi

İstanbul Sanayi Odası (İSO) ve Avrupa’nın en büyük sanayi kümelenmesi SAHA İstanbul iş birliği ile düzenlenen Savunma Sanayii Buluşmaları’nın 5’incisi İstanbul’da gerçekleştirildi. İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan ve SAHA İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Haluk Bayraktar’ın ev sahipliğinde düzenlenen organizasyona, Milli Savunma Bakan Yardımcısı Celal Sami Tüfekci, İstanbul Valisi Davut Gül, Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. Haluk Görgün ve sektör temsilcileri katıldı.

Etkinlikte konuşan Görgün, ekonomik gücün sanayi ile mümkün olabileceğini belirterek, “Savunma sanayisi olmadan da ekonomik ve siyasi bağımsızlıktan bahsetmek mümkün değil. Her platformda ifade ettiğimiz gibi en büyük hedefimiz, savunma sanayisinde tam bağımsız Türkiye olabilmektir. Geniş ekosistemimizle birlikte bu hedefe ulaşmak için çalışmalarımızı durmaksızın sürdürüyoruz. “Türkiye Yüzyılı” vizyonu çerçevesinde, ülkemizin dünyada savunma sanayisi alanında en gelişmiş 10 ülke arasına girme hedefine her geçen gün yaklaşmaktayız.” dedi.

Türkiye’nin Yükselen Yıldızı Savunma Sanayisi

SAHA İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Bayraktar ise son 20 yılda savunma sanayisinde üretim hacminin 1 milyar dolardan 12 milyar dolara çıktığına dikkat çekerek, “Aynı süreçte savunma sanayisi bütçesi 5,5 milyar dolardan 90 milyar dolara ulaştı, ihracatı ise 248 milyon dolardan 4,4 milyar dolara yükseldi.  İhracatımızın 2023’te 6 milyar doları geçmesini bekliyoruz. Sektörümüzde istihdam sayısı 9 binden 81 bine çıktı. 20 yıl önce proje sayısı sadece 62 iken bugün 850’ye yükseldi. Savunma sanayimiz “Türkiye Yüzyılının Yükselen Yıldızı” haline geldi.” dedi.

İSO 500 Listesinde 19 Firma Yer Aldı

İSO Başkanı Bahçıvan da AR-GE ve inovasyon alanında Türkiye’nin lokomotif sektörünün savunma sanayisi olduğunu söyledi. Bahçıvan, “Sektörde 2023’ün ilk 9 ayında 3,8 milyar dolar ihracat gerçekleşti. İSO 500 listemizde, 2000 yılında savunma sanayi sektöründen 6 firma yer alırken 2022 yılı çalışmamızda savunma sanayi ekosisteminde faaliyet gösteren 19 firmamızın yer alması da sektörün başarılı gelişimini ortaya koymaktadır. 2023 yılında dört savunma sanayi şirketimizin, dünyanın ilk 100 firması arasında yer alması bizler için büyük bir gurur kaynağı oldu. Bundan 15 yıl önce yüzde 80 oranında dışa bağımlı olan savunma sanayi sektörümüz, bugün KOBİ ve yüklenici firmalarımızın, araştırma kuruluşlarımızın, üniversitelerimizin ortak akıl ve vizyonu ile adeta bir ‘Ortak üretim seferberliği’ hissiyatı ile çalışıyor. Bu yılki etkinliğimizi Cumhuriyetimizin 100’üncü yılını kutlarken yapıyor olmamızı ayrıca çok anlamlı ve kıymetli buluyorum.” diye konuştu.

600 Firmadan 1100 Temsilci Katıldı

Türkiye ekonomisine katkı sunan en önemli sektörlerden biri haline gelen savunma sanayisinin önde gelen temsilcilerinin yer aldığı etkinlikte, “Cumhuriyetimizin 100. Yılında Savunma Sanayiimizin Dünyadaki Yeri” başlıklı bir de panel düzenlendi. Bakan Yardımcısı Dr. Celal Sami Tüfekci’nin moderatörlüğünde gerçekleştirilen panelde, Roketsan Genel Müdürü Murat İkinci, BMC İcra Kurulu Başkanı Prof. Dr. Murat Yalçıntaş, STM Genel Müdürü Özgür Güleryüz ve SSB Başkan Yardımcısı Prof. Dr. İhsan Kaya konuşmacı olarak yer aldı.  Türkiye’de savunma sanayisinde yerlilik oranının yükseltilmesi, teknoloji odaklı üretimin ve yüksek teknolojili ihracatın payının arttırılması amacıyla düzenlenen buluşmaya, sektörde faaliyet gösteren 600 firmadan 1100 kişi katıldı. Savunma sanayisinin önde gelen 17 ana yüklenicisiyle 1.260 bire bir görüşme (B2B) yapıldı.

Loading

İlgili İçerikler

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezler kullanmaktadır. Bu konuda bilgi sahibi olduğunuzu düşünüyoruz, ancak isterseniz devre dışı bırakabilirsiniz. Kabul Et Detaylı bilgi almak için tıklayın.