Ana Sayfa Haberler İstikrarlı Büyümesini Sürdüren TTAF Savunma, 6’ncı Yılını Ata’nın Huzurunda Karşıladı

İstikrarlı Büyümesini Sürdüren TTAF Savunma, 6’ncı Yılını Ata’nın Huzurunda Karşıladı

MSI Dergisi’nin 183’üncü sayısında yayımlanan özel haber, derginin İnternet sitesinde paylaşılmıştır:

 

Savunma ve havacılık sektörüne, kablaj tasarımı ve üretimi ile elektromekanik montaj konularında sunduğu çözümlerle öne çıkan TTAF Savunma, 23 Ağustos’ta, 6’ncı kuruluş yıldönümünü kutladı. Bu maksatla Anıtkabir’de düzenlenen törene, firma yöneticileri ve çalışanları katıldı. Kurulduğu günden itibaren istikrarlı bir büyüme sergileyen firmanın çalışan sayısı, 95’e ulaştı.

Tören sırasında, mozoleye çelenk bırakıldı.

 

Anıtkabir’de düzenlenen tören, TTAF Savunma Genel Müdürü Ergün İşgör’ün, Anıtkabir Özel Defteri’ni doldurması ile başladı. Ardından, mozoleye çelenk bırakıldı ve mozole önünde hatıra fotoğrafı çekildi. Daha sonra İşgör, Misak-ı Milli Kulesi’nde, firma çalışanlarına, Anıtkabir Özel Defteri’ne yazdıklarını okuyarak defteri imzaladı. Anıtkabir Özel Defteri’ne, İşgör’ün kaleminden dökülenler ise şunlar oldu:

“Cumhuriyetimizin kurucusu, yüzyılın lideri, Gazi Mustafa Kemal Atatürk,

Senin gösterdiğin yolda, ülküde tüm inancımızla yürüyoruz. Her zaman yürümeye devam edeceğiz. Sana söz veririz ki bu vatanı kanımızın son damlasına kadar koruyacağız, asla iç ve dış mihrakların bu vatanı bölmesine izin vermeyeceğiz. TTAF Savunma olarak ülkemizin savunma sanayii, teknoloji, bilim ve insanlık yolunda daha ileri seviyelere gelmesi için canla başla çalışıyor, aklın ve bilimin rehberliğinde her gün kendimizi geliştiriyoruz.

Ulu önderimiz,

Rahat uyu! Bu vatan bizlere emanet. Senin ilke ve inkılapların bizim yol haritamız.

Ruhun şad olsun.”

 

TTAF Savunma Genel Müdürü Ergün İşgör, Anıtkabir Özel Defteri’ni doldurdu.

 

 

Portföydeki Platformlara Yenileri Ekleniyor

TTAF Savunma, 2017 yılındaki 4’üncü kuruluş yılı kutlamaları maksadıyla Anıtkabir’de benzer bir tören düzenlemişti. Firma, kuruluşundan itibaren istikrarlı bir büyüme sergileyerek, 2017 yılına kadar pek çok önemli proje üstlenmişti. Firmanın o tarihe kadar yer aldığı ve yurt içerisindeki ana yükleniciler tarafından üretilen platformlardan bazıları şu şekilde sıralanıyordu:

  • FNSS: Umman Kraliyet Kara Kuvvetleri için üretilen PARS III 8×8 ve 6×6 araçları
  • Nurol Makina: EJDER TOMA ve EJDER YALÇIN araçları
  • Otokar: COBRA, COBRA II ve URAL araçlarının yanı sıra çeşitli ticari araçlar
  • TUSAŞ: ATAK helikopteri ve HÜRKUŞ uçağı
  • Baykar: BAYRAKTAR TB2 İHA’sı

TTAF Savunma, geçtiğimiz 2 yıl içerisinde de büyümesini sürdürdü ve pek çok yeni projede yer almayı başardı. Firmanın üstlendiği bu projelerden en önemlileri şunlar:

  • FNSS: TTAF Savunma, FNSS ana yükleniciliğinde devam eden ve seri üretiminin yakında başlaması beklenen; Silah Taşıyıcı Araçlar (STA) ve Zırhlı Amfibi Hücum Araçları (ZAHA) projeleri için kablaj tasarımı ve üretimi gerçekleştirecek. Firma, bu projeler kapsamında; KAPLAN-10, PARS 4×4 ve ZAHA araçları için kablaj üretecek. STA projesi kapsamında, paletli ve tekerlekli tipte toplam 260 araç; ZAHA projesi kapsamında ise toplam 27 araç üretilecek.
  • TUSAŞ: Çeşitli hava araçlarının kablajları konusunda kendini kanıtlayan TTAF Savunma, Genel Maksat Helikopter Projesi kapsamında üretilecek T-70 helikopterleri için de kablaj ve güç dağıtım panelleri imal edecek. Firma, proje kapsamında üretilecek 109 helikopter için üreteceği kablo demetlerinin yanı sıra TUSAŞ için 109 helikopterlik ilave üretim gerçekleştirecek. Bu ilave üretimler ise Sikorsky tarafından üretilecek S-70 helikopterlerinde kullanılacak.
  • Nurol Makina: Katar ile imzalanan sözleşme kapsamında üretilecek YÖRÜK araçları için kablaj tasarımını tamamlayan TTAF Savunma, aracın seri üretim sürecinde de yer alacak.
  • JSF Projesi: TTAF Savunma, JSF projesi kapsamında üretimi devam eden F-35 uçakları için kablaj üretimi konusunda da gerekli görüşmeleri tamamlayarak, 2018 yılında sözleşme imzaladı.

Firma, bunların yanı sıra ASELSAN ve Roketsan’ın da çeşitli projelerine katkı sağlıyor.

TTAF Savunma, ürün gamına eklediği taktik fiber optik iletişim çözümleri ile yeni ihracat kapılarını açmayı hedefliyor.

 

2018’de Yüzde 30 Büyüme

TTAF Savunma, yer aldığı yeni projelerin de etkisiyle 2018 yılında, 2017’ye kıyasla %30’a yakın bir büyüme sergiledi. 2019 sonu için de benzer bir büyüme hedefleyen firmanın çalışan sayısı ise Ağustos ayı itibarı ile 95 kişiye ulaştı.

Firma, 2018 yılında, Ar-Ge merkezi olarak da tescil edildi ve bu surette tasarım kabiliyetlerine yenilerini ekledi. Firmanın, 2018 yılında üstlendiği tasarım da içeren projelerin toplam sayısı, bir önceki yıla kıyasla %50 arttı.

Firmanın 2018’deki Ar-Ge harcaması ise 1,5 milyon lira olarak gerçekleşti. Kuruluş anında 8 kişinin çalıştığı Ar-Ge merkezinin personel sayısı da hâlihazırda 28’e ulaştı. Firma böylece, 2019 yılı için belirlediği, Ar-Ge çalışanı sayısını %50 oranında arttırma hedefini de fazlasıyla gerçekleştirmiş oldu. Firmanın 2019 yılı için belirlediği toplam Ar-Ge harcaması hedefi ise 4 milyon lira.

Firma, Ar-Ge merkezinde, hem yeni ürünlere yönelik tasarım ve geliştirme faaliyetleri yürütüyor hem de çeşitli ana yüklenicilerin, hâlihazırda yurt dışından tedarik ettikleri ürünlerin yerlileştirilmesi üzerine çalışıyor. Yakın zamanda bu tip bir projeyi tamamlayan firma, yerlileştirmeyi başardığı ürünün ilk prototiplerini de üretti. TÜBİTAK tarafından da desteklenmeye layık görülen bu proje, gerekli destekler kapsamına alındı.

TTAF Savunma, 2018’de hayata geçirdiği, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tescilli Ar-Ge merkezinde, yeni ürünlerin tasarımına odaklanıyor.

 

İhracatla Geleceğe Atılan Adımlar

Ürünlerinin yer aldığı yerli platformların yurt dışına satışıyla birlikte dolaylı ihracat gerçekleştirmekte olan TTAF Savunma, önümüzde dönemde, büyümesini sürdürülebilir kılmak adına, doğrudan ihracat yapmayı da hedefliyor. Bu doğrultuda bir dizi yatırım gerçekleştiren firma, mayıs ayındaki IDEF fuarı sırasında, Çekya’da faaliyet gösteren OPTOKON firması ile bir stratejik ortaklık anlaşması imzalamıştı. Bu anlaşma kapsamında, OPTOKON’un taktik fiber optik iletişim çözümlerini Türkiye’de üretecek olan firma, bu ürünleri; ABD, Almanya, İngiltere ve Slovakya gibi üçüncü ülkelere ihraç etmeyi planlıyor.

Askeri personelin eğitimi maksadıyla Ar-Ge merkezi tarafından geliştirilen eğitim paneli

 

Anlaşmanın ilk aşaması kapsamında, OPTOKON ürünlerini kısmi olarak Türkiye’de imal edecek olan TTAF Savunma, 2 yıl içerisinde yerli katkı payını arttırarak, yazılımı da dâhil olmak üzere, bu ürünleri %100 yerlilikle Türkiye’de üretecek. Anlaşma kapsamında ilk adımları atarak söz konusu ürünlere ait çeşitli bileşenlerin test üretimini tamamlayan TTAF Savunma, bileşenlerin OPTOKON tarafından sertifiye edilmesinin ardından da seri üretime geçmeye hazırlanıyor. Bundan bir sonraki aşamada, diğer bileşenler de yurt dışından gelecek ve nihai ürünlerin montajları Türkiye’de yapılacak. Son aşamada ise tam yerlilik oranına ulaşılacak.

Loading

İlgili İçerikler

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezler kullanmaktadır. Bu konuda bilgi sahibi olduğunuzu düşünüyoruz, ancak isterseniz devre dışı bırakabilirsiniz. Kabul Et Detaylı bilgi almak için tıklayın.