Ana Sayfa Haberler İTÜ Pars Roket Takımı Elektronik Ekibi, Her Rokete Özel Aviyonikler Geliştiriyor

İTÜ Pars Roket Takımı Elektronik Ekibi, Her Rokete Özel Aviyonikler Geliştiriyor

A.Şamil DEMİRSÖZ / s.demirsoz@savunmahaber.com

İstanbul Teknik Üniversitesi Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi bünyesindeki bir grup öğrenci tarafından 2012 yılında kurulan İTÜ Pars Roket Takımı, elektronik ekibinin de aralarında bulunduğu 5 farklı ekipten oluşuyor. Elektronik ekibinin iki temel görevi bulunuyor. Birincisi, geliştirilen roketlerin tüm elektronik alt bileşenlerini tasarlamak; ikincisi ise ekibin dinamik ihtiyaçlarına göre test sistemleri hazırlamak ve bu testleri, diğer alt ekiplerle beraber gerçekleştirmek.

Roketin ateşleme alıcıları

Ekip, roket aviyoniklerini tasarlama ve geliştirme işini, her yeni roket için tekrarlıyor. Bu süreçte, piyasada yaygın kullanılan mikro-kontrolör ailelerinden birini kullanıyor ve roket aviyonik devresini kendi tasarlıyor. Bu devre; roketin yerle haberleşmesini, gerektiği irtifada ayrılma işlemini gerçekleştirmesini ve ayrıldıktan sonra da GPS yardımıyla kurtarılmasını sağlıyor. Ana aviyonik devresi dışında, motora ateşleme komutunun verilebilmesi için, ana aviyoniğe göre nispeten daha küçük olan kablosuz ateşleme alıcı-verici devreleri de elektronik ekibi tarafınca tasarlanıyor.

Tüm bu devreler, takım sponsorlarının da desteğiyle yurt içinde veya yurt dışında üretiliyor. Üretim aşamasından sonra, devrenin dizgi işlemleri ve testleri de elektronik ekibi tarafından gerçekleştiriliyor. Devrenin yazılımı da elektronik ekibi tarafından geliştiriliyor. Devrenin istenen şekilde çalışmasını sağlayacak gömülü yazılım dışında, yer bilgisayarına gelen verilerin diğer alt ekiplere daha kolay ulaştırılabilmesi için ara yüz yazılımları da geliştiriliyor.

Roketin ateşleme vericileri

Elektronik alt ekibinin ikinci ana görev tanımı, takımın dinamik ihtiyaçlarını karşılayacak elektronik ve yazılım çözümleri üretmek. Bu görevler, genellikle diğer ekiplerden gelen ihtiyaçlar doğrultusunda şekilleniyor. Yine diğer alt ekiplerin gerçekleştirdiği testlerin bazılarında, elektronik ekibi aktif rol oynuyor. Bu testlerde, ateşleme veya çeşitli sensörlerle ölçüm yapılması ve bu sonuçların diğer alt ekiplere iletilmesi, elektronik ekibinin önemli görevlerinden biri.

Loading

İlgili İçerikler

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezler kullanmaktadır. Bu konuda bilgi sahibi olduğunuzu düşünüyoruz, ancak isterseniz devre dışı bırakabilirsiniz. Kabul Et Detaylı bilgi almak için tıklayın.