Ana Sayfa Haberler Özgün Motor Kovanı, Fırlatma Rampası ve Motor Standı, İTÜ Pars Roket Takımı Mekanik Ekibi’nden

Özgün Motor Kovanı, Fırlatma Rampası ve Motor Standı, İTÜ Pars Roket Takımı Mekanik Ekibi’nden

A.Şamil DEMİRSÖZ / s.demirsoz@savunmahaber.com

Türkiye’de 7’den 70’e roketçilik bilincini oluşturmak ve gelişmesini sağlamak ve kendine özgü görev tanımları için roket alt sistemi tasarlayıp üretmek amacıyla yola çıkan İTÜ Pars Roket Takımı, özgün motor kovanının, yerli tasarım fırlatma rampasının ve motor standının üretimini tamamladı. Aynı zamanda Pars, sahip olduğu “Tripolli Seviye 2 Roketçilik Sertifikası” sayesinde, Türkiye’de fırlatılabilecek en güçlü roket motorlarını kullanabilme yetkisine sahip tek sivil oluşum olarak öne çıkıyor.

Pars Roket Takımı’nın Mekanik ekibi; tasarım, üretim ve montaj işlerini yürütüyor. OpenRocket, Solidworks, Fusion 360 ve Ansys gibi programları kullanarak roket bileşenlerinin tasarımlarını yapıyor ve bu tasarımların analizlerini gerçekleştiriyor.

Burun konisi, roket gövdesi ve bunları birbirine bağlayan bağlantı elemanlarının üretimini de bu ekip, kompozit malzeme kullanarak gerçekleştiriyor. Kompozit üretimi için reçine olarak epoksi; elyaf olarak ise karbon elyafı kullanılıyor.

Motorun roket içinde sabit kalmasını ve kanatçık montajının yapılabilmesini sağlayacak motor bloğu ve motor bağlantı noktalarının tasarım ve üretimi de yine mekanik ekibi tarafından yapılıyor.

Mekanik ekibi, roketin kanatçıklarını tasarlama ve üretilen kanatçıkları monte etme işlerini de üstleniyor.


Roketin kanatları da mekanik ekibi tarafından monte ediliyor.

Pars’ın üzerinde çalıştığı roketlerden, istenen irtifaya ulaşınca taşıdıkları faydalı yükü bırakmaları beklenir. Mekanik ekibi, faydalı yükün ayrılma mekanizmasının tasarımını da gerçekleştiriyor. Bu ayrılma sistemi, basınçlandırma ilkesiyle çalışıyor ve yükleri fırlatıyor. Gereken basınçlandırmayı sağlayabilmek için sisteme entegre karbondioksit tüpleri kullanılıyor.

Bunlara ilaveten, tasarımı ve üretimi yapılan hibrit roket motorunu roketle birlikte ateşlemeden önce, yer testlerinin yapılması gerekiyor. Hibrit roket motorunun soğuk ve sıcak akış testleri de ekip tarafından tasarlanmış olan test standında yapılıyor.

Loading

İlgili İçerikler

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezler kullanmaktadır. Bu konuda bilgi sahibi olduğunuzu düşünüyoruz, ancak isterseniz devre dışı bırakabilirsiniz. Kabul Et Detaylı bilgi almak için tıklayın.