A.Şamil DEMİRSÖZ / s.demirsoz@savunmahaber.com
İstanbul Teknik Üniversitesi Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi bünyesindeki bir grup öğrenci tarafından 2012 yılında kurulan ve ismini “Anadolu Pars”ından alan İTÜ Pars Roket Takımı (Pars), mühendislik bölümlerinden gönüllü öğrencilerden oluşan takım üyeleri ile çalışmalarını sürdürüyor.
Pars, 2016 yılında, tüm dünyadan önde gelen üniversitelerin yer aldığı “Intercollegiate Rocket Engineering Competition” (IREC) yarışmasına, gelişmiş kategorisinde katılan ilk Türk takımı oldu. Burada, Türkiye’nin öğrenci tasarımı ilk hibrit roketini üreterek yarıştı ve yarışma sırasında başarılı bir kalkış ve stabil bir uçuşun yanı sıra başarılı bir kurtarma da yaparak MIT ve Yale gibi üniversiteleri geride bırakmayı başardı. Pars, sıralamada, Türkiye’yi, Kanada’dan sonra derece elde eden ikinci ülke konumuna getirdi ve 44 takım arasında dünya 6’ncısı oldu.
Mekanik, Aerodinamik, Elektronik, İtki ve Kurumsal İletişim olmak üzere beş alt ekipten oluşan Pars, çalışmalarını, katı ve sıvı oksitleyiciyi beraber barındıran ve daha çok sivil uygulamalarda kullanılan hibrit roketler üzerinde yoğunlaştırıyor. Takım, kendi tasarımı ve üretimi olan Anadolu 1 hibrit motorlu roketi, 7 Haziran 2015’te ateşlemiş ve bu alanda Türkiye’de bir ilki gerçekleştirmişti.
Takım, 2018 ve 2019 yıllarında, Türkiye’de model ve sonda roketçiliğinin gelişmesi vizyonu doğrultusunda, TEKNOFEST kapsamındaki roketçilik yarışmalarının şartnamesinin yazılmasına öncülük etti ve yarışmanın hakemlik görevlerini, Roketsan mühendisleriyle beraber üstlendi.
Model uyduların, ilk defa roketlerle atıldığı TEKNOFEST 2020 model uydu yarışmasında ise Pars, önemli başarılara imza attı.
