Ana Sayfa Haberler Jandarma Çelik Kanatlar, Helikopterle Yapılabileceklerin Sınırlarını Zorluyor

Jandarma Çelik Kanatlar, Helikopterle Yapılabileceklerin Sınırlarını Zorluyor

MSI Dergisi’nin 187’nci sayısında yayımlanan özel haber, derginin İnternet sitesinde paylaşılmıştır:

 

Onur KURÇ / onur@removebeforephotos.com

Tayfun YAŞAR / tayfun@removebeforephotos.com

 

İç güvenlik operasyonları, çeşitli bölgelerde yürütülen terörle mücadele harekâtları ve arama-kurtarma faaliyetlerinde önemli bir rol üstlenen jandarma havacılar, helikopter kullanmadaki tecrübe ve yeteneklerini, Jandarma Çelik Kanatlar gösteri ekibi olarak sergiliyor. S-70 BLACK HAWK’larla yapılabileceklerin sınırlarını zorlayan Jandarma Çelik Kanatlar’ın hikâyesini, sizler için hazırladık.

Jandarma Çelik Kanatlar ekibinin doğuşu, Jandarma Genel Komutanlığına (J.Gn.K.lığı) bağlı Jandarma Havacılık Başkanlığının, 2018 yılı ekim ayında düzenlediği 50’inci kuruluş yılı törenine denk geliyor. Bu etkinlik kapsamında, aynı zamanda, Jandarma Havacılık Okul Komutanlığından mezun olan pilot ve teknisyenler için de bir tören düzenlendi. Mezuniyet töreninde, bir ilk gerçekleşti ve bir Sikorsky S-70 BLACK HAWK helikopteri ile akrobasi gösterisi yapıldı. Ankara’daki Güvercinlik Hava Meydanı’nda gerçekleştirilen bu gösteri, aynı zamanda, Jandarma Çelik Kanatlar ekibinin yapmış olduğu ilk resmi gösteri olarak tarihe geçti. Böylece, Türk Hava Kuvvetlerinin Türk Yıldızları ve SOLOTÜRK gösteri ekipleri haricinde, farklı bir kuvvete ait ve gösterilerini helikopter ile icra eden yeni bir akrobasi takımı doğdu.

 

S-70 BLACK HAWK helikopteri, J.Gn.K.lığı envanterine ilk kez 1988 yılında girdi.

 

S-70 BLACK HAWK’lar Gösterilere Hazırlandı

İlk gösterinin ardından, Jandarma Çelik Kanatlar’da, birtakım yenilik ve düzenlemeler yapıldı. İlk iş olarak, gösteride yer alacak S-70 BLACK HAWK’ların sayısı ikiye çıkarıldı. Böylece, iki helikopterin birbirleriyle uyumlu ve senkronize olarak uçabileceği gösterilerin planları için hazırlıklar başladı. İkinci olarak, Jandarma Çelik Kanatlar uçuş ekibinin, diğer jandarma havacıların giydiği yeşil tulumdan farklı olarak, siyah tulum giymeleri kararlaştırıldı. Ayrıca, Jandarma Çelik Kanatlar için bir peç ve şapka tasarlandı. Helikopterlerin dış görünüşlerinde de Jandarma Çelik Kanatlar ekibinin S-70 BLACK HAWK’larını, J.Gn.K.lığı envanterindeki diğer helikopterlerden farklılaştıracak bir takım düzenlemeler yapıldı. Helikopterlerin her iki yanında bulunan sürgülü kabin giriş kapılarının üzerine, büyük puntolarla, “Jandarma” yazıldı. Bu sürgülü kapıların üzerinde bulunan camlar da Türk Bayrağı ile kaplandı. Helikopterlerin gövde altına ise gösteriyi izleyen herkesin rahatça görebileceği şekilde, “Jandarma Çelik Kanatlar” yazıldı. S-70 BLACK HAWK’ların tek renk koyu yeşil gövdeleri üzerine beyaz renk ile yazılan bu yazılar, helikopterlerin gerek park pozisyonlarında gerekse de hava gösterileri esnasında farkındalıklarını arttırdı. Helikopterler üzerinde yapılan dış görünüş düzenlemeleri, bunlarla sınırlı tutuldu; zira bu helikopterler, aktif olarak görevlerine de devam ediyor.

 

 

Halka Açık İlk Gösteri

Jandarma Çelik Kanatlar’ın ilk halka açık gösterisi, 14-15 Eylül 2019’da, Eskişehir’de düzenlenen Sivrihisar Hava Gösterileri’nde gerçekleşti. 2 gün boyunca helikopterlerini adeta havada dans ettiren ve iki helikopteri, sanki tek helikoptermiş gibi birbirlerine oldukça yakın ve senkronize bir şekilde uçuran jandarma havacılar, uygulamış oldukları gösteri hareketleri ile izleyenlerin büyük beğenisini kazandı. Gösterinin ardından, başta Jandarma Çelik Kanatlar gösteri ekibi lideri Jandarma Pilot Albay Mustafa Tekindor olmak üzere, tüm ekip, Jandarma Havacılık Başkanı Jandarma Pilot Tuğgeneral Ali Doğan tarafından tebrik edildi. Henüz kuruluşunun üzerinden aylar geçmesine rağmen Jandarma Çelik Kanatlar’ın bu gösterideki üstün başarısı, havacılıkta yapılan hazırlık ve planlamanın ne kadar etkili ve önemli olduğunu kez daha ortaya koydu.

Jandarma Çelik Kanatlar’ın bir sonraki durağı ise 17-22 Eylül tarihleri arasında, İstanbul Atatürk Havalimanı’nda düzenlenen TEKNOFEST İstanbul’19 oldu. Jandarma Çelik Kanatlar ekibi, 6 gün süren festival boyunca, birbirinden zorlu birçok gösteriyi başarıyla icra etti. Havacılık tutkunlarını bir araya getiren TEKNOFEST İstanbul’a renk katan jandarma havacılar, katılımcılar tarafından ilgiyle izlendi.

 

Her Gösteri, En İnce Ayrıntısına Kadar Planlanıyor

Jandarma Çelik Kanatlar’da, her bir helikopterde, iki pilot ve bir teknisyen görev yapıyor. Bu pilotların seçiminde, tecrübe ve yeteneklere özellikle dikkat ediliyor. Uçuş yapan pilotlar; albay, yarbay ya da binbaşı rütbelerinden seçiliyor. Birinci pilotlar, yaklaşık 5.000 uçuş saati; ikinci pilotlar ise yaklaşık 3.000 uçuş saatine ulaşmış oluyor. Her bir gösteri öncesi, pilotlar, gösteriyi en ince ayrıntısına kadar planladıkları toplantılar gerçekleştiriyor. Bu toplantılarda, hava şartları gibi fiziki kategorilerde yapılacak hareketler, tekrar gözden geçiriliyor. Gösteriler esnasında, hareketleri birinci pilotlar yaparken ikinci pilotlar ise yapılan hareketlerin her aşamasını dikkatle takip ederek gerekli durumlarda birinci pilotu ikaz ediyor. Böylelikle hareketin doğru ve belirlenen senaryoya uygun olarak yapılması sağlanıyor.

 

 

Jandarma Havacılar, “Geride Kimseyi Bırakmadı”

Türkiye’de, S-70 BLACK HAWK helikopterini kullanan ilk kuvvet, J.Gn.K.lığı oldu. 1988 yılında ilk helikopterin envantere girmesiyle birlikte, jandarma havacıların S-70 BLACK HAWK macerası da başladı. 1988 yılından günümüze kadar, bu helikopterleri, çeşitli görevlerde başarıyla kullanan jandarma havacılar; rutin uçuş görevlerinde, gösteri uçuşlarındakilerden çok daha tehlikeli, büyük dikkat ve konsantrasyon gerektiren uçuşlar gerçekleştiriyor. 90’lı yıllarda, bir S-70 BLACK HAWK helikopterini, Sikorsky mühendislerinin “yapılamaz” demesine rağmen ters olarak uçuranlar da yine jandarma havacılar olmuştu. S-70 BLACK HAWK’ın o fotoğrafı, Sikorsky’nin de reklamlarında kullandığı, dünya havacılık camiasında meşhur olan bir kare olarak tarihe geçti. 2018 yılının temmuz ayında ise Dicle Nehri’nin sularının yükselmesi sonucunda, çoğunluğu çocuklardan oluşan 12 sivil, küçük bir adacıkta mahsur kaldı. Bu kurtarma operasyonunda, jandarma havacılar, S-70 BLACK HAWK’ı suya indirerek sivilleri kurtardı. Zoru başararak helikopteri suya indiren pilot ise şu anda Jandarma Çelik Kanatlar ekibinde görev yapıyor. Jandarma havacılar, bu kurtarma operasyonu sonrası, Sikorsky firması tarafından, yetenek ve cesaret ödülüne layık görüldü. 51 yıllık bir tarihi olan jandarma havacılar, “Geride kimseyi bırakmayacağız!” diyerek çıktıkları bu yolda, “Geride kimseyi bırakmadık!” demenin haklı gururu yaşıyor.

Jandarma Çelik Kanatlar ekibinin önünde, yoğun bir 2020 sezonu programı bulunuyor. Ekip, yeni yılda sergileyecekleri gösteriler için prova uçuşlarını düzenli olarak sürdürüyor. 2020, Jandarma Çelik Kanatlar ekibinin hünerlerini sergilemeye devam edeceği ve belki de ilk kez yurt dışında adını duyuracakları bir yıl olacak.

Loading

İlgili İçerikler

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezler kullanmaktadır. Bu konuda bilgi sahibi olduğunuzu düşünüyoruz, ancak isterseniz devre dışı bırakabilirsiniz. Kabul Et Detaylı bilgi almak için tıklayın.