Ana Sayfa IDEF 2021 – Kara Sistemleri Özel Sayısı İŞBİR JENERATÖR, Yeni Yatırımları ile Türkiye’nin Alternatörde Dışa Bağımlılığını Bitirecek

İŞBİR JENERATÖR, Yeni Yatırımları ile Türkiye’nin Alternatörde Dışa Bağımlılığını Bitirecek

Ürettiği jeneratör sistemleri, hem yurt içindeki hem de yurt dışındaki pek çok platformda kullanılan İŞBİR JENERATÖR, IDEF 2021’de askeri projeler için geliştirdiği ürün ailesini sergiliyor. Yeni yatırımları ile büyümeye devam eden firma, kurulumu devam eden yeni fabrikasında yerli olarak üreteceği alternatörler ile Türkiye’deki jeneratör sektörünün bu konudaki dışa bağımlılığını ortadan kaldırmayı hedefliyor.

İŞBİR JENERATÖR, IDEF 2021’e, taktik sahada çok önemli hizmetlerde bulunan, çok özel 6 ürünüyle katılım sağlıyor:

  • 5 kW Taktik Sessiz Jeneratör: Çok düşük akustik ve termal ize sahip ve bu nedenle tespiti çok zor olan bu jeneratör, genellikle kritik komuta yerlerinde, elektronik harp sistemleri ile gece görüş sistemlerinin çalıştırılması amacıyla kullanılıyor. Radar ve füze sistemleri gibi kritik sistemlerin enerji beslemesini de sağlayan bu jeneratörler, ASELSAN’ın İŞBİR JENERATÖR’e verdiği mühendislik ve Ar-Ge desteği ile üretime hazır hale geldi.
  • Taktik Sessiz Jeneratör Dual Pano: Bu bileşen, hem Taktik Sessiz Jeneratör’ün hem de Dual Jeneratör Sistemi’nin önemli bir parçasını teşkil ediyor.
  • 15 kVA İHTAR Projesi Jeneratörü: Bu ürün, askeri ve sivil kritik tesislerin mikro ve mini İHA tehditlerine karşı korunmasını sağlayan ve ASELSAN tarafından geliştirilen İHA Tespit/Tahrip ve Raporlama Sistemi’nde kullanılıyor.
  • 2×70 kVA İHA Jeneratörü: Bu jeneratör, Baykar’ın geliştirdiği Taarruzi İnsansız Hava Aracı olan AKINCI projesinde kullanılıyor.
  • 2,25 kVA Askeri Portatif Jeneratör: Bu jeneratör, özellikle üs bölgeleri gibi kritik yerlerde, acil güç ihtiyacını karşılamak amacıyla kullanılıyor.
  • 500 kVA Alternatör: Bu ürün, kompakt ve kısa gövdeli yapısı ile hacim kısıtı bulunan sistemler için ideal bir çözüm. Askeri (MIL serisi) standartlar dâhil tüm standartlara uygun şekilde tasarlanan ürün, dinamik dengeleme sayesinde sessiz çalışıyor ve düşük gürültü üretiyor.
20 kW gücünde Taktik Sessiz Jeneratör

1977’den Beri Hizmet Veriyor

Adını İşçi Birliğinden esinlenerek alan İŞBİR JENERATÖR, 1977 yılında, yurt dışında çalışan Türk işçilerinin sermayeleriyle kuruldu ve 1988 yılında, Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfının (TSKGV) bünyesine katıldı. Bugün itibarıyla hisselerinin %99,93’ü TSKGV’ye ait. Hisselerinin geriye kalan %0,7’si ise 553 ortak tarafından paylaşılıyor. İŞBİR JENERATÖR’ün ana üretim yeri ve merkezi, Balıkesir’de yer alıyor. Ayrıca Ankara ve İstanbul’da da ofisleri bulunuyor.

İŞBİR JENERATÖR’ün başlıca faaliyet alanları; jeneratör, alternatör, elektrojen grubu, elektrik panosu ve konvertörlerin tasarımı, geliştirilmesi, üretimi, test edilmesi, sertifikasyonu, kalifikasyonu ve lojistik desteğinin sağlanması şeklinde sıralanıyor. İŞBİR JENERATÖR, Ar-Ge çalışmalarının ve yeni üretim altyapısının da desteği ile bu alanlardaki mevcut çözümlerini daha da geliştiriyor ve her geçen gün ürün ailesine yenilerini ekliyor. Rüzgâr enerjisi ve elektrik motorları ise firmanın faaliyetlerini genişletmeyi hedeflediği alanlar arasında yer alıyor. Firmanın tüm bu çalışmalarının merkezinde, kurulumu devam eden yeni fabrikası ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından onaylı Ar-Ge Merkezi bulunuyor.

Yerli Katkı Payı En Yüksek Jeneratör

İŞBİR JENERATÖR’ün 15 kVA gücündeki ürünü, ASELSAN’ın İHTAR Anti-Drone Sistemi’ne güç veriyor.

İŞBİR JENERATÖR, bugün itibarıyla Türkiye’de yerli katkı payı en yüksek jeneratörü üreten firma konumunda. Firma, bir jeneratörün 3 ana bileşeninden 2’si olan alternatör ve panoları, kendi kabiliyetleri ile üretiyor. Üçüncü bileşen olan içten yanmalı motorda ise Türkiye’de, birkaç firma haricinde üretim yapılmıyor. Bu tip motorları üretenler de en fazla 100-150 kVA gücünde motorlar imal ediyor. Bununla birlikte İŞBİR JENERATÖR, mevcut fabrikasında, 2.000 kVA’ya kadar ürettiği alternatör ve jeneratörleri, yeni fabrikasında 3.000 kVA kapasiteye kadar üretiyor olacaktır. Dolayısıyla Türkiye’nin içten yanmalı motorlar konusunda dışa bağımlılığının doğal bir uzantısı olarak, İŞBİR JENERATÖR de ürünlerindeki motorları, sektördeki diğer oyuncular gibi yurt dışından tedarik etmektedir.

İŞBİR JENERATÖR, Türk Silahlı Kuvvetlerinin en kritik yerlerde kullandığı sistemlerin jeneratörlerini üretiyor. TUSAŞ, Baykar ve Vestel Savunma’nın ürettiği insansız hava araçlarının hepsinin yer sistemlerinin jeneratör ihtiyacını, İŞBİR JENERATÖR karşılıyor. İŞBİR JENERATÖR’ün denizcilik sektöründe de güçlü bir varlığı bulunuyor. Firmanın ürünlerinin yardımcı makina olarak kullanıldığı gemilerden bazıları şu şekilde sıralanıyor:

  • MİLGEM projesi kapsamında inşa edilen 4 adet ADA sınıfı korvet
  • MİLGEM projesi kapsamında inşa edilen İSTANBUL fırkateyni
  • Test ve Eğitim Gemisi UFUK
  • LST Projesi kapsamında inşa edilen 2 adet tank çıkarma gemisi
Pakistan için inşa edilen ADA Sınıfı Korvetlerin Jeneratörleri

İŞBİR JENERATÖR’ün ürünleri, yurt dışına ihraç edilen platformlarda da kullanılıyor. Bu gemilerden bazıları şunlar:

  • Katar Deniz Kuvvetleri Komutanlığı için inşa edilen 2 adet Silahlı Eğitim Gemisi
  • Türkmenistan için inşa edilen 1 adet korvet
  • Pakistan için inşa edilen 4 adet ADA sınıfı korvet
  • Libya için inşa edilen karakol botları

Yatırımlar ile Birlikte Hedefler de Büyüyor

2019 yılında, 54 milyon lira değerinde üretim yapan İŞBİR JENERATÖR, 2020 yılında, bu değeri %61 arttırmayı başararak 87 milyon liraya ulaştırdı. Bu üretim hacmine karşılık, dışarıdan alınan alt sistemlerin de dâhil edildiği satış rakamları ise 2019’da 90 milyon lira iken 2020’de %67 yükselerek 150 milyon liraya ulaştı.

Firmanın 2021 hedefi ise bir önceki yıla göre üretim hacmini %20 oranında arttırmak; toplam cirosunun %10’u mertebesinde ihracat yapmak ve bir önceki yılın toplam cirosunun %25 üzerine çıkmak.

Ar-Ge Merkezi, Rüzgâr Enerjisine Odaklanıyor

Bugün 22 mühendisi ile araştırma geliştirme faaliyetlerini sürdüren İŞBİR JENERATÖR Ar-Ge Merkezi, Türkiye’nin 462’nci; Balıkesir’in ise 3’üncü Ar-Ge merkezi olarak, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nca 9 Mayıs 2017’de tescil edildi. Türkiye’de çok yüksek potansiyele sahip olan rüzgâr enerjisi santrallerinde kullanılan alternatörler geliştirmeyi hedefleyen TÜBİTAK destekli projelerin de yürütüldüğü Ar-Ge merkezinde, özellik arz eden alternatör geliştirme çalışmaları da yürütülüyor. 2020 yılında yapılan Ar-Ge harcaması 6,5 milyon lira iken bu bütçe, 2021 yılında 7,5 milyon lira olarak belirlendi. Ar-Ge merkezinde bugüne kadar hayata geçirilen projelerin ticarileşme getirisi ise 22 milyon liranın üzerine çıktı.

Türkiye’nin Alternatör İhtiyacını Karşılayacak

İnşaat ve makineleşme faaliyetleri devam eden İŞBİR JENERATÖR’ün yeni fabrika binası

İŞBİR JENERATÖR, mevcut tesislerinde, yaklaşık 10.000 m2si kapalı olmak üzere, toplamda 28.000 m2lik alanda hizmet veriyor. Kapalı alanların kısıtlı olması, firmanın personel sayısının sürekli artması ve personel sayısı arttıkça çalışma alanlarının yetersiz kalması, yeni bir tesis ihtiyacı doğuruyor. Kapalı alan yetersizliğinin yanı sıra üretim teknolojilerindeki gelişmeler de bu ihtiyacı pekiştiriyor. Alternatör alanında seri üretim yapan İŞBİR JENERATÖR’ün en büyük hedeflerinden biri de Türkiye’deki diğer jeneratör üreticilerinin yurt dışından ithal ettikleri alternatörleri üreterek, Türkiye’nin döviz kaybını önlemek. Bu fikirden hareketle Balıkesir Organize Sanayi Bölgesi’nde, başta Savunma Sanayii Başkanlığı ve TSKGV olmak üzere, Balıkesir mülki idarecilerinin, Balıkesir Sanayi Odası’nın ve Balıkesir Organize Sanayi Bölgesi’nin de desteğiyle İŞBİR JENERATÖR, 2017 yılında, 36.500 m2’lik bir alanda, yeni fabrikasının inşaatına başladı. Firma, fabrika inşaatını 2022’nin ilk çeyreğinde tamamlayarak yeni makine parkı ile seri üretime geçmeyi hedefliyor.

Firma, yeni tesisinde, özellikle 3 alana odaklanacak. Bunlardan ilki, ana faaliyet alanı olan alternatör ve jeneratörler. Yeni fabrikada elde edilecek olan kapasite artışı, aynı zamanda maliyetleri de düşürecek. Alternatörlerini yurt dışından alan diğer jeneratör firmalarının da bu ürünleri yurt içinden tedarik etmesi sağlanmış olacak. Otomasyona tabi üretim süreci sayesinde yeni tesiste, hem daha kaliteli hem de daha maliyet-etkin ürünler ortaya çıkacak.

Firmanın ikinci odak noktası, yenilenebilir enerji alanı olacak. Hâlihazırda Ar-Ge merkezinde devam eden TÜBİTAK projesinden elde edilen başarılar, yeni fabrikada da sürdürülecek. Yeni makine parkına yönelik planlarda, bu konu ile ilgili üretim faaliyetleri için birçok düzenleme yer alıyor.

Son odak noktası ise elektrik motorları ve elektrikli araçlar olacak. İŞBİR JENERATÖR, yeni tesisinde, elektrik motorları ve elektrikli araç motorları da geliştirmeyi ve üretmeyi hedefliyor. Yeni fabrikada, bu konuda da alan, makina ve tezgâh yatırımları planlanmış durumda.

Loading

İlgili İçerikler

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezler kullanmaktadır. Bu konuda bilgi sahibi olduğunuzu düşünüyoruz, ancak isterseniz devre dışı bırakabilirsiniz. Kabul Et Detaylı bilgi almak için tıklayın.