Test ve kalifikasyon, savunma ve havacılık sektöründeki ürünlerin ömür devrinde önemli bir yere sahip. Bu konudaki altyapıların yurt içinde bulunması kadar sektörün artan test ve kalifikasyon ihtiyaçlarına hızlı bir şekilde cevap verebilecek kapasiteye sahip olunması da kritik bir konu olarak öne çıkıyor. KAREL, hizmete aldığı yeni EMI/EMC (Elektromanyetik Etkileşim / Elektromanyetik Uyumluluk) laboratuvarı ile Türk savunma ve havacılık sektörünün bu alandaki kapasitesine önemli bir katkıda bulunuyor. KAREL Savunma Sanayi Test Müdürü Özge Çelik, bu yeni laboratuvarla ilgili ayrıntıları, MSI Dergisi okuyucuları için anlattı.
MSI Dergisi: KAREL, laboratuvar altyapısına EMI/EMC laboratuvarını da ekledi. Sizden öncelikle bu laboratuvarın kuruluşuna giden sürecin ayrıntılarını dinleyebilir miyiz?

Özge ÇELİK: KAREL olarak, savunma ve havacılık sanayisinde 20 yıl gibi çok ciddi bir tecrübeye sahibiz. Aslında bu laboratuvarımızın kuruluş öyküsü de KAREL olarak savunma sanayisine giriş yaptığımız gün başladı. Sektöre sunduğumuz hizmetler doğrultusunda ürünlerimizin testleri için kendi öz kaynaklarımızla altyapılar oluşturmak, en başından hedeflerimiz arasında yer aldı. Bu doğrultuda geçmişte, farklı alanlarda test altyapısı yatırımlarını yaptık ve bu altyapıları halen başarıyla işletiyoruz. EMI/EMC laboratuvarı da gündemimizde olan bir konuydu. Hem KAREL’e hem de sektöre hizmet edecek altyapıyı kurmak için gerekli tüm konuları, tecrübeli kadromuzla araştırdık ve hazır olduğumuzda da harekete geçtik.
Kuruluş sürecindeki adımları; laboratuvar için en doğru yerin belirlenmesi, hizmet verilecek testler dikkate alınarak bu testleri kapsayacak en son teknoloji ürünü cihazların araştırılması, cihazların temin sürecinin ve tesisin inşa faaliyetlerinin başlatılması olarak sıralayabiliriz. Bu kapsamda 2021 yılının son çeyreğinde, kurulum yeri olarak Hacettepe Teknopark’ta karar kıldık ve laboratuvarın kurulumuna başladık. Süreç başlamadan önce, adım adım hangi iş kaleminin ne zaman tamamlanacağını projelendirdiğimiz ve bu konuda ciddi tecrübeye sahip bir ekibimiz olduğu için kurulum aşaması tam hesapladığımız sürelerde tamamlandı.
MSI Dergisi: Laboratuvarın kuruluşuyla ilgili dışarıdan bir destek alındı mı yoksa KAREL, tüm yatırım süreçlerini kendi öz kaynaklarıyla mı yürüttü?

Özge ÇELİK: Bu büyük ailenin bir parçası olarak gururla söyleyebilirim ki tüm süreç, KAREL’in öz kaynakları ile yürütülerek tamamlandı.
MSI Dergisi: Laboratuvarın kuruluşuyla neleri hedeflediniz?
Özge ÇELİK: Öncelikli amacımız, ülkemizin savunma ve havacılık sanayisinde, bu alanda var olan dışa bağımlılığı asgari düzeye indirgemekti. Bu kapsamda yeni EMI/EMC laboratuvarımızla hem KAREL olarak ürettiğimiz ürünlerin testlerini yapmayı hem de bu testleri yaptırmak isteyen kurum ve kuruluşların ihtiyaçlarına karşılık verebilmeyi hedefledik.
Yeni Ürünler Hızlı Bir Şekilde Test Edilebilecek
MSI Dergisi: KAREL’in yeni EMI/EMC laboratuvarı, Türkiye’nin bu alana yönelik mevcut test altyapısına nasıl bir katma değer sağlayacak?

Özge ÇELİK: Ülkemiz, savunma ve havacılık sanayisi alanında, her geçen gün yeni projelere ve yatırımlara imza atıyor. Bu kapsamda hem KAREL hem de sektördeki diğer kurum ve kuruluşların Ar-Ge çalışmaları sonucunda ortaya çıkan ilk ürünlerin, çok hızlı bir şekilde test edilmesi ve çıkan sonuçlara göre de gerekli iyileştirmelerin zaman kaybetmeden yapılabilmesi, büyük önem taşıyor. Zamanın ve tecrübenin çok kıymetli olduğu bu alanda, yeni test laboratuvarımız ve güçlü teknik kadromuz ile gelecek tüm talepleri hızlı bir şekilde sonuçlandırabileceğiz.
Faaliyete geçirdiğimiz ve son teknolojiye sahip cihazlarla hizmet veren bu yeni laboratuvarın hayata geçmiş olmasının, Türkiye ve sektörümüz için çok kıymetli olduğunu değerlendiriyoruz.
MSI Dergisi: KAREL’in yeni EMI/EMC laboratuvarının sahip olduğu kabiliyetleri ana başlıklarıyla sıralayabilir misiniz?
Özge ÇELİK: Laboratuvarımızda; MIL-STD-461 standardında CE101, CE102, RE101, RE102, CS101, CS114, CS115, CS116, CS118 ve RS101 testlerini; DO 160 standardında Section 16, Section 17, Section 19, Section 21 ve Section 25 testlerini; MIL-STD-1399 standardında ise Section 70 testini yapabiliyoruz.
Ayrıca, MIL-STD-1275, MIL-STD-1399 ve MIL-STD-704 standartlarında yer alan tüm güç testlerini, laboratuvarlarımızda gerçekleştirebiliyoruz.
Mevcut kadromuz ve tesisimiz sayesinde sektörün geliştirdiği ürünlerin ve aviyonik cihazların testlerini eksiksiz, zamanında ve güvenilir bir şekilde yapabilme kapasitesine sahibiz.
MSI Dergisi: EMI/EMC laboratuvarını işletecek ekibin tecrübesiyle ilgili neler söyleyebilirsiniz?

Ülkemiz, savunma ve havacılık sanayisi alanında, her geçen gün yeni projelere ve yatırımlara imza atıyor. Bu kapsamda hem KAREL hem de sektördeki diğer kurum ve kuruluşların Ar-Ge çalışmaları sonucunda ortaya çıkan ilk ürünlerin, çok hızlı bir şekilde test edilmesi ve çıkan sonuçlara göre de gerekli iyileştirmelerin zaman kaybetmeden yapılabilmesi, büyük önem taşıyor. Zamanın ve tecrübenin çok kıymetli olduğu bu alanda, yeni test laboratuvarımız ve güçlü teknik kadromuz ile gelecek tüm talepleri hızlı bir şekilde sonuçlandırabileceğiz.
Özge ÇELİK: Savunma ve havacılık sanayisinde tamamlayıp hayata geçirdiğimiz projelerle hem silahlı kuvvetlerimize hem de dost ve müttefik ülkelerin silahlı kuvvetlerine güç katmanın gururunu yaşıyoruz. Bu güzel sonuçları elde edebilmemizi sağlayan iki ana özelliğe sahip olduğumuzdan hiç şüphemiz yok: Birincisi, teknik anlamda çok ciddi eğitim ve tecrübeye sahip güçlü bir kadro; ikincisi de böyle büyük bir yatırımı bile hiçbir desteğe ihtiyaç duymadan kendi öz kaynaklarıyla hayata geçirebilen köklü bir şirket. Bu ikisini bir araya getirebildiğinizde, ortaya böyle değerli bir yatırımın çıkması da çok zor olmuyor.
Hedef: En Kısa Süre
MSI Dergisi: EMI/EMC laboratuvarında sunduğunuz hizmetlerden yararlanmak isteyen bir kurum ya da kuruluşun ne yapması gerekiyor; süreç nasıl işleyecek?
Özge ÇELİK: Önceliğimiz, bize ulaşan dış müşterilerimiz için gerekli test ihtiyaçlarını en kısa sürede belirleyerek, gerekli teklif ve onay süreçlerinin tamamlanmasını sağlamak. Bu kapsamda müşteri temsilcimiz ile iletişime geçildiği noktada, müşterimizin ihtiyaçlarını anlayabilmek ve profesyonel bir yönlendirme yapabilmek için gerekli ön bilgilendirme formunun doldurulma sürecine geçiliyor. Akabinde talep, Test Laboratuvarı Bölümümüz tarafından değerlendiriliyor. Tekliflendirme işlemi yapılıyor ve teklifimiz müşterimize iletiliyor.
MSI Dergisi: EMI/EMC laboratuvarınızın nasıl bir kapasitesi var?

Özge ÇELİK: Faaliyete geçirdiğimiz bu yeni laboratuvarda, tecrübeli test departmanı kadromuz sayesinde bir yandan kendi ürünlerimizin testlerini eksiksiz bir şekilde yaparken diğer yandan da dışarıdan gelecek taleplere hızlı bir şekilde cevap verebilecek kapasiteye ulaşmış durumdayız.
MSI Dergisi: Savunma ve havacılık dışındaki sektörlere de hizmet verme hedefiniz var mı?
Özge ÇELİK: Bu ana lokomotif sektörlerin yanı sıra otomotiv sektörüne ait testlerin de laboratuvarımızın hizmetleri arasına eklenmesi için gerekli ön çalışmaları başlattık.

MSI Dergisi: Yurt dışına da hizmet veriyor musunuz ya da böyle bir hedefiniz var mı?
Özge ÇELİK: Ülkemizin bugünkü konjonktürünü göz önünde bulundurduğumuzda, yürütülen savunma ve havacılık sanayisi ve aviyonik projelerinin ihtiyaçlarıyla test laboratuvarı kapasitesini kıyaslarsak laboratuvar konusunda hala yeni yatırımlara ihtiyaç olduğunu söyleyebiliriz. Bu nedenle öncelikli hedefimiz, ülkemiz özelinde hizmet vererek bu açığı asgariye indirmek olacak.
Yurt dışındaki müşterilerimize teslim ettiğimiz ürünleri de kendi laboratuvarımızda test edeceğiz. Haliyle de bu aşamadaki öncelikli hedeflerimiz doğrultusunda yurt dışına, KAREL olarak teslim ettiğimiz ürünler üzerinden, dolaylı bir hizmet vermiş olacağız.
MSI Dergisi: EMI/EMC laboratuvarınızda nasıl bir gizlilik politikası uyguluyorsunuz?

Önceliğimiz, bize ulaşan dış müşterilerimiz için gerekli test ihtiyaçlarını en kısa sürede belirleyerek, gerekli teklif ve onay süreçlerinin tamamlanmasını sağlamak. Bu kapsamda müşteri temsilcimiz ile iletişime geçildiği noktada, müşterimizin ihtiyaçlarını anlayabilmek ve profesyonel bir yönlendirme yapabilmek için gerekli ön bilgilendirme formunun doldurulma sürecine geçiliyor. Akabinde talep, Test Laboratuvarı Bölümümüz tarafından değerlendiriliyor. Tekliflendirme işlemi yapılıyor ve teklifimiz müşterimize iletiliyor.
Özge ÇELİK: Hizmet verdiğimiz sektörleri dikkate aldığımızda, gizlilik en önemli konu başlıklarından biri olarak önümüze çıkıyor. Bu kapsamda TS EN ISO/IEC17025 standardı uyarınca, müşterilerimize ait tüm bilgileri, gerekli gizlilik şartlarını sağlayacak şekilde koruyoruz.
Gündemde Yeni Testler ve Akreditasyon Var
MSI Dergisi: EMI/EMC laboratuvarınızla ilgili gelecek planlarınız neler?
Özge ÇELİK: MIL-STD-461 standardı kapsamında yer alan RS103 testini 200 V/m’lerde yapabilecek noktaya ulaşmayı hedefliyoruz. Bu testle ilgili cihaz araştırmalarını yapmaya devam ediyoruz. Yakın zamanda bu testi de kabiliyetlerimiz arasına katarak askeri ve aviyonik standartlar kapsamında neredeyse tüm testleri yapabilir hale geleceğiz.

TS EN ISO/IEC17025 standardına göre laboratuvarımızın TÜRKAK tarafından akreditasyonuyla ilgili süreci de tamamlayacağız.
İnsan kaynağı olarak iyi bir noktada olduğumuzu değerlendiriyoruz. Mevcut kadromuzun, hem KAREL hem de sektördeki diğer kurum ve kuruluşlardan gelecek talepleri karşılayacak genişlikte ve kapasitede olduğunu belirtmek isterim. Bunun yanı sıra sektörün her geçen gün ülke ekonomisine sağladığı katkının artması ve buna bağlı olarak yeni ekiplerin de farklı projelerle sektöre adım atmasıyla birlikte laboratuvarımıza olan talebin, kısa ve orta vadede ciddi anlamda artacağını öngörüyoruz. Bunun paralelinde, mevcut güçlü ve geniş kadromuza yeni takım arkadaşlarını da hızlı bir şekilde ilave edebilecek altyapıya sahibiz.
KAREL Savunma Sanayi Test Müdürü Özge Çelik’e, zaman ayırıp sorularımızı cevaplandırdığı ve verdiği bilgiler için okuyucularımız adına teşekkür ediyoruz.