Ana Sayfa Başyazı Kayseri’den Sektöre Yeni Model: KİM Teknoloji

Kayseri’den Sektöre Yeni Model: KİM Teknoloji

Türk savunma ve havacılık sektörünün, Savunma Sanayii Başkanlığının (SSB) stratejileri doğrultusundaki gelişimine baktığımıza; başlangıçta platform projelerinin Türk ana yükleniciler tarafından geliştirilmesine ağırlık verildiğini, daha sonra bunların alt sistemlerinin Türk firmaları tarafından geliştirilmesinin önceliklendirildiğini, son dönemde ise bileşen ve malzeme seviyesinde yerli çözümlerin geliştirilmesinin hedeflendiğini görüyoruz. Bu sayının kapak dosyasında yer alan KİM Teknoloji’nin kuruluşu, son dönemin stratejilerine uygun bir iş modelinin nasıl hayata geçirilebileceğine güzel bir örnek teşkil ediyor.

Bir Kayseri firması olan KİM Teknoloji, son dönemde Anadolu’da savunma ve havacılık sektörüne yapılan yatırımlar arasında, kuruluş modeli ve süreciyle farklılaşıyor. Hem kuruluş kurgusu hem de hedefleriyle sektörün bilindik kalıplarının dışına çıkan KİM Teknoloji; ileri malzemeler, nanoteknoloji, ileri balistik sistemler, seramik matris kompozitler ve özel sensörler alanlarına odaklanmış durumda.

KİM Teknoloji Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Büyüksimitci

Tamamen bir özel sektör girişimi olarak kurgulanan ve kamunun ya da sektörün önde gelen ana yüklenicilerinin ortakları arasında bulunmadığı KİM Teknoloji, devlet destekli ya da alım garantisi olan bir başlangıç projesi de olmadan kurulmuş.

KİM Teknoloji Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Büyüksimitci, Kayseri Sanayi Odası ve Kayseri Ticaret Odası olmak üzere Kayseri’nin önde gelen kuruluşları tarafından kurulan firmanın bu niteliğine, şu sözleriyle dikkat çekiyor: “KİM Teknoloji’yi; Kayseri’nin sanayi ve teknoloji potansiyeliyle bir sanayi vizyonunun bir araya gelmesiyle doğan bir şirket olarak tanımlayabiliriz. Bu, Türkiye için yeni bir model. Aynı zamanda, Türkiye’deki birçok şehirde de uygulanabilecek bir model.”

KİM Teknoloji; bor karbür (B4C), silisyum karbür (SiC), alümina (Al2O3) ve titanyum dibrorür (TiB2) gibi seramik zırh malzemelerini kullanarak zırh ve göğüs plakası üretiyor.

Burası önemli… Son dönemde Anadolu’da kurulan yapılarda, genelde ana yüklenici bir firmanın da süreçte yer aldığını görüyoruz. 2016 yılında kurulan ASELSAN Hassas Optik AŞ ve 2018 yılında kurulan ASELSAN Konya Silah Sanayii AŞ’yi örnek gösterebileceğimiz bu yapılarda, sırasıyla yüzde 50 ve yüzde 51 ile ASELSAN’ın hissedar olduğunu görüyoruz.

KİM Teknoloji’nin Başarısı, Benzer Örnekleri Çoğaltacak

Kayseri, KİM Teknoloji’nin kuruluş kurgusunun başarılı olmasını çok önemsiyor. Büyüksimitci, bu konunun önemini şu sözleriyle vurguluyor: “Bu model, başka illere de örnek olacak ve onları da benzer çalışmalar yapmak için teşvik edecek. Şimdiden tanışmak ve hikâyemizi dinlemek için çevre illerden ziyarete gelen iş adamları olduğunu söyleyebilirim. Onlarla bu yolda edindiğimiz tecrübelerimizi paylaşıyoruz ve bu noktaya gelene kadarki hikâyemizi anlatıyoruz. Modelimizin başarısı daha çok göz önüne serildikçe, daha çok örnek alınacağını öngörüyoruz. Burada şu tespiti yapmak isterim. Biz, Avrupa’nın doğusundayız. Doğuya doğru gittikçe insanlar görerek, dokunarak öğrenmeye daha yatkın oluyor. KİM Teknoloji’nin başarısı da görebilecekleri ve dokunabilecekleri bir örnek oluşturacak.”

AMAC Başkan Yardımcısı ve Polonya Savunma Ataşesi Albay Michal Piasecki ve KİM Teknoloji Genel Müdürü Murat Sert

Firmanın kuruluşuna giden yolda, sektörün kritik malzemeler konusundaki ihtiyaçlarını karşılayacak bir yapının olması gerektiği fikrinden hareket edilmiş. Büyüksimitci, bu konuda şunları söylüyor: “Savunma ve havacılık sanayisine baktığımızda, platform ve bu platformlarda kullanılan alt sistemler bazında, Türkiye iyi bir noktada. Sektör, platformları ortaya koyuyor. Bu platformlardaki alt sistemleri özgün olarak geliştirebiliyor. Ama bir ya da iki alt seviyeye indiğinizde, kritik malzemeler konusunda çalışan firma sayımız yok denecek kadar az.”

Sektör ve AMAC Üyeleri Arasındaki İlişkiler Gelişiyor

AMAC Başkan Yardımcısı ve Polonya Savunma Ataşesi Albay Michal Piasecki ve Meteksan Savunma Uluslararası Satış, Pazarlama ve Kurumsal İtibar Direktörü Burak Akbaş

KİM Teknoloji, 24-26 Şubat tarihleri arasında Kayseri’de düzenlenen ve Ankara Askeri Ataşeler Birliği AMAC’a (Ankara Military Attaché Corps) üye 47 askeri ataşenin katıldığı AMAC Kış Konferansı’nın da sponsorları arasında yer alarak, ihracata verdiği önemi ortaya koydu.

AMAC Başkan Yardımcısı ve Polonya Savunma Ataşesi Albay Michal Piasecki ve Nurol Makina Stratejik Pazarlama ve Pazar Geliştirme Direktörü Emre Akın

Bu yıl ilk kez sektör firmalarının da katılımına açılan AMAC Kış Konferansı’na, kardeş yayınımız AMAC Magazine tarafından yapılan çalışmalar neticesinde, KİM Teknoloji’nin yanı sıra Meteksan Savunma, Nurol Makina ve Türksat’ın yer aldığı sektör firmaları, ihracat projelerinin önemli aktörlerini arasında bulunan AMAC üyesi askeri ataşelerle bir araya geldi. AMAC Magazine koordinasyonunda AMAC üyeleriyle buluşan firma yetkilileri; ürün, hizmet ve kabiliyetlerini 40 farklı ülkenin askeri ataşesine tanıttı.

Türksat Uydu Hizmetleri Pazarlama Direktörü Kazım Efendioğlu ve AMAC Başkan Yardımcısı ve Polonya Savunma Ataşesi Albay Michal Piasecki

Salgının etkinlerinin hafiflemesiyle birlikte fiziksel olarak düzenlenmeye başlanan sektörel etkinliklerin yurt içerisindeki önemli duraklarından biri de 28-30 Haziran tarihleri arasında 3. kez düzenlenecek SEDEC 2022 fuarı olacak. AMAC üyelerinin de önemli katılımcıları arasında yer alması beklenen SEDEC 2022’de daha çok temas, daha çok B2B toplantı, daha çok satın alma heyeti ve ihtiyaç makamlarından daha çok ziyaretçi hedefleyen fuar organizasyonu, yurt içinden ve yurt dışından çok sayıda kurum ve kuruluşu katılımcı firmalarla buluşturmayı planlıyor. Etkinliğin “resmi yayını ve basın sponsoru” olarak yer alacağımız fuarda, hazırlıklarına başladığımız “MSI Dergisi SEDEC’22 Özel Sayısı”nı da fuara katılan sektör profesyonelleri öncelikli olmak üzere okuyucularımızla buluşturacağız.

Bu sayımızın özel dosya konusunu, “Dünya Kadınlar Günü” vesilesiyle YALTES’in kadın çalışanlarına ayırdık. Son 8 yıldır, hem kadın istihdamını arttıran hem de kadın çalışanlarının üstlendiği görevleri çeşitlendiren YALTES’in bu alandaki uygulamaları, sektör tarafından örnek alınabilir.

8 Mart Dünya Kadınlar Günü, günümüzde, farklı sektörlerden birçok kuruluş tarafından hatırlanan ve kutlanan bir gün haline geldi. Sektörel bir bakış açısıyla yaklaştığımızda ise kadın çalışanlar için yapılabilecekler, 8 Mart’ın kutlanmasının çok daha ötesine gidiyor. Son 8 yıldır bir dizi uygulamayla hem kadın istihdamını arttıran hem de kadın çalışanlarının üstlendiği görevleri çeşitlendiren YALTES, sektöre, kadın çalışanlar için yapılabilecekler konusunda örnek olabilecek bir noktaya ulaştı.

YALTES’te yapılan bu çalışmalarda ana hedef, sadece kadın çalışanlarla ilgili istatistiksel iyileştirmeler yapmak değil elbette. Geleceğin YALTES’inin inşa edildiği bu süreçte; YALTES’in yaptığı işlerin kalitesinin daha da arttırılmasına, uluslararası alanda daha rekabetçi olmaya ve hedeflere daha hızlı ilerlemeye odaklanıldığı gözden kaçırılmamalı.

Mart ayının öne çıkan gelişmelerini sizlerle paylaşacağımız Nisan sayısı ile gelecek ay yeniden birlikte olmak dileğiyle.

Ümit Bayraktar
Genel Yayın Yönetmeni

Loading

İlgili İçerikler

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezler kullanmaktadır. Bu konuda bilgi sahibi olduğunuzu düşünüyoruz, ancak isterseniz devre dışı bırakabilirsiniz. Kabul Et Detaylı bilgi almak için tıklayın.