Deniz platformlarına yönelik elektronik sistemler, özellikle de sualtı akustiği alanında Ar-Ge ve Ür-Ge çalışmaları ile özgün ve yerli çözümler geliştiren Koç Bilgi ve Savunma Teknolojileri, TRTEST ile çözüm ortaklığına yönelik bir iş birliği protokolü imzaladı.
Koç Bilgi ve Savunma Teknolojileri’nden edinilen bilgilere göre, protokol, 27 Haziran’da yürürlüğe girdi. Protokol kapsamında, Koç Bilgi ve Savunma Teknolojileri; Sualtı Tespit ve Konumlandırma Sistemi, Mermi Tarassut Sistemi, Güdümlü Mermi Düşme Noktası Tespit Sistemi ve Basınç Test Tankı ile TRTEST’in çözüm ortağı olarak savunma sanayisine hizmet sunacak.

TRTEST Genel Müdürü Bilal Aktaş ve Koç Bilgi ve Savunma Teknolojileri Yönetici Direktörü Dr. Hakan Başaran
Sualtı Tespit ve Konumlandırma Sistemi, temel olarak, sualtı platformuna entegre edilen, periyodik olarak akustik sinyaller gönderen bir pinger birimi ile bu birimden yayılan akustik sinyalleri alıp merkezi izleme birimine gönderen akıllı şamandıradan oluşuyor. Akıllı şamandıralar, hidrofonları ile pinger biriminden gönderilen sinyalleri tespit ediyor ve hassas GPS konumları ile merkezi izleme birimine gönderiyor. Merkezi izleme birimi, bütün şamandıralardan gelen verileri süzüyor, sıralıyor ve işleyerek sualtı platformunun gerçek zamanlı olarak konumlandırılmasını ve metre seviyesinde yüksek hassasiyette izlenmesini sağlıyor. Koç Bilgi ve Savunma Teknolojileri tarafından geliştirilen sistemde, izleme işlemi çevrimiçi olarak yapılabiliyor. Geliştirilen bu sistem, halihazırda farklı projelerde aktif olarak kullanılıyor.
Mermi Tarassut Sistemi ise atışlı testlerde, akıllı şamandıralar ile mermilerin suya çarpma noktalarının hassas olarak tespit edilmesini sağlıyor. Merminin su yüzeyine çarpması ile oluşan ses, farklı şamandıralar üzerindeki sensörlerle algılanıyor, bu bilgi şamandıranın konumu ile birlikte ölçüm istasyonuna aktarılıyor. Burada, farklı şamandıralardan gelen bilgiler birleştirilerek merminin düşme noktası metre hassasiyetiyle belirlenebiliyor. Özgün olarak geliştirilen bu sistem, DENİZKURDU-2019 Tatbikatı kapsamında yapılan atışlarda test edildi.
Güdümlü Mermi Düşme Noktası Tespit Sistemi de; Mermi Tarassut Sistemi ile aynı prensipte çalışıyor. Özellikte güdümlü mermi deneme atışlarında, güdümlü merminin düşme noktası hassas olarak bu sistemle hesaplanabiliyor.
Basınç Test Tankı da çapı ve yüksekliği 1.000 milimetreye kadar olan ekipmanları, 75 bar basınca kadar test edebiliyor. Basınç tankına malzeme indirme ve kaldırma işleri için 1 tona kadar yük kaldırabilen vinç hizmet de veriliyor.
Savunma Sanayii Başkanlığının (SSB), 2017-2021 Stratejik Planı’nda; “Savunma Sanayi Sektörüne Hizmet Edecek Test ve Değerlendirme Alt Yapısının Geliştirilmesi“ stratejik bir amaç olarak yer alıyor.
1,931 Toplam Görüntüleme, 1 Günlük Görüntüleme