Türk Deniz Kuvvetlerinin ihtiyaçlarına cevap vermek için AW101 helikopterini öneren Leonardo’nun SAHA EXPO gündeminde de bu helikopter ön sırada yer aldı. Firma, fuar sırasında gerçekleştirdiği “Mavi Vatan için İş Birliği” başlıklı sunumda, AW101’in kabiliyetlerini katılımcılarla paylaştı.
Dünya genelindeki AW101 filosunun toplam uçuş saati, 500.000 saati aştı. Bu filo, Orta Doğu’dan Arktik Bölgesi’ne kadar farklı coğrafyalarda ve ortamlarda görev yapıyor. AW101, gelişmiş orta/ağır sınıf helikopter platformu ve modern sistemleriyle, kabiliyetlerini ve performansını hem deniz hem de kara şartlarında ispat etmeyi başardı.
AW101, farklı ülkelerin deniz kuvvetlerinde, sahil güvenlik teşkilatlarında ve arama-kurtarma görevini yürüten kurumlarında kullanılıyor. Deniz koşullarında çalışacak şekilde geliştirilen helikopter, ayrıca birçok operasyonu ve çok farklı ihtiyaçlarını destekleyecek şekilde özelleştirilebilir bir tasarıma sahip. AW101, suüstü ve sualtı harbine yönelik görevlerin yanı sıra her türlü hava koşulunda birlik nakli, taşıma, arama kurtarma, amfibi destek, karakol, hava erken ihbar, elektronik harp, afet yardımı, sıhhi tahliye ve VIP taşıma gibi çok farklı görevlerde de rol alabiliyor. AW101, gelişmiş teknolojik sistemler ve aviyonik ekipmanlarıyla birlikte Birleşik Krallık ve İtalya Deniz Kuvvetleri’nin yanı sıra dünya genelinde birçok ülkede başarıyla görev yapıyor. Ayrıca Leonardo, helikopteri gelişen ihtiyaçlara göre sürekli güncelliyor.

AW101, entegre ve ölçeklenebilir bir kendini koruma sistemine de sahip. Bu sistemde, Leonardo’nun Miysis yönlendirilmiş kızılötesi karşı tedbir sistemi (DIRCM) da bulunuyor. Leonardo’nun sunumunda, Miysis test videosu da gösterildi. Videoda, Miysis’in, üzerinde yer aldığı platforma yönelen füzeyi başarıyla saptırdığı ve platformu vurulmaktan kurtardığı görüldü. Miysis, 5 NATO ülkesinin envanterinde, 3 yıldır başarıyla görev yapıyor.