Ana Sayfa Manşet Leonardo’dan Yangınla Mücadele için Kapsayıcı Çözüm Kümesi

Leonardo’dan Yangınla Mücadele için Kapsayıcı Çözüm Kümesi

Orman yangınları ile mücadele konusuna bütüncül bir bakış açısı ile yaklaşan Leonardo, ilgili kurumlara, bir dizi çözüm sunuyor. Bunlar arasında; yangınla mücadelede kullanılacak hava araçları, acil durumların yönetilmesini sağlayan iletişim çözümleri, yer gözetleme uygulamalarına yönelik uydular ve uydu sistemleri yer alıyor.

Orman yangınları, yaz aylarında, tüm dünyada olduğu gibi, Türkiye’de de artış gösteriyor. Yangınların erken tespit edilmesi, nasıl ilerlediğinin izlenebilmesi, ilk müdahalenin hızlı bir şekilde yapılması ve sonrasında etkin mücadelenin devam etmesi, doğacak zararı en aza indirgemek için büyük önem taşıyor. Leonardo, tüm bunları başarmak için ihtiyaç duyulan çözümlerin birçoğunu sunuyor. Bu çözümlerin ortak noktaları, etkinliklerini, sahada defalarca ispat etmiş olmaları.

C-27J, Yangınla Mücadele Esnekliği Getiriyor

Safkan askeri bir nakliye uçağı olan C-27J, farklı görevlere uyarlanabiliyor ve bunlar arasında, yangınla mücadele de yer alıyor. Çeşitli ülkeler, envanterlerindeki C-27J’leri, yangınla mücadelede aktif olarak kullanıyor. Örneğin, Romanya Hava Kuvvetlerinin uçakları, 2018’de, Yunanistan’daki orman yangınlarında başarıyla görev yaptı.

C-27J, kullanıcılarına, yangınla mücadele konusunda farklı çözümler sunuyor. Bunlardan bir tanesi, Caylym firmasının Guardian çözümü.  Bu çözümde, yangın söndürücü madde içeren ve doğada çözünebilen kapsüller, yangın bölgesine havadan atılıyor. Romanya ve Peru Hava Kuvvetleri, bu sistemi kullanıyor.

DART/Simplex Aerospace tarafından geliştirilen çözüm ise yangın söndürücü maddenin, uçaktaki tanktan, yangın bölgesine boşaltılmasını sağlıyor.

C-27J, kullanıcılarına, yangınla mücadele konusunda farklı çözümler sunuyor.

Bu çözümlerin yanı sıra Leonardo, SCODEV konsorsiyumu ile birlikte, C-27J’ye, boşalan tanklarını, su üzerinde uçarak doldurma kabiliyeti kazandıracak bir sistem üzerinde çalışmalarını sürdürüyor.

C-27J’nin askeri taktik kabiliyetleri, yangınla mücadelede, kullanıcılarına, önemli avantajlar sağlıyor. Bunların başında, hazırlanmamış pistlere inebilme ve bu pistlerden kalkış yapabilme kabiliyeti geliyor.

C-27J’nin yangınla mücadelede kullandığı görev ekipmanının hızlı bir şekilde kurulabilmesi ve kaldırılabilmesi, uçağın, başta nakliye olmak üzere, diğer görevlerini de yürütebilmesini sağlıyor. Bu da göreve özel yangınla mücadele uçaklarından farklı olarak, C-27J’nin, yangın mevsimi dışında da kullanılabilmesini sağlıyor.

Yangınla Mücadelede Helikopterlerin Rolü

Dünya üzerinde, yangınla mücadele ve çevre koruma amaçlı kullanılan, yaklaşık 600 helikopter bulunuyor. Bunlardan yaklaşık 120 adedi, Leonardo üretimi yeni nesil helikopterler. Bu helikopterlerin %60’tan fazlası Avrupa’da, %20’den fazlası Asya’da, %10’dan fazlası ise Latin Amerika’da görev yapıyor. Helikopterler; ABD, İspanya, İtalya, Japonya, Kore Cumhuriyeti, Malezya ve Şili başta olmak üzere, birçok ülke tarafından kullanılıyor.

Leonardo’nun 3-9 ton arası modellerden oluşan ürün portföyünde yer alan; tek motorlu AW119, çift motorlu AW109 Trekker ve yeni nesil AW169, AW139 ve AW189, yangınla mücadele görevlerini üstlenebiliyor. Tüm helikopterler, su sepeti taşıyabiliyor; AW139 ve AW189 ise ayrıca gövde altına monte edilen tank vasıtasıyla yangına, yangın söndürücü maddelerle de müdahale edebiliyor.

Bu helikopterlerin tüm hava koşullarında uçabilme kabiliyeti ve çarpışmayı önleme sistemleri, ek bir donanım olmadan da yangınla etkin bir şekilde mücadele edebilmelerini sağlıyor.

Leonardo’nun 200 kg’lık insansız helikopteri AWHERO ise hasar tespiti ve çevre koruma gibi görevler üstlenebiliyor.

İtalya Ulusal İtfaiye Birliğinin Telsiz Ağı Leonardo’dan

İtalya genelinde görev yapan Ulusal İtfaiye Birliğinin (Vigili del Fuoco / VVF), sayısal mobil telsiz standardına göre geliştirilmiş telsiz ağı, Leonardo’nun imzasını taşıyor. Ülke genelindeki altyapı, 600 baz istasyonunu ve VHF ve UHF bantlarında, 100’ü aşkın yerel ağı içeriyor. Bu ağı kullanan toplam birim sayısı ise yaklaşık 18.000.

Leonardo’nun 3-9 ton arası modellerden oluşan ürün portföyünde yer alan; tek motorlu AW119, çift motorlu AW109 Trekker ve yeni nesil AW169, AW139 ve AW189, yangınla mücadele görevlerini üstlenebiliyor. Tüm helikopterler, su sepeti taşıyabiliyor; AW139 ve AW189 ise ayrıca gövde altına monte edilen tank vasıtasıyla yangına, yangın söndürücü maddelerle de müdahale edebiliyor. Fotoğrafta, AW119, görev başında görülüyor.

Ayrıca, İtalya’nın kuzeyinde kullanılan ve tek bir telsiz kanalı üzerinden iletişimi sağlayan CRUN altyapısı da Leonardo tarafından geliştirildi. Mikrodalga frekansında çalışan bir omurgaya sahip olan CRUN; ana yollarda izleme ve konum bulma gibi amaçlarla kullanılıyor.

Yangınla Mücadeleye Uzaydan Destek

Leonardo, Telespazio ve Thales Alenia Space ortak girişim şirketleri aracılığı ile 30 yılı aşkın bir süredir, yer gözlem uyduları ile bu uydulara yönelik algılayıcılar ve yer istasyonları geliştiriyor. Leonardo’nun günümüzde rol aldığı; Avrupa Birliği’nin Copernicus ve COSMO-SkyMed programları ve İtalya’nın PRISMA programı, yangınla mücadelede kullanılabilecek altyapılar sunuyor.

Copernicus programı kapsamında, acil durumlarda, birkaç saat içinde, ilgili bölgenin uydu haritalarının hazır edilmesi de yer alıyor ve Leonardo da programın bu kısmında görev alan firmalardan biri. Programın bu özelliği, 2019 yılında, 33 kere kullanıldı.

PRISMA programı kapsamında Leonardo tarafından geliştirilen hiperspektral elektro-optik algılayıcı, yangın riskine açık, en kuru ormanlık alanların tespit edilmesinde kullanılabilme potansiyeline sahip.

Leonardo, COSMO-SkyMed programında ise radar teknolojilerini kullanıma sunuyor. Uydu alanındaki bu teknolojiler ve kabiliyetler, yangınla mücadelede yeni imkânlar ve fırsatlar barındırıyor.

Loading

İlgili İçerikler

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezler kullanmaktadır. Bu konuda bilgi sahibi olduğunuzu düşünüyoruz, ancak isterseniz devre dışı bırakabilirsiniz. Kabul Et Detaylı bilgi almak için tıklayın.