FİGES bünyesinde, teleskopik yükseltme sistemleri geliştirmeye yönelik bir fikir olarak 2013 yılında doğan MILMAST, 2017 yılında, FİGES çatısı altında bağımsız bir şirkete dönüştü. Sağlam bir temel üzerine yükselen MILMAST, ilk seri üretim siparişini de aynı yıl aldı. Kuruluşundan bu yana geçen 6 sene içerisinde, 800’ün üzerinde mast üreten firma, 45’i mühendislerden oluşan yaklaşık 90 kişilik ekibiyle büyümeye yolculuğunu sürdürüyor. Teleskopik yükseltme sistemlerinin elektronik ve mekanik tasarımı, mühendislik simülasyon modellemeleri, yazılım geliştirmesi, üretimi, testleri, kalifikasyonu ve entegre lojistik desteği faaliyetlerini yürüten MILMAST, bu alanda ortaya koyduğu geniş ürün ailesiyle IDEF 2023’te yer alıyor.
Mast sektöründe dikey uzmanlaşarak müşterilerine çözüm ortağı olan MILMAST, 2,2 metreden 15 metreye kadar açık boya ve 25 kg’den 270 kg’a kadar kaldırma kapasitesine sahip 3 farklı seride mastlar üretiyor. FHM, FOM ve FTM serilerinde ürettiği mastları, müşteri talebi doğrultusunda terzi usulü özelleştirebilen firma, böylece müşteri ihtiyaçlarına tam olarak cevap verebilen çözümler ortaya koyabiliyor. MILMAST’ın FTM ve FOM serilerinde yer alan karbon kompozit ağırlıklı ürünleri, özellikle ağır ve zor koşullarda kullanılmak üzere tasarlanmış ürünler olarak dikkat çekiyor.
Firmanın 6 yılda ürettiği 800’ün üzerindeki mast sistemleri hem Türkiye’de hem de birçok farklı ülkede rüştünü ispat etmiş durumda. MILMAST, sadece karbon kompozit mastlar üretmiyor. Farklı ihtiyaçlara yönelik olarak alüminyumdan yapılan FHM serisi mastlar da özellikle fiyat performans oranının yüksekliği bakımından öne çıkıyor.
Farklı coğrafyalarda ve zorlu koşullarda aktif olarak kullanılan elektromekanik mastları sayesinde MILMAST, küresel mast pazarında saygı duyulan ve referans kabul edilen bir konuma ulaştı. Bunun da en büyük göstergesi, MILMAST’ın %98 oranındaki müşteri tutundurma oranı. MILMAST, bu yüksek tutundurma ve yeni satışları sayesinde kurulduğu günden bugüne kadar her sene üretimini ikiye katlama başarısını gösterdi.
Yurt içindeki ve yurt dışındaki iş geliştirme faaliyetleri çerçevesinde farklı mast tipleri için gelen talepleri de değerlendiren firma, potansiyel gördüğü segmentler için ürün geliştirme çalışmaları yapmaya da devam ediyor.
MILMAST ayrıca, geleceğin harekât ortamını şekillendirecek teknolojileri takip eden ve sistemlerine uygulayan bir anlayışa sahip. Bu doğrultuda firma, çevreyi algılayan ve çevrenin değişkenlerine reaksiyon gösteren adaptif mast sistemleri geliştirmeye devam ediyor.

SİDA’ların Mastları MILMAST’a Emanet
MILMAST, son dönemde, özellikle deniz platformları alanında yürütülen birçok projenin de çözüm ortağı konumunda. Bunların arasında, silahlı insansız deniz araçları (SİDA’lar) ayrı bir yer tutuyor. Meteksan Savunma ve ARES Tersanesi ortaklığında geliştirilen ULAQ SİDA’nın mastlarını veren firma, ASELSAN ve Sefine Tersanesi iş birliğiyle geliştirilen MARLİN SİDA’da da mast sağlayıcısı olarak rol alıyor. HAVELSAN ve Yonca-Onuk Tersanesi iş birliğiyle geliştirilen SANCAR SİDA ve Dearsan Tersanesi’nin geliştirdiği SALVO SİDA’ya da mast entegre eden MILMAST, böylelikle bugüne kadar Türkiye’de başlatılan tüm silahlı insansız deniz aracı projelerinde yer almanın gururunu yaşıyor. Özellikle MARLİN SİDA’nın Portekiz’de geçekleştirilen bir NATO tatbikatında görevini başarıyla yerine getirmesi, platformun taşıdığı MILMAST ürünlerini de uluslararası platformda öne çıkardı. Bu alandaki tecrübesinin sayesinde MILMAST’a, Asya’dan bir proje teklifi daha geldi. Halen görüşmeleri devam eden projenin 2023 yılı sonunda sonuçlanması bekleniyor.
MILMAST İhracatla Büyüyor
Son dönemde özellikle Orta Doğu bölgesine yaptığı satışlar, MILMAST’ın ürünlerinin kalitesinin yanı sıra tanınırlığının da iyi bir seviyeye geldiğini gösteriyor. Nitekim bölgedeki farklı ülkelerden gelen talepler de firmanın önünde nasıl bir pazar bulunduğunu gösteriyor.
MILMAST, Orta Doğu haricinde; Afrika, Güney Asya ve hatta son dönemde Avrupa ülkelerinden gelen taleplere de cevap vermek için gerekli çalışmaları yapıyor. Firmanın mevcut ürünlerini, müşterilerin ihtiyaçlarına göre terzi usulü çözümlere dönüştürmesi ve mast tedarikçisi bir firmadan “çözüm ortağı” konumuna geçmesi, MILMAST ürünlerinin tercih edilmesinde en önemli unsurlar arasında yer alıyor. Bu çözüm ortaklığı yaklaşımının, sadece ürün satış süreçlerinde değil, özellikle satış sonrası hizmetlerde de devam etmesi ve bir partnerliğe dönüşmesi, MILMAST’ın mast sektöründe yükselen konumunun anahtarı.
MILMAST’ın yurt dışında büyüme stratejisinin önemli bir ayağı, temsilcilikler ve iş ortakları ağı oluşturulmasına dayanıyor. MILMAST’ın yurt dışı temsilcilikleri için en önemli kriteri, iş ortaklarının servis ve bakım süreçlerini de yürütebilecek yapıda olmaları. İş ortaklarının MILMAST çözümlerinin kalitesini yansıtabilecek sağlam bir yapıda olmalarını da çok önemsiyor. 2022 yılı itibariyle satışlarının %80’ini Türkiye’de gerçekleştiren firma, 2025 ve sonrası için hedefini ise %50 Türkiye ve %50 diğer ülkeler olarak belirledi.

Savunmadan Sivile, Türkiye’den Dünyaya
MILMAST’ın bugüne kadar yaptığı üretimin büyük bir kısmı savunma sanayisinde kullanıma yönelik olmakla birlikte, firma, sivil segmente yönelik çözümler ortaya koyabilmek için de AR-GE çalışmalarına başladı.
AR-GE ve üretim faaliyetlerini aralıksız sürdüren MILMAST, küçük ölçekli bir savunma sanayisi şirketinden global bir şirkete dönüşmek için de kritik adımlar atıyor. Bu çalışmalar çerçevesinde MILMAST’ın temel değerleri olan dürüstlük, güvenilirlik ve yardımseverlik ilkelerinin üzerine veri ve şeffaflığı temel alan bir şirket modeli inşa ediliyor. Gerçek anlamıyla bir dünya şirketi olmanın; planlı, yaşayarak, veriye dayalı karar alarak ve uzmanlaşarak olacağının farkında olan şirket, dünyanın en müşteri odaklı mast firması olmayı hedefliyor.