Ana Sayfa Başyazı Merhum Kazım Ünal’ın Anısı, Menatek’in Kurum Kültüründe Yaşamaya Devam Edecek

Merhum Kazım Ünal’ın Anısı, Menatek’in Kurum Kültüründe Yaşamaya Devam Edecek

Menatek’in kurucusu Kazım Ünal, Mayıs ayında aramızdan ayrıldı. 1995 yılında kurduğu Menatek ile çok sayıda teknolojiyi Türkiye’ye kazandıran merhum Ünal; pek çok alt sistemi yerlileştirdi, binlerce parçayı üreterek Türkiye’nin dışa bağımlılığının azalmasına ve Menatek’in 23 ülkeye ihracat yapmasına katkıda bulundu. Ünal’ın belki de en büyük başarısı ise Menatek’i geleceğe taşıyacak bir sonraki kuşağı yetiştirmek oldu.

Solda Naz Ünal, ortada Merhum Kazım Ünal ve sağda Mehmet Ünal

Ünal’ın arkasında nasıl bir Menatek bıraktığını ve 30. yılı için geri sayan Menatek’in bundan sonra yoluna nasıl devam edeceğini, bir sonraki kuşağı temsil eden Naz ve Mehmet Ünal kardeşlerle konuştuk.

Birkaç yıl önce başlatılan kurumsal dönüşüm yolculuğunda Menatek, ciro ve istihdam açısından ciddi büyümelere imza attığı gibi bir taraftan da bu büyümeyi sürdürülebilir kılabilmek için organizasyon şemasında yeni birimler oluşturdu. İhracat odaklı bir yaklaşımla altyapı yatırımlarını sürdüren ve AS9100 sertifikasyonu için hazırlıklara devam eden Menatek, yarattığı BOQU Scooters markasıyla farklı bir sektöre de “merhaba” demiş durumda.

Menatek, farklı boyut ve kapasitelerde transfer kutuları da tasarlayarak üretebiliyor.

Naz Ünal, bundan sonrasını şu şekilde özetliyor: “Babamız bize genç bir çınar bıraktı; biz de bu genç çınarı daha da büyütmek için gerekli adımları atacağız. Şirketin değerlerini babamızın hayat prensipleriyle uyumlu kılarak, Kazım Ünal’ı ölümsüzleştireceğiz.”

Kazım Ünal’ın mezun olduğu İTÜ’de, onun adına bir burs programı başlatılacağını ekleyip devam edelim.

PEMT 2022, Enerji Sektörünün Savunma ve Havacılık için Sunabileceği Potansiyeli Gösterdi

PEMT 2022’nini ilk gününde, “Millî Enerji Bağlamında Türkiye Hidrokarbon Sektörü” başlıklı panel gerçekleştirildi.

Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığının (TPAO); yerli ve millî platform, sistem, cihaz ve ekipmanların geliştirilmesi için başlattığı inisiyatifin bir ayağı olan Petrol Endüstrisinde Millî Teknolojiler (PEMT) 2022 etkinliği, 16-17 Mayıs tarihlerinde, 3. kez gerçekleştirildi. Türkiye’nin bu alandaki ihtiyaçlarının ve bu ihtiyaçları karşılamak için yapılan çalışmaların konuşulduğu etkinliğe, enerji gibi bir diğer stratejik sektör olan savunma ve havacılıktan temsilciler de katıldı. Enerji sektörünün, savunma ve havacılık sektörüne sunabileceği iş potansiyelinin bir kez daha ortaya koyulduğu etkinlikte, sektörü temsilen; iş sınıfı bir uzaktan kumandalı sualtı robotu (ROV) olan KAŞİF’i geliştiren ARMELSAN ve Millî Sismik Veri Analizi Yazılımı Orhun’u geliştiren SDT yer aldı. Teknik oturum sponsorlarından biri olan ARMELSAN tarafından geliştirilen KAŞİF, hâlihazırda TPAO’nun sondaj gemilerinde kullanılıyor. Ürün ailesi, KAŞİF 1 ve KAŞİF 2’nin ardından, PEMT 2022 sergi alanında da sergilenen KAŞİF 3 sürümüyle gelişimini sürdürüyor.

Yeri gelmişken yerinde takip ettiğimiz PEMT 2022’de, savunma ve havacılık sektörümüzden çok daha fazla firmayı görmeyi ve sektör firmalarından temsilcilerin yoğun katılımını beklerken tam tersi bir tablo ile karşılaştığımızı söylemeden geçmeyelim. Özellikle de TPAO tarafından etkinliğe bizzat davet edilen sektör firmalarından katılım çok düşük seviyede gerçekleşti.

Bakan Dönmez, PEMT 2022’de, yerlileştirilen sistemler hakkında bilgi aldı.

Türkiye’nin iki stratejik sektörünü buluşturabilecek böylesine önemli bir etkinliğe, sektörün bu kadar az ilgi göstermiş olmasının nedenleri konusunda, tüm tarafların ciddi bir şekilde düşünmesi gerekiyor.

YALTES’in Suüstü Savaş Yönetim Sistemi Çözümleri, 29 Ülke Donanmasında Hizmet Veriyor

Kasım ayında 20. kuruluş yıldönümünü kutlamaya hazırlanan YALTES’in suüstü savaş yönetim sistemi (SYS) çözümlerinin temeli, şirketin kuruluş yıllarında, Thales’in desteğiyle elde edilen üretim kabiliyetleriyle atıldı. Türkiye’nin başlattığı, GENESİS ve MİLGEM gibi özgün sistem ve platform projeleriyle birlikte, YALTES de Türk Deniz Kuvvetleri Komutanlığının ihtiyaçlarını karşılayacak kendi özgün SYS çözümlerini geliştirmeye başladı.

Bugün suüstü SYS’ler alanında dünya çapında bir mükemmeliyet merkezi haline gelmeyi başaran YALTES’in bu alanda sunduğu ürün ve hizmetler arasında; konsol ve kabinetler, muharebe sistemi veri ağı, muharebe sistemi video ağı, destek/arayüz birimleri, sensör ve silah entegrasyonu ile modernizasyonun yanı sıra küçük boyutlu ve düşük tonajlı platformlar için görev sistemi ile entegre sahil gözetleme sistemi çözümü yer alıyor.

SYS’nin birimlerini bir araya getiren ağlar; Muharebe Sistemi Veri Ağı (Combat System Data Network / CSDN) ve Muharebe Sistemi Video Ağı (Combat System Video Network / CSVN) olarak adlandırılıyor.

YALTES’in ürünlerinin kullanıldığı; fırkateynler, korvetler, amfibi gemiler, ikmal ve destek gemileri, karakol botları, hücumbotlar ve sahil güvenlik botları gibi platformların bazılarında, sensör ve silah haricindeki SYS donanımlarının tamamı, YALTES’in imzasını taşıyor. YALTES’in suüstü SYS’lerine yönelik ürünleri, Türkiye’de 50’ye yakın platformda; dünya genelinde ise 5 kıtada, toplam 29 ülkenin deniz kuvvetlerinin gemilerinde kullanılıyor.

YALTES, görev aldığı modernizasyon ve entegrasyon projelerinden elde ettiği birikimle kendi SYS çözümünü geliştirmeyi de başardı. YALTES Görev Yönetim Sistemi (YALTES Mission Management System / YMMS) adı verilen sistem, düşük tonajlı platformlar için geliştirildi.

Türkiye’de, GENESİS ve MİLGEM gibi özgün sistem ve platform projelerinin gündeme gelmesiyle YALTES de Türk Deniz Kuvvetleri Komutanlığının ihtiyaçlarına göre tasarlanmış kendi özgün SYS çözümlerini geliştirmeye başladı.

Bu birikimin bir diğer çıktısı da YALTES’in, denizaltı platformları için geliştirdiği sualtı SYS çözümleri oldu. Deniz Kuvvetleri Komutanlığı envanterindeki AY sınıfı denizaltıların modernizasyonu için başlatılan MÜREN-AY projesinde konsol ve kabinet çözümleriyle yer alan YALTES, 2016 yılında başladığı bu alandaki faaliyetlerini, yeni yetenekler kazanarak ve nihai hedef Milli Denizaltı (MİLDEN) olacak şekilde sürdürüyor.

SYS’lere yönelik faaliyetlerinde, yerlilik oranına da büyük önem veren YALTES, bu alandaki kabiliyetlerini daha da geliştirerek müşteri gereksinimlerinin ötesinde çözümler sağlamayı hedefliyor.

SYS, Yeniden Tanımladığı M2 Ağır Makinalı Tüfeği Anavatanında Sergilemeye Devam Ediyor

SYS, hem CANiK marka tabancaları hem de 12,7 mm’lik ağır makineli tüfeği CANiK M2 QCB ile dünya genelinde yakın gelecekte açılması beklenen savunma ihalelerinden pay almayı hedefliyor.

Samsun Yurt Savunma (SYS), kalifikasyon testlerinde sona yaklaşılan 12,7 mm’lik CANiK M2 QCB ağır makinalı tüfeğini, ocak ayında katıldığı SHOT Show fuarından sonra, mayıs ayında da NRA (National Rifle Association) Annual Meetings & Exhibits etkinliğinde sergiledi. Böylelikle CANiK M2 QCB, bu yıl içerisinde ikinci kez anavatanı ABD’de vitrine çıkmış oldu. Türkiye’deki resmî makamlar tarafından yürütülen kalifikasyon testlerinin tamamlanmasıyla birlikte, CANiK M2 QCB’nin performansı Türk kullanıcılar tarafından da doğrulanmış olacak.

Yaklaşık 100 yıldır muharebe sahasında etkinliğini devam ettiren M2 gibi bir silahın çok daha gelişmiş bir versiyonunu üretmek ve onu ABD’de sergilemek, Türk savunma ve havacılık sektörü açısından sıradan bir gelişme değildir.

SYS Genel Müdürü C. Utku Aral

Bu gelişme, bir dönem, kendi ürettiği platformları, üzerinde kendi ürettiği silah kuleleriyle; fakat silahsız bir şekilde kullanıcısına teslim etmek zorunda kalan Türk savunma ve havacılık sektörünün, çok önemli bir eşiği daha aştığının göstergesidir.

Çok yakında kalifikasyon sürecinin tamamlanmasının ardından, Türkiye’nin çok daha fazla ülkeye CANiK M2 ihraç edeceğini söyleyebiliriz.

Bu kritik başarıyla gerekli tecrübe ve motivasyonu kazanan Türk savunma ve havacılık sanayisi için sıradaki hedef, daha büyük kalibrelerde benzer başarıları elde etmek olacak.

Haziran ayının öne çıkan gelişmelerini sizlerle paylaşacağımız Temmuz sayısı ile gelecek ay yeniden birlikte olmak dileğiyle.

Ümit Bayraktar
Genel Yayın Yönetmeni

Loading

İlgili İçerikler

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezler kullanmaktadır. Bu konuda bilgi sahibi olduğunuzu düşünüyoruz, ancak isterseniz devre dışı bırakabilirsiniz. Kabul Et Detaylı bilgi almak için tıklayın.